Skeleton Coast

De woestijn in het Skeleton Coast Park in Namibië bestaat uit lage heuevels van zand en grint

Woestijn in het Skeleton Coast Park, Namibië

Op onze foto reis door Namibië en Botswana bezoeken we de Skeleton Coast in het noordwesten van Namibië.

Het Skeleton Coast Park

In dit beschermde natuurgebied gaat de kust direct over in de Namib woestijn. Ondanks de nabijheid van de oceaan is het een uitermate desolaat en droog gebied. Niet alleen droog, maar ook behoorlijk koud, want langs deze kust loopt een koude golfstroom. Vaak stroomt er vanuit die ijzige zee een kille mist landinwaarts en we hebben dan ook regelmatig met dikke truien en jassen gelopen. Een merkwaardige ervaring in de tropen! De kust ontleent z’n naam aan de vele zeelieden die hier tijdens schipbreuken de dood vonden in de koude gevaarlijke oceaan.

Ik wilde dit gebied vooral bezoeken om de ruige woestijn landschappen van de noordelijke Namib te fotograferen en wat dat betreft ben ik goed aan m’n trekken gekomen. Eén van de grote bezienswaardigheden aan de Namibische kust, de zeehonden kolonie bij Cape Cross, hebben we dit keer links laten liggen. Hoe interessant en leuk ook, ik heb de zeehonden al 3 keer eerder mogen fotograferen. Ik heb dus vaak genoeg de stank van deze bezienswaardigheid mogen beleven dus en we hebben ons daarom gericht op het weinig bezochte noordelijk deel rond Terrace Bay.

Lage heuvels van zand en rotsen domineren het landschap rond Terrace Bay. Ik ben altijd eindeloos bezig om in dit soort landschappen een fraaie compositie te realiseren.

Woestijn landschap in de buurt van Terrace Bay

Zee en strand

De zee en het strand van de Skeleton Coast zijn niet bijster interessant. De kust bestaat uit een vrijwel eindeloos vlak strand van rolstenen en lage rotsen, waarop de branding stuk loopt. Wie fraaie en dramatische kustlandschappen wil fotograferen heeft hier weinig te zoeken. Bar weinig foto’s van de kust gemaakt dus.

Rolsten en wat lage rotsen; dat is de Namibische kust in het noorden. Het licht gele spul in het midden van de foto is schuim dat ontstaat in de branding

Namibische kust in de buurt van Terrace Bay

De woestijn van het Skeleton Coast Park

Fotografisch veel interessanter en uitdagender is de woestijn die direct achter de kust begint. Deze woestijn bestaat hier uit lage heuvels van zandduinen afgewisseld met rotspartijen. Geen dramatische en grootse landschappen, maar meer een gebied met subtiele patronen dat indruk maakt door z’n totale desolaatheid.

Hier geen grootse landschappen om te fotograferen. Je moet zoeken naar fraaie patronen. maar

Woestijn landschap in de buurt van Terrace Bay

De dieren

Dieren in deze woestenij? Meer dan ik verwacht had. Bij aankomst in Terrace Bay werden we al welkom geheten met een bord dat we moesten oppassen voor de leeuwen. We hebben deze woestijnleeuwen helaas niet gezien. Wel zagen we regelmatig Jakhalzen schooien langs de kust op zoek naar iets eetbaars. Ook kon ik een aantal keren Gemsbokken fotograferen bij de monding van een vrijwel droge rivier. We zagen opvallend weinig vogels; wat Aalscholvers en een paar kraaien, dat was het wel zo ongeveer voor wat betreft vogels. Vreemd, een kustgebied met zo weinig vogels.

We hebben ze helaas niet gezien gedurende ons verblijf in het Skeleton Coast Park

Opgepast voor de woestijnleeuwen!

We zagen veel Jakhalsen langs de kust. Lngs de vloedlijn waren ze op zoek naar van alles wat eetbaar was, zoals aangespoelde zeedieren.

