De kust van Cantabrië

Deze geïsoleerde rotsen in zee vormen onderdeel van de spectaculaire kust van Cantabrië in noord Spanje
Sea stacks voor de kust van Cantabrië

Ook dit jaar maak ik in februari weer een fotoreis. De afgelopen jaren was het doel steeds de winter in het noorden van Noorwegen, maar nu ben ik zuidwaarts gegaan naar het noorden van Spanje, de kust van Cantabrië en Asturië

Cantabrië, nog geen toeristisch gekkenhuis

 Vorig jaar trof ik op de Lofoten vooral een toeristische gekte van georganiseerde fotoreizen. De kust van Cantabrië is wat dat betreft totaal anders. Er waren weinig andere toeristen en de meeste wandelaars die ik zag kwamen duidelijk uit plaatsen in de omgeving. Ik zag wel een paar andere fotografen maar ze waren er alleen en niet als deelnemer aan een fotoreis. Een verademing dus wat mij betreft

Onstuimig en wisselend weer

Na enig zoekwerk op internet besloot ik de Cantabrische kust te verkennen vanuit Liencres. De kust is hier spectaculair met een afwisseling van steile kliffen en zandstranden. Het weer langs de kust van noord Spanje is niet bepaald stabiel en in de vier dagen dat ik hier verbleef heb ik dus ook alle soorten weer mogen meemaken. Storm en regen werd afgewisseld met fraai zonnig windstil weer. Ideaal voor het fotograferen van landschappen dus. Stralend weer met een strakblauwe lucht is niet mijn favoriet om landschappen te fotograferen en wat dat betreft kwam ik hier dus goed aan mijn trekken.

De foto werd gemaakt rond zonsondergang. De foto werd gemaakt met een sluitertijd van 25 sec waardoor het water totaal vervaagd is. Om deze lange sluitertijd te krijgen werd een 64x ND filter gebruikt.
Vrijstaande gesteente zuilen voor de kust bij Liencres

Fotografische mogelijkheden

Voor landschapsfotografen is de ruige kust met z’n steile kliffen en fraaie stille stranden het belangrijkste onderwerp. Vooral de vrijstaande gesteente zuilen of ‘stacks’ in zee voor de kust zijn uitermate spectaculair en ik ben dan ook uren bezig geweest om ze in verschillende weers- en lichtomstandigheden te fotograferen. Rotspartijen op de stranden zijn vooral interessant als de vloed opkomt en het water rond de rotsen een onderdeel in de foto gaat vormen. Dit leverde dus wel natte voeten op want het verschil tussen eb en vloed is groot en de vloed komt vaak onverwacht snel. Zo stond ik dus ineens tot m’n knieën in het water toen een golf mijn veilige rots toch overspoelde.

De rotspartijen op het strand zijn het meest interessant als de vloed opkomt. Het water vormt dan onderdeel in de foto. De belichtingstijd van 1 sec werd bereikt door een 64x ND filter te gerbuiken
Rotsen op een strand bij opkomende vloed

Meer landinwaarts is het landschap fotografisch gezien niet zo interessant. Hier heb je zo’n typisch cultuurlandschap met verspreide boerderijen en een  groot aantal kleine dorpjes. Wel weer interessant zijn de vele historische gebouwen in sommige plaatsen langs de kust, zoals Castro Urdiales.

Deze kerk in Castro Urdiales, de Iglesia Santa María de la Asunción, werd gebouwd in de 13e eeuw en is het belangrijkste gothische bouwwerk in Cantabrië.
De oude historische kerk van Castro Urdiales

 

Geef een reactie

Close Menu