Chris Stenger Natuurfotografie, Landschapsfotografie en Reisfotografie: fotopagina over Nederland. Deze foto van een nog kale maar bewerkte akker in de buurt van Huissen is een typisch landschap voor Nederland in het vroege voorjaar

Nederland

Hoewel ik er woon, fotografeer ik eigenlijk maar zelden in Nederland. Thuis zijn er zo veel andere zaken die aandacht vragen, waaronder uiteraard het bewerken van foto’s gemaakt tijdens fotoreizen en het voorbereiden van presentaties. De camera komt in Nederland dus maar zelden uit de kast. Daar komt ook nog bij dat ik de aangeharkte cultuurlandschappen in dit land fotografisch niet zo interessant vind. Er is toch een gebrek aan echte natuur. Al die groene biljartlakens zonder afwisseling spreken mij niet aan. Fotografie is dan ook meestal beperkt tot de kleinkinderen of het testen van apparatuur of een nieuwe techniek. Toch zijn er soms nog wel zaken die ik wil vastleggen, zoals bijvoorbeeld die tegenwoordig zo zeldzame landschappen met sneeuw en ijs of de herfst op de Veluwe.

Omringende landen

De omringende landen België, Luxemburg en Duitsland bezoek ik meestal met korte tripjes van een paar dagen. Voor grote delen van België geldt wat mij betreft hetzelfde als voor Nederland. Te vol en te weinig echte natuur, die bovendien vaak al “kapot” gefotografeerd is. Bloeiende Hyacinten in het Hallerbos? Duizenden foto’s heb ik er in de afgelopen jaren voorbij zien komen! In het oosten van Beldië heb je echter de Ardennen en de Hogen Venen die voor een natuurfotograaf aantrekkelijk zijn.

In Luxemburg bezocht ik regelmatig het gebied rond Echternach in het zuiden. Het wordt vaak “Klein Zwitserland” genoemd, maar hoewel heel fraai, is dat toch wat overdreven.

In Duitsland is uiteraard Helgoland een aantal malen mijn bestemming geweest. Bekend bij iedere natuurfotograaf en daarom helaas tegenwoordig overlopen door fotografen, die allemaal dezelfde foto’s van Jan van Genten en Zeehonden maken. Ik begrijp het, ik neem het niemand kwalijk, maar jammer is het wel.

Close Menu