Playa de la Gueirua

Deze foto van Playa de la Gueirua is een composiet van twee bewerkingen van dezelfde foto; één met lage en één met hoge kleurtemperatuur
Playa de la Gueirua

Deze wat speciale foto van het Gueirua strand maakte ik een half uurtje na zonsondergang tijdens een foto trip naar noord Spanje in februari 2018.

Het veel gefotografeerde Playa de la Gueirua

Playa de la Gueirua, of Playa Gairua zoals het ook wel bekend staat, is een door landschapsfotografen vaak bezochte en dus ook veel gefotografeerde locatie. Op internet kom je dit strand dan ook in vele variaties tegen. Het daarom moeilijk om een foto van Playa de la Gueirua te maken die zich onderscheidt van de honderden vaak fraaie foto’s die al op internet circuleren. Met deze foto van de maand wil ik toch een poging wagen om iets te laten zien dat afwijkt van de massa.

Gefotografeerd tijdens het ‘blauwe uur’ na zonsondergang

Playa de la Gueirua ligt vlak bij die andere bekende fotolocatie Playa del Silencio in de Spaanse provincie Asturië. Het is redelijk eenvoudig bereikbaar na een korte wandeling vanuit het plaatsje Santa Marina. Het strand laat zich het best fotograferen bij laag water of opkomend tij. Bij hoog water zijn de fraaie zogenaamde Flysch-formaties die dit strand kenmerken onzichtbaar omdat ze onder water liggen. Ik had een hele middag bij laag water gefotografeerd op dit strand om uiteindelijk na zonsondergang terug te lopen naar mijn auto. Op de terugweg maakte ik in het halfdonker van het ‘blauwe uur’ van boven een overzichtsfoto van de playa.

Playa de la Gueirua gefotografeerd tijdens het blauwe uur
Beeld 1: standaard afwerking in Lightroom met kleurtemperatuur 5500K

Standaard bewerking

Een recht toe recht aan bewerking in Lightroom waarbij de kleurtemperatuur werd ingesteld op ‘Daglicht’ resulteerde in beeld 1. Omdat de foto werd gemaakt na zonsondergang resulteert de daglicht instelling natuurlijk in een sterk blauw getinte foto. Het resultaat is aardig maar niet veel anders of spectaculairder dan veel internet foto’s. Dat moet dus beter.

Een hogere kleurtemperatuur

Verhogen van de kleurtemperatuur naar 17000K geeft beeld 2. Het blauw van het ‘blauwe uur’ is volledig verdwenen. De foto heeft nu veel meer de sfeer van een zonsondergang gekregen. Ook best aardig maar nog steeds niet veel anders dan de vele internet foto’s.

Beeld 2: afwerking in Lightroom met kleurtemperatuur 17000K

Combineren van beide foto’s

Toen bedacht ik me dat ik beide foto’s zou kunnen combineren. Zo zou ik een beeld kunnen creëren waarbij de oranje rotsen van de foto met hoge kleurtemperatuur een sterk contrast vormen met een blauwe omgeving van de foto met de lagere kleurtemperatuur. In Photoshop opende ik dus beide foto’s in twee afzonderlijke lagen. Met behulp van een laagmasker maakte ik vervolgens de oranje rotsen in het centrale deel van de foto zichtbaar in een blauwe omgeving. Het resultaat is beeld 3. Wat mij betreft gaat dat de goede richting op maar ik was nog niet tevreden.

Beeld 3: combinatie van beeld 1 en 2 zonder verdere bewerking

Eindafwerking.

Het eindresultaat werd bereikt na de volgende bewerkingen. Ik nam de verzadiging van het blauw behoorlijk terug. Hierdoor wordt het blauw meer neutraal grijsblauw, hetgeen ik fraaier vind in combinatie met de oranje rotsen. Het wit van de branding op de Flysch rotsen werd opgehaald. Het contrast met de blauwe zee en de donkere rotsen wordt hierdoor versterkt. Ook maakte ik de lucht donkerder. Tot slot werd de verzadiging van de oranje rotsen versterkt. Ze worden helderder en steken beter af tegen de donkere zee. Beeld 4 is het eindresultaat, waar ik tevreden mee ben. Een gemanipuleerde foto is het geworden. Onacceptabel wellicht voor de puristen, maar wel een foto die deze bekende en veel gefotografeerde playa eens op een andere manier laat zien. Door op de foto te klikken krijgt u een groter beeld te zien.

Het eindresultaat: Playa de la Gueirua anders dan anders
Close Menu