Patagonie trip 2023: Torres del Paine

Torres del Paine Nationaal Park zonsondergang
Zonsondergang over het Paine massief

In de maanden oktober en november 2023 maakten we een reis van ruim 6 weken door Patagonië. Bekend terrein dus, want Patagonië was al een aantal keren eerder het reisdoel geweest.

Naast bekende en eerder bezochte locaties was deze de trip echter vooral gericht op gebieden die we nog niet eerder bezochten zoals de Atlantische kust van Argentinië. In dit en volgende berichten wat indrukken aan de hand van een aantal foto’s en video clips die ik maakte. Ons eerste doel was Parque Nacional Torres del Paine.

Het Paine massief

Het Paine berg massief (of Cordillera Paine zoals het in het Spaans wordt genoemd) domineert het landschap in het nationale park en overal waar je bent zijn wel delen van dit massief te zien. Eindeloos gefotografeerd vanuit alle mogelijke standpunten, ook door mij, maar het Paine massief blijft onweerstaanbaar voor fotografen. Ook hier dus maar weer een foto van het wereldberoemde massief, dit keer met Lago Pehoe op de voorgrond.

Lago Pehoe met het Paine massief op de achtergrond tijdens zonsopkomst, Parque Nacional Torres del Paine

Torres del Paine; onstuimig weer

Vijf dagen Torres del Paine betekende alle weersomstandigheden die je maar kan bedenken. In oktober is het in zuid Amerika weliswaar voorjaar, maar dat was vooral in het begin van de reis niet te merken. Rond het vriespunt, windkracht 9 en sneeuwbuien afgewisseld met zonnige perioden en indrukwekkende wolkenluchten. Alles kwam voorbij. Fotografisch geweldig, want licht en stemming veranderde voortdurend. Soms had ik echter het gevoel dat iets rustiger weer misschien toch ook wel prettig zou zijn!

Wolkenlucht boven de ‘Cuernos’
Skyscape boven Lago el Toro
Na een sneeuwbui maakte de grijze lucht plaats voor deze ‘skyscape’

Voorjaar

Hoewel het weer dus, laten we zeggen, onstuimig was, kondigde het voorjaar zich wel aan. Tijdens de laatste dagen van ons bezoek aan Torres del paine stond het Guanaco Kruid (Anarthrophyllum desideratum) ineens op veel plaatsen in bloei. Deze plant met z’n bloedrode bloemen is endemisch voor het zuiden van Patagonië. Vanwege de kleur wordt het Guanaco kruid wordt ook wel ‘Fire tongue’ genoemd. Het is uitstekend aangepast aan het harde Patagonische klimaat. Om de niet aflatende wind in Patagonië te weerstaan groeit de plant groeit in een soort bol

Fire tongue (Anarthrophyllum desideratum), Parque Nacional Torres del Paine
Guanaco kruid met op de achtergrond het Paine massief
Guanaco kruid close-up

Guanaco’s in Torres del Paine

Torres del Paine is Guanaco land, maar vreemd genoeg lieten deze wilde verwanten van de Lama’s zich de eerste dagen vrijwel niet zien. Geen idee waar ze waren, maar de laatste 2 dagen toen het weer wat zonniger was, waren ze ineens overal te zien. Hadden ze ergens beschutting gezocht tegen de elementen en waren ze daarom onzichtbaar?

Guanaco’s in de bergen van Torres del Paine. NB: deze video is 480p
Guanaco portret
Guanaco portret

Geef een reactie

Close Menu