Dit leeuwen portret is één van de vele honderden foto's die ik maakte van deze koning der wildernis.

Leeuwen en de ‘Big Five’

Iedereen die naar Afrika reist en op safari gaat wil de ‘Big Five’ zien. Leeuw, Luipaard, Olifant, Neushoorn en Buffel. Volgens velen de meest aansprekende wilde dieren in Afrika. Aansprekend omdat ze groot, gevaarlijk en interessant zijn. Nu is het natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak wat de meest interessante of mooiste dieren zijn, feit is dat ook na vele reizen in Afrika mijn hart nog steeds wat sneller gaat kloppen als ik een Leeuw of een Olifant tegenkom.

Leeuwen; slapende koningen van de wildernis

Leeuwen spreken natuurlijk aan omdat ze de heersers of koningen van de wildernis heten te zijn. Maar helaas, de koning van de wildernis ligt meestal het grootste deel van de dag te slapen. Weinig te beleven en ook weinig te fotograferen dus. Pas tegen de avond worden ze actief. Je moet dus wat geluk hebben om interessante foto’s te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld niet vaak een jagende Leeuw kunnen vastleggen.

Sociale dieren

Leeuwen zijn sociale dieren die meest in groepen leven. De leukste herinneringen heb ik dan ook aan de momenten dat ze hun sociale gedrag laten zien: spelen, vechten, elkaar likken enzovoorts. Probleem voor een fotograaf is wel dat iedere toerist op zoek is naar Leeuwen. Dat leidt dus vaak tot opstoppingen als er één gevonden wordt. Zo heb ik eens in Etosha in Namibië bij een groepje Leeuwen staan kijken, terwijl om ons heen zo’n 100 auto’s gingen staan. Er was weinig te beleven en al vrij snel wilden we maar verder te gaan. Onmogelijk, want we waren volledig ingebouwd door alle auto’s om ons heen. Pas toen de Leeuwen een uur later zelf vertrokken konden ook wij verder rijden. Toeristische gekte op safari dus. Gelukkig hebben we ook vaak totaal alleen bij een groep Leeuwen gezeten, hetgeen de echte natuurbeleving natuurlijk ten goede komt.

Close Menu