Chris Stenger Natuurfotografie: uiterwaarden van de Rijn bij Gendt in Gelderland in de winter

Chris Stenger natuurfotograaf

Portret van Chris Stenger Natuurfotograaf Reisfotograaf en Landschapsfotograaf

Ik ben Chris Stenger en al meer dan 50 jaar natuurfotograaf, landschapsfotograaf en reisfotograaf. Ik begon met fotograferen in de 60-er jaren van de vorige eeuw, toen ik scheikunde studeerde in Leiden. Na acht weken lopende band werk bij de Caballero sigaretten fabriek in Den Haag kon ik mijn eerste camera kopen. Het werd een Minolta SRT101 spiegelreflex. De camera staat nu in het privé museum van zoete herinneringen maar werkt nog steeds! In deze lang vervlogen jaren experimenteerde ik driftig met allerlei zwart wit technieken zoals pseudosolarisatie, gomdruk, broomoliedruk etc., technieken die nu in het digitale tijdperk diep zijn weggezakt in de analoge vergetelheid. Er zijn nog maar weinig fotografen die deze technieken beheersen. Na deze experimentele beginperiode ging ik met kleurendia’s werken. Ook richtte ik me vanaf dat moment steeds meer op de natuurfotografie, landschapsfotografie en reisfotografie. Dit zijn ook tegenwoordig nog mijn favoriete onderwerpen.

Een baan bij Shell

Een gezin met kinderen en een drukke baan bij Shell Research drongen de fotografie met name in de jaren tachtig van de vorige eeuw wat naar de achtergrond. De passie bleef echter en toen de kinderen eenmaal uit huis waren ging ik parttime werken. Ook werkte ik toen aan allerlei projecten voor Shell in het buitenland. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om veel te reizen en te fotograferen. Sinds 2010 ben ik gepensioneerd en kan ik dus fulltime bezig zijn met fotografie.

Een beschouwende fotograaf

Chris Stenger Natuurfotografie, Landschapsfotografie en Reisfotografie: fotograferen in Patagonie in de winter

Ik zie mezelf als een beschouwende fotograaf. Ik werk rustig en heb er plezier in om uren of dagenlang met één onderwerp bezig te zijn. Nieuwsgierigheid, toewijding en technische perfectie zijn daarbij belangrijke sleutelwoorden.

Naast het fotograferen zelf vind ik de beelbewerking achteraf ook extreem belangrijk. Veel natuurfotografen zijn van mening dat het beeld in de camera moet ontstaan. Beeldbewerking achteraf moet in deze visie beperkt worden tot wat kleine aanpassingen. Wat betreft beeldbewerking ben ik echter geen traditionele natuurfotograaf. Ik vind de beeldbewerkingsfase heel belangrijk en daarbij is alles toegestaan om een zo optimaal en fraai mogelijk resultaat te krijgen. Eén voorwaarde; je moet eerlijk zijn over wat je hebt gedaan. Zo kan ik dus zowel genieten van bijvoorbeeld een fraai “recht toe recht aan” beeld van een wild dier als van een landschap dat met Photoshop sterk werd bewerkt en aangepast. Het eindresultaat en het gevoel dat ik daarbij krijg zijn doorslaggevend!

Apparatuur

Ik werk voornamelijk met Canon apparatuur. Daarnaast gebruik ik nog een kleine handzame Panasonic micro 4/3 camera. Een groot en zwaar Mamiya midden-formaat systeem met Leaf digitale achterwand complementeerd het geheel.

Op de diverse camera’s gebruik ik een uitgebreide reeks objectieven zowel met vast brandpunt als zoom objectieven. Voor fotografie van dieren en landschappen gebruikt ik de Canon camera’s. Voor landschappen wordt ook wel de midden-formaat camera gebruikt. Het middenformaat raakt echter bij mij wat op de achtergrond. Het systeem is zwaar en onhandig in gebruik. Daarnaast benadert de kwaliteit van beelden uit moderne kleinbeeld camera’s die van mijn middenformaat camera.

Om een optimale scherpte en een perfecte compositie te verkrijgen fotografeer ik meestal vanaf een zwaar statief. Als ik al het gezeul met camera’s, lenzen en statieven beu ben neem ik de Panasonic. Vooral voor straatfotografie tijdens reizen gebruik ik de Panasonic. Die kleine camera valt minder op en je loopt dus minder als fotograaf in het oog. Ik fotografeer dan natuurlijk zonder statief. Ook voor het maken van video clips gebruik ik meestal de Panasonic camera.

Auteur over natuurfotografie en reisfotografie

Chris Stenger Natuurfotografie: 2e druk van het praktijkboek reisfotografie

Ik ben mede auteur van het ‘Praktijkboek Reisfotografie’, uitgegeven door Pixfactory en schrijf als auteur op de site Natuurfotografie.nl, een platform voor natuurfotografen uit Nederland en België. Internationale fotowedstrijden mogen mij vaak begroeten als deelnemer en regelmatig behaal ik daar prijzen. Ik ben houder van de E-FIAP onderscheiding.


Daarnaast verzorg ik ieder jaar een aantal presentaties waarin ik het resultaat van mijn fotoreizen en vele uren achter de PC aan een groter publiek laat zien.

Close Menu