Infrarood opname in monochrome van het landschap in de uiterwaarden bij Huissen
Uiterwaarden bij Huissen in monochrome (Infrarood opname)

Monochrome foto’s

Toen ik lang geleden in de 60-er jaren van de vorige eeuw begon met fotograferen was de fotowereld grotendeels monochrome. Kleurenfotografie bestond natuurlijk al lang, maar de norm was toch zwart wit. Ook ik ben dus ooit begonnen als zwart wit fotograaf. Voor veel natuur- en reisfotografie vind ik kleur echter essentieel en ik heb de zwart wit fotografie dan ook verlaten in de 70-er jaren van de vorige eeuw.

Toch zijn er onderwerpen die het in zwart wit beter doen dan in kleur. Foto’s in zwart wit zijn vaak eenvoudiger en meer gericht op de essentie. Ook de contrasten tussen licht en donker kunnen heel fraai zijn. Ik werk dan ook in vaak foto’s, die ik daarvoor geschikt vind, om van kleur naar zwart wit. Ook merk ik dat ik meer en meer foto’s maak waarvan ik van tevoren weet dat ze omgewerkt naar zwart wit beter uitkomen.

Een speciale tak van de zwart wit fotografie is de infrarood fotografie. Digitale sensoren zijn extreem gevoelig voor infrarood licht. Voor de sensor van een moderne digitale camera is dan ook altijd een filter gemonteerd dat het infrarode deel van het licht spectrum tegenhoudt. Dit filter kan je vervangen door een filter dat inrarood licht juist doorlaat en zichtbaar licht tegenhoudt. Hierdoor ontstaat een infrarood camera. Als je handig bent kan je zelf je camera ombouwen maar ik had geen zin in al dat gehannes en ik heb een oude digitale camera die ik niet meer gebruikte in Amerika laten ombouwen tot infrarood camera. Zo nu en dan maak ik infrarood opnames met deze omgebouwde camera.

Close Menu