Een pagina met surrealistische composiet beelden gemaakt door het samenvoegen van verschillende foto's met behulp van Photoshop
Een Olifant met jong verdwaald in sneeuw en ijs; een surrealistisch composiet beeld dat met beeldbewerking tot stand kwam

Composiet foto’s

Composieten zijn beelden samengesteld uit verschillende beelden. Voor de echte ‘hard-core’ natuurfotograaf zijn composiet beelden een gruwel. De natuur moet immers weergegeven worden zonder dat je iets aan het beeld verandert. In deze visie mag je wat stofjes weghalen. Je mag tijdens bewerken hier en daar wat doordrukken of tegenhouden en je mag het beeld bijsnijden om de compositie te verbeteren. Alle overige bewerkingen en manipulaties zijn streng verboden. Tsja, en dan kijk je eens rond op internet. Je ziet al die natuurfoto’s, vaak prachtig gefotografeerd! Echter toch ook meer en meer steeds dezelfde beelden. Ik kan er nog steeds van genieten. Tegelijkertijd gaat dat fraaie kustlandschap gefotografeerd met lange sluitertijd toch ook wat vervelen als je er al duizenden hebt gezien.

Composiet beelden; alles mag

Moet een foto altijd de werkelijkheid weergeven? Of mag je best wat creatief manipuleren om een gevoel of een idee creatief vorm te geven? Je kan er eindeloos over discussieren. Dus staat er ook op internet het nodige over dit onderwerp. Zie bijvoorbeeld dit artikel uit 2015 van Ignacio Palacios.

Ik heb er natuurlijk ook wel over nagedacht en mijn benadering is dat alles mag. Je moet er echter wel eerlijk over zijn. Wat voor mij zwaar telt is het feit dat een foto eigenlijk nooit de werkelijkheid weergeeft. Iedere foto, bewerkt of niet, is altijd een meer of mindere creatieve weergave van een werkelijkheid. Daarnaast spreken de enorme creatieve mogelijkheden die fotobewerking biedt tot mijn verbeelding. Je kan surrealistische beelden scheppen. Je kan werelden creëren die niet bestaan. Voorbeelden die mij wat dat betreft aanspreken zijn de beelden van Ryszard Horowitz of dichter bij huis in Nederland Marcel van Balken. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos! Waarom zou ik die aan mij voorbij laten gaan?

Uitsluitend composieten?

Nee natuurlijk niet. Ik kan ook nog steeds genieten van fraaie beelden die weinig bewerkt zijn. Ook doe ik veel mee aan internationale fotowedstrijden. Foto’s die ik instuur in de categoriën ‘natuur’ of ’travel’ mogen niet gemanipuleerd zijn. Zulke foto’s zijn dan ook vrij van iedere vorm van manipulatie. Overigens heb ik wel eens de indruk dat niet alle deelnemers zich wat dat betreft even goed aan de regels houden. Foto’s in de categoriën ‘open’ of ‘creatief’ kennen echter geen restricties en daar kan ik mijn composiet beelden kwijt.

Wel heb ik mezelf bij het maken van composiet beelden nog één belangrijk criterium opgelegd. Alle onderdelen en beelden die ik gebruik moet ik zelf gefotografeerd hebben. Je kan foto’s van allerlei onderwerpen gratis dowloaden van websites als Pixabay en Unsplash. Veel beeldbewerkers en kunstenaars doen dat ook. Ik weet dit uit eigen ondervinding omdat ik zelf wat foto’s gratis aanbied via deze sites. Soms krijg ik dan feedback van mensen die mijn foto’s gebruikt hebben. Om wat te oefenen gebruik ik wel eens beelden van gratis stock sites. In het uiteindelijke resultaat gebruik ik echter uitsluitend foto’s die ik zelf heb geschoten!

Close Menu