Beren: foto's door Chris Stenger Natuurfotografie

Beren in Europa en Amerika

Beren zijn buitengewoon interessante dieren om te fotograferen. Ze zijn intelligent en ze vertonen een uitgebreid repertoire aan gedragingen. Ook lijken ze, zeker als er welpen zijn, heel ‘aaibaar’. Daarnaast spreekt de beer natuurlijk tot de verbeelding vanwege z’n brute kracht. Vooral in Amerika zijn er dan ook vele beren verhalen en legendes in omloop. Een beer is dus een dankbaar onderwerp voor iedere natuurfotograaf.

Beren fotograferen met film

In de loop der jaren heb ik heel veel beren gefotografeerd. Veel van die foto’s maakte ik in het analoge tijdperk op diafilm in de 80-er en 90-er jaren van de vorige eeuw. Massatoerisme bestond toen nog niet echt. Ik kon toen op plaatsen als McNeil River en Katmai in Alaska nog in alle rust fotograferen zonder gestoord te worden door toeristen. Die tijd is helaas voorbij en een locatie als Katmai wordt tegenwoordig overlopen door toeristen; maanden van tevoren boeken voor een kampeerplaats! McNeil River? Je moet meedoen aan een loterij om een plaats te krijgen en een bezoek kost nu een vermogen. Ik kan nog steeds met enige weemoed door al die oude beren dia’s bladeren. Het laat me terugdenken aan hoe het eens was.

Het digitale tijdperk

Maar goed de tijden zijn voorgoed veranderd en met enige moeite lukt het toch nog wel om rustige locaties te vinden waar je een beer ongestoord kunt fotograferen. Op deze pagina een aantal foto’s van beren die ik de afgelopen jaren maakte. Het zijn bijna allemaal foto’s gemaakt na 2000 met een digitale camera. Helaas is wat mij betreft de kwaliteit van scans van de dia’s die ik in de vorige eeuw maakte meestal onvoldoende. De kwaliteit die tegenwoordig met een digitale camera wordt bereikt is zo veel beter dat scans uit de toon zouden vallen.

Close Menu