Chris Stenger Natuurfotografie, Landschapsfotografie en Reisfotografie: fotopagina met vogels uit Europa. Op deze fot een Jan van Gent, één van de grotere Europese vogels

Vogels in Nederland

Natuurfotografie in Nederland is toch vooral vogelfotografie. Bij gebrek aan grote wilde dieren richten veel Nederlandse natuurfotografen zich vooral op wat er nog wel is: vogels. Ik vind vogels leuk en mooi om te zien. Ik kan er ook best van genieten als ik ze zie. Ik heb echter weinig met het fotograferen van al die vooral kleine vogeltjes. Te meer niet omdat veel van die foto’s zo op elkaar lijken. Hoe fraai ook, foto’s van IJsvogels op een tak met vis in de snavel heb ik nu wel gezien. Ik kan er weinig meer aan toevoegen! Ik vind mezelf dus zeker geen echte vogelfotograaf. Toch maak ik regelmatig vogelfoto’s. Meestal doe ik dat als de kans zich voordoet bij andere projecten, bijvoorbeeld als ik het fotograferen van vogels kan combineren met landschapsfotografie.

Europa

Vooral langs de kusten van west Europa waar de wat grotere zeevogels zoals Papegaaiduikers en Aalscholvers voorkomen, wil ik me dus nog wel eens richten het fotograferen van vogels. Veel van mijn Europese vogelfoto’s zijn daarom gemaakt zijn in Scandinavië en IJsland, landen waar ik ook veel landschapsfoto’s heb gemaakt. Ook ben ik een paar keer op het eiland Helgoland in Duitsland geweest om Jan van Genten te fotograferen. In feite is Helgoland de enige locatie geweest waar ik vooral naar toe ben geweest voor de vogels. Ze laten zich hier eenvoudig fotograferen en het is leuk om vast te leggen wat er zoal gebeurt in de kolonie. Tot slot wat Nederlandse exemplaren, veelal gefotografeerd uit de losse pols als ik aan het wandelen of fietsen was.

Close Menu