Canada’s Badlands

Bij zonsondergang krijgen deze geërodeerde heuvels in de Badlands van het Dinosaur Provincial Park in het Canadese Alberta fraaie kleuren.
Badlands in het Dinosaur Provincial Park bij zonsondergang

Canada’s Badlands

Momenteel maak ik een fotoreis door het westen van Canada en één van de eerste gebieden die we bezoeken zijn de Badlands van Canada ten oosten van Calgary.

Een reis door het westen van Canada

Het doel van deze fotoreis is vooral het vastleggen van de herfst in de Yukon. We starten in Calgary en de planning is om van daar naar de Yukon te rijden waar we dan in de eerste helft van september het kleurrijkste en daarmee fraaiste deel van de herfst mee zullen maken. Vanaf half september rijden we vervolgens in een rustig tempo terug richting Calgary. In feite reizen we dan met de herfst mee naar het zuiden zodat we ook het hoogtepunt van de herfst kunnen meemaken in de grote nationale parken Banff en Jasper. Maar alvorens te vertrekken richting Yukon staat een bezoek gepland aan de Badlands van Canada ten oosten van Calgary.

De Badlands van Canada

Ten oosten van Calgary ligt een droog gebied van eindeloze prairies. De Red Deer River heeft in deze halfwoestijn z’n bedding geslepen. Daarbij zijn zogenaamde Badlands gevormd, gebieden met kale geërodeerde heuvels. De fraaie vormen en de vele kleuren maken deze Badlands tot een fotografisch hoogtepunt, voor mij de reden om er naar toe te gaan. Daarnaast is dit één van de rijkste locaties op aarde voor het vinden van fossiele Dinosaurus botten. Dit maakt dit bij Europeanen niet zo bekende gebied natuurlijk nog eens extra interessant. Ik kwam hier voor het eerst in 2000, nog in het analoge fototijdperk en hoewel ik de dia’s die ik toen maakte niet meer zal gebruiken, gaven ze mij wel voldoende inspiratie om nog eens terug te gaan. Kortom na het afwerken van de boodschappenlijst in Calgary vertrokken we met een stevige jetlag naar het Dinosaur Provincial Park.

Deze foto werd gemaakt bij zonsopkomst met een drone
Luchtopname van geërodeerde heuvels in het Dinosaur Provincial Park

Dinosaur Provincial Park

Het Dinosaur Provincial Park kreeg zijn naam vanwege de vele fossiele Dinosaurus botten die hier in de verwerende aardlagen werden gevonden. Het beschermde gebied is niet heel groot, maar fotografisch aantrekkelijk door z’n vele verschillende erosie vormen. Vooral rond zonsopkomst en zonsondergang kun je als landschapsfotograaf je hart ophalen. De paar dagen die we hier doorbrachten vlogen dus voorbij. Dinosaurus botten kwamen we niet tegen, maar het museum in het park gaf een goede indruk van al het geologisch fraais dat hier gevonden werd.

Gefotografeerd bij zonsondergang
Hoodoos in de buurt van Drumheller

Drumheller

Na ons verblijf in het Dinosaur Provincial Park vertrokken we naar Drumheller, ook wel de Dinosaurus hoofdstad van de wereld genoemd. Alles staat hier in het teken van de Dino’s en je struikelt er letterlijk over de namaak exemplaren. Alle maten en kleuren zijn aanwezig. De vele fossielen die in de omgeving werden gevonden zijn hier tentoongesteld in een werkelijk schitterend museum. Ook als je maar weinig interesse hebt in geologie is dit museum toch een absolute must. We hebben dus een dag besteed in dit museum om uiteindelijk bekaf van het slenteren langs een eindeloze stoet Dino’s in de slaapzak te kruipen. Verder is de omgeving van Drumheller, net als het Dinosaur Provincial Park, rijk aan allerlei interessante erosie landschappen. Kortom ook hier weer veel foto’s van eroderende woestijn landschappen gemaakt.

Ooit zouden zich hier paardendieven met hun buit hebben schuilgehouden
Horsethief Canyon in de buurt van Drumheller

North to the Yukon

Na een weekje Canadese woestijn is het nu eind augustus. Hoog tijd dus om noordwaarts te reizen; North to the Yukon!

Geef een reactie

Close Menu