China cultuur en mensen: foto's van Chris Stenger Natuurfotgrafie en Reisfotografie

China cultuur en mensen

China is een groot land met een buitengewoon rijke cultuur, geworteld in een geschiedenis van 5000 jaar. Helaas zijn veel historische gebouwen en voorwerpen verloren gegaan tijdens oorlogen in de 19e eeuw. Ook Mao’s culturele revolutie richtte veel schade aan, want kunst werd door de communistische machthebbers immers beschouwd als iets voor de bourgeoisie elite dat vernietigd moest worden. Gelukkig is in een groot land als China niet alles verloren gegaan. Bekende toeristische hoogtepunten zijn uiteraard de Muur, het Terracotta leger en de Verboden stad. Deze hoogtepunten worden echter letterlijk overlopen door toeristen. Ik heb op mijn reizen door China dan ook veel minder bekende en weinig bezochte culturele hoogtepunten bezocht.

China heeft ook een enorme bevolking van 1,3 miljard mensen. Het grootste deel van de Chinezen woont in het dichtbevolkte oosten, waar ook de moderne megasteden als Shanghai, Shenzhen en Tianjin liggen. Ongeveer de helft van de bevolking woont nog op het arme en weinig ontwikkelde platteland. Moderne zaken als TV en internet zijn hier gewoon geworden, maar verder is het leven nog behoorlijk primitief. Voor een reisfotograaf is het weinig ontwikkelde platteland natuurlijk ook altijd een dankbaar onderwerp.

Een groot land als China samenvatten in wat foto’s op een website? Onmogelijk natuurlijk, maar met de 30 geselecteerde foto’s hieronder wil ik u toch een indruk geven van dit fascinerende land. Foto’s van de natuur in China vindt u hier.

Close Menu