Brooks Range in de herfst

Panorama opname van de Brooks Range in de herfst met dreigende wolkenlucht gefotografeerd in september 2018 langs de Dalton Highway in het noorden van Alaska
Brooks Range in de herfst

Voor het eerst sinds vele maanden weer eens een foto in de categorie ‘Foto van de maand’. Dit landschap in de Brooks Range in het noorden van Alaska fotografeerde ik in de herfst van 2018.

Brooks Range in de herfst

De Brooks Range is een bergketen in het noorden van Alaska die zich van west naar oost uitstrekt over ruim 1000 kilometer. Ik fotografeerde dit landschap begin september langs de Dalton Highway. Het is een panorama van twee samengevoegde liggende opnames. Toen ik de opname maakte was het zwaarbewolkt weer waardoor er een groot contrast was tussen lucht en bergen. Om dit contrast te overbruggen maakte ik een belichtingstrapje met steeds 1,3 stops verschil. In de lichtste opname is de lucht iets overbelicht, maar zijn de bergen goed belicht. In de middelste opname zijn de bergen aan de donkere kant. De lucht is weliswaar veel te licht, maar niet langer uitgebeten. In de donkerste opname zijn de bergen duidelijk onderbelicht. Uiteindelijk heb ik deze laatste, donkere opname niet gebruikt. In de donkere opname zit namelijk geen informatie die niet ook in de lichtere opnames aanwezig is

Het basis HDR panorama

Ik voegde de 4 opnames (2 belichtingen links en twee belichtingen rechts) samen tot één HDR panorama met de daarvoor aanwezige functie in Lightroom. Dit leverde foto 1. De foto is veel te licht en contrastarm, maar het histogram ziet er goed uit en er zijn geen over- of onderbelichte delen in de foto. Kortom een prima basis om mee aan de slag te gaan.

Deze foto is veel te licht en erg contrastarm. Het histogram ziet er echter goed uit en loopt nergens buiten de grens van onder- of overbelicting
Foto 1: het basis HDR panorama zonder verdere bewerkingen

Basisbewerking in Lightroom

Adobes standaard van 6500K bij bewolkt weer vind ik te hoog want het geeft meestal nogal onrealistisch ‘warme’ foto’s. De kleurtemperatuur werd daarom op 6000K gezet.

Om de veel te lichte lucht donkerder te maken werd highlights op -100 gezet. Daarnaast werd over de lucht een gradueel filter met belichting -1 gelegd. Dit gradueel filter ligt natuurlijk gedeeltelijk over de bergtoppen, die daardoor te donker zouden worden. Om dit voorkomen werd het masker lokaal voorzichtig verwijderd van die toppen.

Witpunt en zwartpunt werden ingesteld en de verzadiging werd behoorlijk opgevoerd om kleur te brengen in de opname. Dit alles resulteert in foto 2. Hoewel al een stuk beter dan foto 1, is dit resultaat natuurlijk nog steeds te ‘slap’.

Hoewel duidelijk verbeterd t.o.v. foto 1 is het resultaat nog steeds te 'slap' en te licht
Foto 2: het resultaat na basisbewerking in Lightroom

Bewerken van de lucht in Photoshop

Photoshop biedt meer mogelijkheden voor lokale aanpassingen dan Lightroom. Daarom werd de foto overgebracht naar Photoshop. Als eerste werd de lucht aangepakt; deze moest donkerder en dreigender worden. De lucht werd geselecteerd en ik maakte een groep met de geselecteerde lucht als masker. In deze groep werd de lucht donkerder en contrastrijker gemaakt met diverse aanpassingslagen. Probleem was wel dat de overgang van bergen naar lucht niet overal scherp is waardoor de overgang er op deze locaties niet natuurlijk uitziet. Dit werd opgelost middels trial en error schilderen in het masker met een zacht penseel op deze locaties. Het resultaat is foto 3.

De lucht is ok wat mij betreft, maar de voorgrond is nog te 'slap'
Foto 3: het resulaat na bewerken van de lucht in Photoshop

Bewerken van de voorgrond in Photoshop

Hoewel de lucht nu ok is, is de voorgrond nog steeds te ‘slap’. Om dit te verhelpen selecteerde ik daarom de oranje delen van de voorgrond. Met aanpassingslagen werden deze delen lichter gemaakt. Het resultaat is foto 4. Dit begint al ergens op te lijken Dee foto is nu echter te licht naar mijn smaak.

Vooral de oranje delen in de voorgrond werden lichter gemaakt. De foto is overall nu te licht geworden
Foto 4: het resltaat na bewerken van de voorgrond

Brooks Range in de herfst; het eindresultaat

Middels een curves aanpassingslaag werd de totale foto donkerder gemaakt. Ook maakte ik de rij bomen links onder wat donkerder. Ik paste de lucht hier en daar nog wat aan en tot slot bracht ik een vignet aan. Dit alles leidt tot het eindresultaat in foto 5; de Brooks Range in de herfst zoals ik dat beleefd heb. Dit eindresultaat heeft 16 verschillende aanpassingslagen en 2 groepen (lucht en voorgrond). Door op de foto te klikken krijgt u een grotere foto te zien.

Panorama opname in de hrfst van de Brooks Rangen in het noorden van Alaska
Foto 5: het eindresultaat

Geef een reactie

Close Menu