Muskusos fotopagina, Chris Stenger Natuurfotografie. Ik fotografeerde deze Muskusos in de herfst bij Nome in het westen van Alaska. De sterke herfstkleuren geven de foto een heel speciaal karakter

De Muskusos

De Muskusos is een bewoner van de arctische toendra. Met de karaktersitieke lange vacht is dit hoefdier uitermate goed aangepast aan het leven in extreme koude. Feitelijk zijn het relicten uit de laatste ijstijd. Ze leefden toen samen met andere hoefdieren als de Wolharige neushoorn en de Mammoet op de ijzige poolwoestijnen in het noorden. Mammoeten, Wolharige neushoorns en Reuzenherten stierven uit toen het klimaat warmer werd. De Muskusos was de enige die overleefde tot in de huidige tijd. In tegenstelling tot wat de naam suggeert is de Muskusos geen familie van onze runderen. Hij is nauwer verwant aan de schapen en geiten.

Voor een natuurfotograaf zijn Muskusossen interessante dieren om te fotograferen. Het zijn sociale dieren die in kuddes leven en dus veel sociaal gedrag vertonen. Daarnaast zijn het natuurlijk imposante dieren die met hun lange haren totaal anders zijn dan de hoefdieren die je meestal voor de lens krijgt. Ook het idee dat je zit te kijken naar een oeroud overblijfsel uit de laatste ijstijd, maakt het fotograferen van Muskusossen natuurlijk extra spannend.

Waar heb ik Muskusossen gefotografeerd?

Je kan deze dieren relatief eenvoudig fotograferen op het Dovrefjell in Noorwegen. Ze komen hier oorspronkelijk niet voor. In de jaren 40 van de vorige eeuw werden echter dieren uit Groenland geintroduceerd op deze hoogvlakte. Naar Noorwegen dus? Nee, toch maar niet. Het is weliswaar eenvoudig bereikbaar en Noorwegen is natuurlijk een prachtig land. Muskusossen fotograferen op het Dovrefjell is echter zeker in de laatste jaren verworden tot de zoveelste toeristische attractie. Men organiseert tegenwoordig allerlei fotoreizen en workshops naar deze locatie. Niet echt mijn favoriete locatie dus! Waar dan wel? Alaska is een prima bestemming. Minder eenvoudig bereikbaar, maar in Alaska heb je de ruimte om deze dieren in alle rust te fotograferen. Daarnaast heb ik ook op Groenland Muskusossen gefotografeerd.

Close Menu