Zoogdieren in Afrika: de Giraffe is één van de vele zoogdieren die je in Afrika voor de lens kan krijgen

Zoogdieren uit het zuiden van Afrika

Zuid Afrika, Namibië en Botswana zijn absolute topbestemmingen voor iedereen die wilde dieren, met name grote zoogdieren, in hun natuurlijke omgeving wil zien en fotograferen. De nationale parken Krüger in Zuid Afrika en Etosha in Namibië en de Okavango delta in Botswana zijn wereldberoemd vanwege hun wildlife. Fotograferen in het zuiden van Afrika is dus voor iedere natuurfotograaf een droom.

Het zuiden of het oosten van Afrika?

Als je praat over natuurfotografie in Afrika komt natuurlijk altijd de vraag naar boven wat nu de beste bestemming is. Het zuiden of het oosten van Afrika?  Ik heb zelf een sterke voorkeur voor het zuiden van Afrika. Het zuiden van Afrika (met name Namibië en Botswana) is tegenwoordig een stuk veiliger om individueel rond te trekken dan het oosten van Afrika. Ook is het landschap in het zuiden van Afrika, met z’n verschillende woestijn en berg landschappen veel gevarieerder dan de savannes in bivoorbeeld Kenya. Wellicht is mijn oordeel niet helemaal terecht want ik ben slechts één keer, lang geleden nog in het analoge dia-tijdperk, in Kenya geweest. Namibië, Botswana en Zuid Afrika bezocht ik daarentegen vele malen, waardoor ik deze landen ken ‘als m’n broekzak’. 

De ‘Big Five’ en andere zoogdieren

Iedereen die naar Afrika reist, wil natuurlijk de ‘Big Five’ zien; Leeuw, Luipaard, Buffel, Olifant en Neushoorn. Met uitzondering van de Olifant zijn die big five echter overdag niet zo heel interessant. Meestal liggen ze in de schaduw te rusten om pas tegen zonsondergang actief te worden. Maar er zijn natuurlijk veel meer interessante dieren om te fotograferen. Bavianen bijvoorbeeld.  Veel bewoners in Afrika haten Bavianen, omdat ze zo brutaal zijn. Ze lijken echter wel heel erg op ons en ze zijn ook overdag altijd actief. Een uitdaging dus om hun sociale gedrag vast te leggen.  Ook de enorme verscheidenheid aan allerlei Antilopen vraagt om het maken van foto’s. 

In de fotoserie hieronder een kleine selectie van de duizenden foto’s die ik maakte in het zuiden van Afrika. Foto’s van Leeuwen en Dikhuidigen (Olifanten, Neushoorns en Nijlpaarden) zijn te vinden onder deze categoriën.

Meer foto’s van Afrikaanse dieren en info over mijn reizen naar Afrika vindt u op de blog pagina’s

Close Menu