Atacama woestijn: James Flamingo's (Phoenicoparrus jamesi) in een zoutmeer door Chris Stenger Natuurfotografie

De desolate Atacama in zuid Amerika

Wat heb je daar nu te zoeken? Helemaal niets als je houdt van de grazige aangeharkte landschappen die we in Europa gewend zijn of als je op zoek bent naar interessante steden met cultuur. In de Atacama vind je niets van dat alles. Het is een vrijwel onbewoonde woestijn onder een verzengende zon waar geen druppel neerslag valt.  Nee…. naar de Atacama ga je als je op zoek bent naar het avontuur; als je de woeste bijna buitenaardse schoonheid van één van de droogste woestijnen ter wereld wilt beleven.

Rijke kust

De oceaankust in het westen heeft een kil en mistig klimaat. Het landschap is spectaculair met grillige rotsen, steile kliffen en brede zandstranden. Op sommige plaatsen rijst het kustgebergte vrijwel loodrecht op uit de oceaan. Langs deze kust stroomt de koude maar voedselrijke Humboldt golfstroom, waardoor het er niet alleen kil en mistig is maar ook vol leven. Dit is de paradox van de Atacama: één van de meest desolate gebieden ter wereld  wordt begrensd door één van de rijkste ecosystemen die we kennen met miljoenen zeevogels en zeezoogdieren.

Buitenaardse landschappen in de Atacama

Landinwaarts neemt de invloed van de koude oceaan razendsnel af. Al na enkele kilometers is de mist verdwenen en ligt het land bloot onder een blakerende zon. In diep ingesneden ravijnen vormt een enkel bewoond dorpje nog een laatste teken van leven, maar verder bepalen zand, spierwitte zoutvlaktes en verlaten spooksteden het beeld. Dit is een oerlandschap, zo onbewoonbaar en buitenaards dat ruimtevaart organisaties hier hun astronauten  trainen.

Vulkanen en Flamingo’s

In het oosten van de Atacama ligt de Altiplano met toppen tot 7000 meter hoogte. Het landschap is overweldigend met eindeloze vergezichten over  gigantische vulkanen, azuurblauwe zoutmeren en mysterieuze geisers. Heel bijzonder zijn ook de nachten; zo helder dat je bijna het hele universum kan overzien. De Altiplano heeft een unieke dierenwereld. Statige  Flamingo’s, sierlijke Vicuna’s en grappige Viscacha’s zijn geheel aangepast aan het leven op deze grote hoogte.

Meer foto’s van de Atacama en de Altiplano vindt u op mijn blog pagina’s

Close Menu