Jakhals half verscholen achter een zandduin

In een soort oase met wat plantengroei in de verder totaal desolate woestijn van de Skeletyon Coast wamen we een kudde van 8 van deze Oryxen tegen. Onvoorstelbaar hoe deze dieren hier weten te overleven

Oryx in de woestijn langs de Namibische kust

Posted in Blog Tagged , , , , |

Terug naar Namibië

Namibië bestaat vooral uit woestijn en halfwoestijn met uitermate fraaie en woeste landschappen.

Woestijn landschap in Namibië

Momenteel maken we een foto reis van ruim 6 weken door Namibië en Botswana. Continue reading »

Posted in Blog Tagged , , , |

Bald Eagle en Raaf

Raaf trekt Bald Eagle aan de staart zodat hij wat van de zalm kan bemachtigen

Bald Eagle en Raaf: hé, ik wil ook wat

In september 2019 maakte ik in Alaska foto’s van een Raaf die voedsel steelt van een Bald Eagle, een Amerikaanse Zeearend. Continue reading »

Posted in Foto van de maand Tagged , , , |

Arran

Bijn eb ontstaan langs de rostskust van Arran poelen waarin het zeewater blijft staan.

Fisheye opname van een waterpoel bij eb aan de oostkust van Arran bij het plaatsje Corrie

In juni 2019 maakte ik een korte foto trip naar het Schotse eiland Arran, met het doel het fotograferen van de natuur aldaar. Continue reading »

Posted in Blog Tagged , , |

Portret van een leeuw

Portret van een leeuw, gefotografeerd in het Central Kalahari Game Reserve in Botswana

Portret van een leeuw

Dit portret van een leeuw maakte ik in het Central Kalahari Game Reserve in Botswana. De foto hierboven wijkt flink af van het originele raw bestand dat uit de camera kwam. Het hoe en waarom van mijn bewerkingen laat ik hier zien. Continue reading »

Posted in Foto van de maand Tagged , , , |

El Torcal

Grillige kalksteenpilaren in het Karstgebied van El Torcal bij zonsondergang

Kalksteen pilaren in het natuurgebied El Torcal

Deze foto van kalksteenrotsen bij zonsondergang maakte ik in het Karstgebied El Torcal de Antequerra. Continue reading »

Posted in Foto van de maand Tagged , , , |

De woestijn van Hoya de Guadix

Bij zonsopkomst zijn de kleuren in de woestijn van de Hoya de Guadix en de Spaanse regio Andalusië geweldig

Woestijn in de Hoya de Guadix gefotografeerd met een drone

We gaan nog even terug naar Spanje waar we in februari  een fototrip fototrip naar Andalusië maakten. In dit bericht komt de woestijn van Hoya de Guadix aan de orde. Continue reading »

Posted in Blog Tagged , , |

Pixperience 2019

Het is herfst op de North Slope in Alaska en de Muskusos mannetjes beinnen te vechten om de vrouwtjes. Ik zal deze foto bespreken tijdens mijn presentatie op de pixperience 2019 in Nijkerk

Vechtende Muskusossen in Alaska: een foto die ter sprake zal komen in mijn presentatie op de Pixperience 2019

Op 23 maart 2019 zal ik een presentatie verzorgen op de Pixperience 2019 in Nijkerk. Continue reading »

Posted in Blog Tagged , , , |

Andalusië

Het strand van Paya de Monsul ligt in de buurt van Cabo de Gata in Andalusië. Deze foto werd een half uurtje voor zonsopkomst gemaakt hetgeen de blauwe tint verklaart

Playa de Monsul bij Cabo de Gata in Andalusië

De inmiddels traditionele foto trip in februari gaat dit keer naar Andalusië in het zuiden van Spanje. Continue reading »

Posted in Blog Tagged , , , |

Playa de la Gueirua

Deze foto van Playa de la Gueirua is een composiet van twee bewerkingen van dezelfde foto; één met lage en één met hoge kleurtemperatuur

Playa de la Gueirua

Deze wat speciale foto van het Gueirua strand maakte ik een half uurtje na zonsondergang tijdens een foto trip naar noord Spanje in februari 2018. Continue reading »

Posted in Foto van de maand Tagged , , , |