Chris Stenger Landschapsfotografie: landschappen in het zuiden van Afrika zijn heel divers, zoals hier de beroemde zandduinen in de Namib woestijn in het westen van Namibië

Landschappen in het zuiden van Afrika

Wat betreft landschappen is het zuiden van Afrika heel divers. Het gebied is droog en warm en daarom vind je er veel droge savannes, woestijnen en half-woestijnen. Daarnaast zijn er ook een aantal bergketens. Weliswaar geen hoge met sneeuw bedekte toppen, maar wel met een heel eigen tropisch karakter.

Landschappen Namibië

Vooral in Namibië vind je heel veel spectaculaire landschappen. De Namib woestijn, die feitelijk de hele 200km brede kuststrook van Namibië omvat, is één van de oudste woestijnen op onze planeet. Het is een onherbergzame maar buitengewoon indrukwekkende wildernis. De oorspronkelijke bewoners noemden dit gebied niet voor niets ‘Het land dat de goden in woede hebben gemaakt’. De zandduinen in deze Namib woestijn zijn beroemd, maar ook vind je op veel plaatsen verweerde rotsen in de meest bizarre kleuren en vormen. De Fish River Canyon is de diepste kloof in Afrika en zou na de Grand Canyon in de USA de op één na diepste kloof op onze planeet zijn.

Landschappen Botswana

Botswana is wat betreft landschap minder spectaculair dan Namibië. Het land is grotendeels vlak zonder echte spectaculaire hoogtepunten. Naar Botswana ga je toch vooral om wilde dieren te zien. Ook hier zijn echter best een aantal landschappen die een bezoek zeker waard zijn. In de eerste plaats natuurlijk de Okavango delta in het noorden. Een soort grote oase in de woestijn met een uitgebreid stelsel van rivieren en moerassen. Ook de enorme zoutvlaktes van Makgadikgadi en Nxai zijn fraai. Oogverblindend wit liggen ze in de felle zon. Tot slot heb je het Central Kalahari Game Reserve met z’n eindeloze savannes.  

Zuid Afrika

Zuid Afrika zou je wat landschap betreft een beetje een mengsel van Namibië en Botswana kunnen noemen. In het noordwesten vooral veel lege woestijnen en savannes, maar verder naar het zuiden wordt het landschap groener en wonen er ook meer mensen. Ik heb minder door Zuid Afrika gereisd dan door Namibië en Botswana en vooral het zuiden van Zuid Afrika ken ik daarom minder goed. In het noorden zijn de kloof van de Oranje rivier en het desolate woestijn landschap van het Richtersveld nationale park een bezoek waard.

In onderstaande photostream een selectie van landschapsfoto’s die ik maakte in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika

Close Menu