Panorama foto's. Chris Stenger Natuurfotografie, Landschapsfotografie en Reisfotografie. Deze foto is een panorama met vulkanen en zoutmeer op de hoogvlakte van de Andes in het noorden van Argentinië

Foto’s in Panorama formaat

Soms is het lastig om de grootsheid van bijvoorbeeld een landschap weer te geven in één enkele foto in 3×2 of 4×3 formaat. Heel vaak kan dan een foto in panorama formaat, voor mij zijn dat alle foto’s met een lengte breedte verhouding groter dan twee, uitkomst bieden.Je hebt dan aan de zijkanten meer ruimte om alles weer te geven wat je op de foto wilt hebben.

Ik maak veel van dit soort foto’s, meestal door twee of meer foto’s samen te voegen. Deze techniek staat uitgebreid beschreven in allerlei artikelen op internet (zie bijvoorbeeld hier). Een enkele keer maak ik een breedbeeld foto door simpel onder- en/of bovenzijde van een foto af te snijden. Dit kan echter het nadeel hebben dat het aantal pixels in de uiteindelijke foto aan de lage kant wordt.

IJsmeer Jökullsarlon in het zuiden van IJsland bij de gletsjer Vatnajökull
Het ijsmeer Jökullsarlon in het zuiden van IJsland. Dit ultrapanorama van 12 samengevoegde verticale opnames geeft veel weer in horizontale richting. In verticale richting echter vind ik het beeld ‘benauwd’ en daarom minder fraai.

Soms worden breedbeeld foto’s wel heel erg lang en smal. Meestal vind ik dat niet zo fraai. Dit soort ultra panorama’s geven weliswaar veel weer in horizontale richting. In verticale richting echter maakt de foto vaak een te krappe indruk. Ik beperk me daarom meestal tot foto’s met een lengte breedte verhouding kleiner dan 3. Een speciaal geval zijn de 360 graden panorama’s die ik maak met een fisheye objectief.

Close Menu