Luchtfoto's gemaakt met een drone geven een spectaculair en vaak onverwacht beeld van de wereld
Luchtfoto van een moeras in de Yukon, Canada

Luchtfoto’s met een drone

Ik heb heel lang geaarzeld over de aanschaf van een drone. Het is toch best een redelijk prijzig apparaat en daarnaast ook weer een hele aparte tak van fotografie. Aan de andere kant spraken de luchtfoto’s gemaakt met een drone, die ik voortdurend tegenkwam op internet, natuurlijk enorm aan. Uiteindelijk ben ik dus midden 2017 door de knieën gegaan en heb ik er één aangeschaft. In het begin natuurlijk eindeloos geoefend, vooral in de uiterwaarden bij mijn woonplaats Huissen.In angstige spanning gezeten of het ding wel terug zou komen. Maar alle horror verhalen op internet over wegvliegende en neerstortende drones ten spijt is er weinig mis met de moderne technologie. Mijn drone deed dus altijd netjes wat hem gevraagd werd. Even afkloppen!

Veel luchtfoto’s in panorama

De camera in mijn drone heeft een 24mm lens kleinbeeld equivalent. In eerste instantie was ik wat aarzelend over zo’n groothoek lens. Ik was bang dat zo’n lens ’te veel’ zou weergeven. Mijn angst bleek ongegrond. In de praktijk bleek eerder het tegenovergestelde het geval. De lens gaf vaak voor mijn gevoel te weinig weer, zeker als je boven een landschap hangt met ‘grote structuren’, zoals landbouw velden. In navolging van wat ik op de grond ook vaak doe heb ik dus heel veel panorama opnames gemaakt door beelden te stitchen. De drone werkt met een uitstekend gps systeem, waardoor het apparaat uiterst stabiel in de lucht blijft hangen. Door de drone vervolgens in de lucht te draaien kan je zonder problemen een serie foto’s maken die je later op een PC samenvoegt tot één panorama.

Een fascinerende bezigheid

En ben ik nu tevreden na een jaartje gewerkt te hebben met een drone? Ja, zeer tevreden! Het werken en fotograferen met een drone is fascinerend en spannend. Je krijgt een totaal andere kijk op de wereld om je heen en dat stimuleert de creativiteit. Het enige minpuntje is de beeldsensor van de camera. Ik ben gewend om te werken met professionele camera’s met grote sensoren, die een uiterst scherp beeld geven. De sensor in mijn drone is een zogenaamde 1″ sensor (13,2×8,8 mm) en dat is uiterst klein in vergelijking met de camera’s waarmee ik normaal gesproken werk. Scherpte en oplossend vermogen zijn dan ook duidelijk minder dan bij mijn normale camera’s. Kleine details, zoals boomblaadjes, worden wat ‘wollig’ weergegeven. Even wennen maar het is niet anders en er staat veel tegenover!

Close Menu