Skagway

Via het Kluane National Park in Canada rijden we naar Haines. Skagway bereiken we door vanuit Haines de pont te nemen. Na een uurtje varen ben je dan in Skagway.
Luchtopname van de Kluane mountains. Langs deze bergketen rijden we naar Haines, van waar we met de pont naar Skagway varen

De laatste stop tijdens onze foto-trip in Alaska is Skagway, de plaats waar duizenden avonturiers meer dan 100 jaar geleden begonnen aan de beroemde Klondike goldrush.

Gold rush stad Skagway

Aan het eind van de 19e eeuw was Skagway een kleine nederzetting aan de monding van de Skagway river in een zijarm van het Lynn Canal fjord. Alles veranderde in 1896 toen er goud werd gevonden in het Klondike gebied in de Canadese Yukon. Vanaf dat moment was Skagway samen met het nabijgelegen Dyea de belangrijkste toegangspoort tot de goudvelden. Het stadje explodeerde en in 1898 woonden er meer dan 10000 mensen. In het begin van de 20e eeuw was de gold rush over z’n hoogtepunt heen en daarmee waren ook de hoogtijdagen van Skagway voorbij. Tegenwoordig telt het stadje nog maar zo’n 1000 permanente bewoners.  

Het huidige Skagway leeft van het toerisme. Het centrum van het stadje bestaat grotendeels uit gerestaureerde huizen uit de gold rush tijd en is een soort levend openlucht museum. Gigantische cruise schepen voeren toeristen aan uit alle windstreken. Ze hopen hier een glimp op te vangen van de geromantiseerde mythe van de gold rush.

's Ochtends vroeg is het nog rustig en zijn de historische gebouwen uit de tijd van de gold rush nog goed te fotograferen zonder allerlei storende 'selfie toeristen'.
Hoofdstraat in Skagway

Toeristisch gekkenhuis

Toen wij ’s ochtends vroeg na het ontbijt door Skagway dwaalden langs al die gold rush herinneringen, wisten we nog niet wat ons te wachten stond. Het was stil en verlaten en we konden in alle rust wat rondkijken en fotograferen. Ook het plaatselijke gold rush museum was nog een oase van rust. Een prima dag dus wat ons betreft. Er lag weliswaar een groot cruise schip in de haven, maar kennelijk hadden de passagiers weinig trek om op pad te gaan.

Gevel van gebouw uit de tijd van de gold rush

Omstreeks 10 uur was het echter gedaan met de rust. Er arriveerden nog 3 cruise schepen in de haven en het stadje veranderde binnen een uur in een toeristisch gekkenhuis. De cruiseschepen braakten duizenden passagiers uit,  die zich vervolgens als sprinkhanen over het kleine stadje verspreidden. Mijn vrouw opperde in een winkeltje nog enigszins naïef dat er wel een paar duizend toeristen zouden komen. Welnee mevrouw antwoordde de eigenaar….we verwachten er meer dan 15.000 vandaag. Op jaarbasis schijnen er 1,3 miljoen toeristen naar Skagway te komen. Wel wat heel erg veel voor een stadje van nauwelijks 1000 inwoners….Amsterdam moet maar niet meer klagen over overlast door toeristen!

Op de achtergrond links boven is één van de cruise schepen te zien.
In de loop van de ochtend is het gedaan met de rust als duizenden toeristen het stadje overspoelen

Shop till you drop

Het meest bizarre is nog wel wat al die toeristen doen. Shoppen….vooral heel veel shoppen. En die gold rush attracties dan? Die blijven relatief rustig. Rond het middaguur waren vrijwel alle toeristen beladen met plastic zakken die aangaven welke winkels bezocht waren. Dan betaal je dus duizenden dollars voor een cruise door de fjorden van oost Alaska en eenmaal aan land ben je vooral bezig met het kopen van toeristische meuk. Shop till you drop….dat is het moderne Skagway voor de gemiddelde toerist.

Ze lijken zich echt vreselijk te amuseren deze toeristen. De rode plastic zak van de 'Alaska Shirt Company' zag je overal. Het kopen van een goedkoop T-shirt is kennelijk het hoogtepunt van een dagje Skagway.
Uitgeput van het shoppen
Geheel voorbereid op de barre weersomstandigheden in Alaska, maar helaas kon het arme dier bijna niet lopen in deze outfit
Sightseeing op z’n honds

Ontsnapt aan de drukte

Terugkijkend op ons verblijf in Skagway kan ik concluderen dat het fascinerend was om te zien hoe het stadje veranderde door de invasie van toeristen. Toch was ik heel blij dat we ook nog wat hebben rondgekeken voordat het stadje werd overlopen. Prettig was ook dat de bezienswaardigheden wat verder uit het centrum, zoals bijvoorbeeld Dyea en het gold rush kerkhof, vrijwel niet bezocht werden.

Op deze plaats lag eens het stadje Dyea. Tijdens de gold rush trokken duizenden avonturiers van hier te voet naar de goudvelden in de Klondike. Na de gold rush werd het stadje verlaten en nam de natuur weer bezit van deze plaats.
Bos bij Dyea
Een onbekende man, doodgeschoten in de bergen tijdens de gold rush in 1898....dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding
Begraafplaats van Dyea uit de gold rush tijd.
Soapy Smith was één van de rijkste en één van de grootste criminelen in Skagway ten tijde van de gold rush. De wet werd hier in die tijd nauwelijks gehandhaafd en criminelen konden min of meer ongestoord hun gang gaan. Soapy Smith werd uiteindelijk doodgeschoten in een vuurgevecht.
Graf van Soapy Smith op de begraafplaats van Skagway

Door op één van de foto’s te klikken krijgt u een serie grotere versies van de foto’s te zien.

Geef een reactie

Close Menu