Fototrip Alaska: een terugblik

Op onze fototrip Alaska was het rijden van de Dalton Highway één van de hoogtepunten
Tijdens onze fototrip Alaska zagen we in de Atigun Pass deze fraaie wolken langs de bergen kruipen.

Na een fototrip van 6 weken door Alaska zijn we begin oktober teruggereisd naar Nederland. Inmiddels zijn we weer 2 maanden verder en begint ook deze trip weg te zakken in het verleden. Hoog tijd dus voor een terugblik.

Fototrip Alaska: algemene indruk

Ik bezocht Alaska meerdere keren in de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw. In mijn herinnering was het toen een leeg gebied met een overweldigende natuur. Inmiddels is er wel wat veranderd. De natuur is natuurlijk nog steeds overweldigend, maar helaas is het ook hier op veel plaatsen behoorlijk druk en toeristisch geworden. We waren er in het naseizoen maar toch was bijvoorbeeld Skagway nog steeds een toeristisch gekkenhuis. Gelukkig is Alaska zo groot dat je met enig zoekwerk best gebieden vindt buiten de gebaande toeristische paden waar je nog in alle rust kunt fotograferen. Ook is Alaska behoorlijk duur geworden. Dit heeft natuurlijk direct te maken heeft met die enorme stroom toeristen. We waren dan ook blij dat we onze auto in Canada hadden gehuurd en niet in Alaska: het was pakweg 3 maal goedkoper.

De Dalton Highway was een hoogtepunt: fraaie landschappen en veel dieren die zich goed lieten fotograferen. We reden de Dalton eind augustus en zo ver naar het noorden is de herfst dan al begonnen.
Caribou op de North Slope langs de Dalton Highway

Fototrip Alaska: hoogtepunten

De hoogtepunten van onze trip naar Alaska waren wat mij betreft de Dalton Highway, het gebied rondom Nome en het Wrangell-St Elias National Park. Fraaie landschappen, weinig andere toeristen en de aanwezigheid van veel dieren kenmerkten deze hoogtepunten. Nu zullen deze gebieden en dan met name Wrangell-St Elias in het toeristenseizoen ongetwijfeld meer bezoekers trekken, maar nu in de herfst was het uitgestorven. In het plaatsje McCarthy waren zelfs alle faciliteiten al gesloten toen we er eind september kwamen. Hier rondtrekken en fotograferen zonder gestoord te worden door allerlei ‘selfie’ toeristen maakte onze Alaska trip tot een groot succes.

September is een prima maand om Alaska te bezoeken. Minder toeristen dan in de zomer en de buitengewoon fraaie herfstkeuren gaven onze fototrip Alaska iets extra's.
Herfstkleuren langs de McCarthy road in het Wrangell St Elias National Park
Ook ons bezoek aan Nome was een hoogtepunt. Fraaie landschappen, veel dieren en de interessante cultuur van de locale Inuit bevolking. De huisjes op deze foto worden door de Inuit uitsluitend gebruikt in de zomer als ze vissen, jagen en bessen verzamelen
Zomerwoningen van de Inuit in de buurt van Nome

En de beren dan?

Vrijwel iedereen die naar Alaska gaat wil een beer zien en ik heb nog niets gezegd over dit symbool van Alaska. Veel toeristen zijn bereid om U$ 700 of (veel) meer te betalen voor een georganiseerde trip waarbij je dan een uur of 3 tussen de beren bent. Ik vind dit een belachelijk bedrag, terwijl je dan ook nog als fotograaf afhankelijk bent van degeen die je naar het berengebied brengt. Niet gedaan dus en vertrouwd op eigen onderzoek. En ja hoor; met enig zoek- en vraagwerk vonden we een locatie met veel beren. Een hele dag heb ik daar gratis en voor niets uitstekend kunnen fotograferen. Er waren nog een paar andere fotografen, maar dat was totaal niet storend. Ik zal in de toekomst wel eens een bericht over dit hoogtepunt schrijven.

Ook in Alaska zelf worden er overigens vraagtekens gezet bij de toeristische beren gekte. De trips zijn weinig gereguleerd en veiligheid begint een probleem te worden. Zo werd mij verteld dat in het afgelopen jaar 4 vliegtuigjes met toeristen op weg naar de beren verongelukten, gelukkig zonder dodelijke slachtoffers. Iedere piloot in Alaska wil natuurlijk een graantje meepikken van de toeristen stroom, maar bij onervaren piloten leidt dat al snel tot gevaarlijke situaties.

Dit staat natuurlijk bij iedereen op de 'bucket list': een beer die staat te vissen in een rivier. We hadden geen zin om veel geld te betalen voor een georganiseerde trip naar de beren, maar eigen inzicht en goed zoeken bleken voldoende voor een privé berenavontuur
Bruine beer staat te vissen in een riviertje

Fototrip Alaska: minder geslaagd

Ik wil niet over dieptepunten spreken, want echte negatieve ervaringen hebben we gelukkig niet gehad. Toch zijn er wel een paar zaken die tegenvielen. Zo kijk ik met gemengde gevoelens terug op ons bezoek aan Denali. Het landschap is schitterend, maar het gehannes met die parkbussen maakt een bezoek aan Denali voor iedere fotograaf tot een ware uitdaging.

Denali is prachtig, maar het afhankelijk zijn van parkbussen voor vervoer maakt het gebied tot een ware uitdaging voor fotografen
Landschap in Denali National Park

Ook ons bezoek aan het Kenai schiereiland viel wat tegen. Het gebied lijkt veel op Noorwegen en wat mij betreft valt die vergelijking uit in het voordeel van Noorwegen. Ook ontbeert het Kenai schiereiland de verstilde weidsheid die je in veel andere delen van Alaska, bijvoorbeeld Nome, kunt vinden.

Skagway was weer een ander verhaal. We waren totaal niet voorbereid op de toeristische hordes die aldaar uitgebraakt worden door de vele cruise schepen. Andere delen van zuidoost Alaska zullen hier ongetwijfeld ook onder te lijden hebben want dit is echt een gebied voor cruise schepen. Niet bezoeken dus als je rust zoekt!

Hoe dunbevolkt Alaska ook is, overal kom je borden tegen om te waarschuwen dat je privé bezit niet mag betreden, vaak op straffe van de kogel. In Europese ogen een bespottelijke en overdreven neiging om je bezit te beschermen
Verboden gebied vanwege privé mijnbouw

Tot slot nog een gebruik waar ik me als Nederlander steeds weer over verbaas. Overal waar mensen wonen staan dreigende borden dat je het terrein niet mag betreden. Niets geen artikel 461 zoals in Nederland maar in plaats daarvan de suggestie dat je direct wordt neergeknald. Macaber en belachelijk overdreven lijkt me….zo veel mensen met kwade bedoelingen lopen er volgens mij toch echt niet rond in Alaska. 

Kort samengevat: het was een prima trip naar Alaska met hier en daar wat kanttekeningen.

Door op de foto’s te klikken krijgt u een grotere versie te zien.

Geef een reactie

Close Menu