Biografie van natuur- en reisfotograaf Chris Stenger

Winter in Huissen, Nederland

Al 40 jaar natuurfotograaf

Portret van Chris Stenger Natuurfotograaf Reisfotograaf en LandschapsfotograafAl meer dan 40 jaar ben ik natuurfotograaf, landschapsfotograaf en reisfotograaf. Ik begon met fotograferen in de 60-er jaren van de vorige eeuw, toen ik scheikunde studeerde in Leiden. Na acht weken lopende band werk bij de Caballero sigaretten fabriek in Den Haag kon ik mijn eerste camera kopen. Het werd een Minolta SRT101 spiegelreflex. De camera staat nu in het privé museum van zoete herinneringen maar werkt nog steeds! In deze lang vervlogen jaren experimenteerde ik driftig met allerlei zwart wit technieken zoals pseudosolarisatie, gomdruk, broomoliedruk etc., technieken die nu in het digitale tijdperk diep zijn weggezakt in de analoge vergetelheid. Er zijn nog maar weinig fotografen die deze technieken beheersen. Na deze experimentele beginperiode ging ik met kleurendia’s werken. Ook specialiseerde ik me vanaf dat moment steeds meer in de natuurfotografie, landschapsfotografie en reisfotografie. 

Maar ook een baan bij Shell

Een gezin met kinderen en een drukke baan bij Shell Research drongen de fotografie met name in de jaren tactig van de vorige eeuw wat naar de achtergrond. De passie bleef echter en toen de kinderen eenmaal uit huis waren ging ik parttime werken. Ook werkte ik toen aan allerlei projecten voor Shell in het buitenland. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om veel te reizen en te fotograferen. Sinds 2010 ben ik gepensioneerd.

Een beschouwende fotograaf

Ik ben een beschouwende en rustig werkende fotograaf. Ik heb er plezier in om uren of dagenlang met één onderwerp bezig te zijn. Nieuwsgierigheid, toewijding en technische perfectie zijn daarbij belangrijke sleutelwoorden. Onderwerpen zijn vooral landschappen, zoogdieren, vogels en reisfotografie.

Apparatuur

Ik werk met Canon apparatuur en een Mamiya midden-formaat camera met Leaf digitale achterwand. Daarnaast gebruik ik nog een kleine handzame Panasonic micro 4/3 camera. Op de diverse camera’s gebruik ik een uitgebreide reeks objectieven zowel met vast brandpunt als zoom objectieven. Voor fotografie van dieren gebruikt ik de Canon camera’s. Voor landschappen wordt vaak de midden-formaat camera gebruikt. Om een optimale scherpte en een perfecte compositie te verkrijgen fotografeer ik meestal vanaf een zwaar en stabiel statief. Als ik al het gezeul met camera’s, lenzen en statieven beu ben neem ik de Panasonic. Vooral voor straatfotografie tijdens reizen gebruik ik de Panasonic. Ik fotografeer dan zonder statief.

Chris als Auteur

Ik ben mede auteur van het ‘Praktijkboek Reisfotografie’, uitgegeven door Pixfactory en schrijf als auteur op de site Natuurfotografie.nl, een platform voor natuurfotografen uit Nederland en België. Internationale fotowedstrijden mogen mij vaak begroeten als deelnemer en regelmatig behaal ik daar prijzen. Ik ben houder van de E-FIAP onderscheiding.

Daarnaast verzorg ik ieder jaar een aantal presentaties waarin ik het resultaat van mijn fotoreizen en vele uren achter de PC deel met een groter publiek.