Het Tiras gebergte

Deze bizarre rotsformatie in het Tiras gebergte werd gevormd door Wolzakverwering. Ik fotografeerde de rotsen vlak na zonsopkomst
Rotsformatie in het Tiras gebergte

Het Tiras gebergte ligt in het zuiden van Namibië. De fraaie landschappen in dit beschermde natuur gebied bieden veel mogelijkheden om te fotograferen.

Het onbekende Tiras gebergte

In vergelijking met de grote toeristische trekpleisters als Etosha en Sossusvlei is het Tiras gebergte vrij onbekend. Er komen daarom maar weinig toeristen. Naast rust en stilte vind je fraaie landschappen met bizarre rotsformaties. Ook komen er veel wilde dieren voor. Op mijn fotoreizen naar Namibië bezocht ik dit interessante gebied verschillende malen om er in alle rust te fotograferen.  

Een droge half-woestijn

Het Tiras gebergte is een droge half-woestijn; te droog voor het verbouwen van gewassen. Er zijn echter voldoende waterbronnen om veeteelt mogelijk te maken. Het is daarom al heel lang een gebied voor veeteelt. Duitse kolonisten vestigden zich al in het begin van de 20e eeuw als veeboeren. De nazaten van die eerste kolonisten beheren ook tegenwoordig nog een aantal grote veeboerderijen. Opvallend is dat deze boeren het belang zien van natuurbescherming. Ze hebben zich verenigd in de Tiras Conservancy om de unieke natuur te beschermen. Daarmee is dus in feite een groot privé natuurreservaat ontstaan.

In het gebied tref je veel Kokerbomen aan., een endemische plant die heel karakteristiek is voor het droge zuiden van Namibië en het noorden van Zuid Afrika
Kokerboom tegen dreigende lucht in het Tiras gebergte, Namibië

Kokerbomen en Klipspringers

Omdat het gebied zo weinig regen krijgt, is er weinig vegetatie. Je vindt er wat Accacia bomen en Kokerbomen. Verder is de plantengroei echter beperkt tot bodembedekkers waaronder veel grassoorten en tijmachtige planten. Sommige delen van het natuurgebied zijn volledig kaal. Door verwering zijn op veel van de kale plekken heel bizarre rotsformaties ontstaan.

Achter de plek waar we kampeerden was een grote stenige heuvel die ons beschutting bood tegen de harde wind die vaak 's middags opstak. De heuvel bleek ook het thuis voor een paartje Klipspringers. Zolang ze hoog op de stenige hellingen blijven zijn ze redelijk veilig voor hun grootste vijand het Luipaard.
Klipspringer (Oreotragus oreotragus) in het Tiras gebergte, Namibië

Ondanks de aanwezigheid van vee komen er in het gebied nog veel wilde dieren voor. Ik zag tijdens mijn bezoeken regelmatig Springbokken, Koedoes en Gemsbokken. Niet zo heel bijzonder wellicht, want deze kom je eigenlijk overal in Namibië wel tegen. Zeldzamer en dus interessanter en heel karakteristiek voor de vele kale rotspartijen zijn de Klipspringers. Ook schijnen er Luipaarden voor te komen, maar die ben ik helaas zelf niet tegengekomen. Wel kon ik Grootoorvossen voor de lens krijgen. Tot slot zag ik veel reptielen en insecten.

Deze Grootoorvos bleek behoorlijk schuw, maar met enig doorzettingsvermogen wist ik het dier te fotograferen.
Grootoorvos (Otocyon megalotis)

Meer zien van Namibië?

Wilt u meer zien van het interessante land Namibie en mijn avonturen daar meebeleven? Kom dan op 1 februari naar mijn Mondiavisueel show in Oosterhout of naar één van mijn Mondiavisueel shows die ik in maart 2017 verzorg op diverse locaties. Deze voorstellingen zijn inmiddels achter de rug, maar u kunt nog wel het gratis e-book downloaden dat ik voor mijn Namibië presentaties heb samengesteld.

[lab_subscriber_download_form download_id=1]

Bent u alsnog geïnteresseerd in mijn presentatie over Namibië? Neem dan contact met mij op via de contact pagina.

Vrijwel onzichtbaar met z'n goede schutkleuren is deze giftige Hoornadder. Ik fotografeerde hem 's ochtends vroeg voor zonsopkomst toen het nog fris was en hij weinig activiteit vertoonde
Hoornadder (cerastes cerastes)in het Tiras gebergte, Namibië

This Post Has 2 Comments

 1. Beste Chris, we hebben vanavond even kort kennis met elkaar gemaakt, maar bij deze mijn oprechte complimenten voor de presentatie vanavond in Oosterhout. Mooi uitgebalanceerd met prachtige muziek en gepast informatie van jouw kant. Voor mijn echtgenote was het een avondje nagenieten van onze rondreis van vier weken eind vorig jaar. Terwijl wij in het verwerkingsproces zitten van de 4.000 geschoten foto’s in dit prachtige land. Wat ik zeer waardeer van Mondiavisueel dat er geen stands waren van de sponsoren die de bezoekers agressief benaderen om hun producten te slijten, chapeau aan Mondiavisueel. Chris ik wens jou en je echtgenote nog vele mooie fotoreizen en ik hou de agenda in de gaten wanneer jij weer een mooie presentatie zal houden.

  Mvrgr. Gerard Saarberg / Tilburg

  1. Gerard,
   Bedankt voor je positieve commentaar op mijn Namibië presentatie en op Mondiavisueel in het algemeen. Ik vind het inspirerend en uitdagend om via Mondiavisueel mijn fotowerk en mijn reiservaringen met een groot publiek te delen. Het is een enorme stimulans om door te gaan als ik zulke positieve reacties uit het publiek krijg. Nogmaals bedankt en succes met het verwerken van de 4000 foto’s die jullie hebben gemaakt in dit inderdaad schitterende land.
   Groet, Chris

Geef een reactie

Close Menu