Chris Stenger Natuurfotografie: vogels in Afrika zijn vaak eenvoudig te fotograferen omdat ze weinig schuw zijn.

Vogels uit het zuiden van Afrika

Voor vogel liefhebbers en vogel fotografen is het zuiden van Afrika altijd weer een prima bestemming. Bijna duizend verschillende soorten vliegen en fladderen er rond. Dat is zo’n tien procent van alle vogelsoorten op de wereld. Je komt ze dus overal tegen. Natuurlijk vind je er ook veel verschillende soorten die bij ons in Nederland niet voorkomen. Daarnaast zijn ze vaak spectaculair van kleur en lichaamsbouw en meestal niet zo schuw. Een groot voordeel voor een fotograaf is ook dat het woestijnachtige landschap in Afrika vaak open is zodat de vele vogels goed zichtbaar zijn.

Vanwege het droge klimaat trekken vogels altijd sterk naar plaatsen waar water is te vinden. Zulke hotspots voor het fotograferen van vogels in Namibië zijn bijvoorbeeld de kust (Flamingo’s, Pelikanen en zeevogels) en de oevers van de Kunene rivier in het noorden (allerlei zangvogels). In Botswana is de Okavango delta bekend om z’n vele vogels. Een bekende bestemming voor vogelaars in Zuid Afrika is het Krüger Park

Mijn voorkeuren? Zonder meer de grappige Neushoornvogels, met hun bizar uitziende snavels en het interessante broedgedrag. Het verveelt eigenlijk nooit om ze te fotograferen. Helaas schijnen Neushoornvogels tegenwoordig wat bedreigd te zijn vanwege het kappen van bomen waarin ze kunnen nestelen. Verder zijn natuurlijk ook de felgekleurde Bijeneters en Scharrelaars favoriet. Wellicht wat minder aantrekkelijk maar wel interessant zijn de vele aasetende vogels zoals Gieren, Maraboes en Ibissen.

Onderstaande photostream is een kleine selectie van de vele vogelfoto’s die ik maakte in het zuiden van Afrika. De foto’s werden gemaakt tijdens meerdere foto reizen in Namibië, Botswana, Zambia en Zuid Afrika.

Meer van mijn vogelfoto’s vindt u hier!

Close Menu