Naar Asturië

Sea stacks voor playa de Silencia in Asturië
De zee bij Playa de Silencio in Asturië

Na een aantal dagen fotograferen aan de kust van Cantabrië ben ik verder naar het westen gereden om te fotograferen in Asturië.

Picos de Europa in de regen

Mijn eerste doel in Asturië was het nationale park Picos de Europa om de fraaie kalksteen bergen, waar dit gebied bekend om is, te fotograferen. Ik was hier ooit in 1996 geweest, maar dat was nog in het dia tijdperk en dat kan dus nu digitaal veel beter. Niet dus…..drie dagen stromende regen maakte fotograferen bijna onmogelijk. Slechts een paar berglandschappen in sombere laaghangende bewolking heb ik van onder een paraplu kunnen schieten. Ik wist dat het veel regent in dit gebied, maar dit was wel heel erg treurig.

Deze foto van de bergwereld in het nationale park Picos de Europa maakte ik bij gestaag neervallende regen van onder een paraplu (Panasonic GX8 met 14-140mm ISO400 1/100sec bij f/7,1 uit de hand)
Picos de Europa in mist en regen

De kust van Asturië in de zon

Dan toch maar weer terug naar de kust. Het weer kan daar toch echt niet slechter kan zijn dan in Picos de Europa. Een week lang bleef ik aan de kust in de omgeving van Luarca en Ribadeo. Het weer was inderdaad veel beter. Het weer was eigenlijk veel te fraai, want ik had een week lang stralend weer zonder een wolkje te zien. Dat was nu ook weer niet de bedoeling want deze dramatische kust wil je toch het liefst fotograferen met dreigende wolkenluchten. Maar goed, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken en het fraaie weer was ook wel prettig na al die regen in Picos de Europa.

Deze foto maakte ik vanaf playa Campiecho een uurtje na zonsopkomst toen het vloed werd (Canon 5Ds R met 24-70mm ISO100 13sec bij f/11 64xND filter vanaf statief)
Rotsen in zee bij opkomend tij

Fotografische mogelijkheden

Over de fotografische mogelijkheden van Picos de Europa zal ik maar niet al te veel zeggen, want ik heb uitsluitend bergen in laaghangende bewolking van onder een paraplu gezien.

Langs de kust van Asturië vormen de steile kliffen en de stille stranden net als in Cantabrië de belangrijkste onderwerpen voor een landschapsfotograaf. Ook hier vind je weer veel van die vrijstaande gesteente zuilen of ‘stacks’.

Een half uurtje na zonsondergang en het begint al behoorlijk donker te worden (Canon 5Ds R met 24-70mm 1 sec bij f/11 vanaf statief)
Sea stacks voor de kust in de buurt van Ribadeo

Daarnaast heb je op het strand zelf veel steenformaties met fraaie vormen en kleuren. Als daar dan ook nog eens het opkomende zeewater over heen spoelt heb je de onderwerpen voor het opscheppen ….. en regelmatig natte voeten. Omdat veel van die rotsformaties bij vloed onder water liggen moet je vooral rond de periodes met laagwater fotograferen. Het zonnige weer met strakblauwe hemel dwong me bovendien om voornamelijk rond zonsopkomst en -ondergang te fotograferen. Twee verschillende eisen dus, maar gelukkig vielen de periodes met laagwater en zonsopkomst en –ondergang ruwweg samen.

Opkomend tij en dus weer natte voeten toen ik deze foto van het stand in de buurt van het plaatsje Rinlo maakt (Canon 5Ds R met 24-70mm ISO100 25sec bij f/10 1000x ND filter vanaf statief)
Strand in de buurt van Rinlo bij zonsondergang
Door inwerking van het zeewater verweren de rotsen sterk waarbij gaten, soms dwars door een rots, kunnen ontstaan (Canon 5Ds R met TS-E 17mm ISO100 0,3sec bij f/10 gestitched panorama van twee liggende opnames vanaf statief)
Rots met gat op playa Portizuelo

Fotografisch ook interessant zijn al die kleine plaatsjes langs de kust met van die karakteristieke nauwe steegjes. Je vindt er veel authentieke huizen en boerderijen. In veel van die plaatsjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Deze foto maakte ik tijdens een lange ochtend wandeling door het plaatsje Rinlo. Nauwe straatjes met oude authentieke huizen bepalen hier het beeld (Panasonic GX8 met 7-14mm ISO200 1/320sec bij f/7,1 uit de hand)
Straatje in Rinlo in ochtend licht

Voor het overige moeten de bijgevoegde foto’s maar voor zichzelf spreken.

Bij klikken op de foto’s krijgt u een grotere versie met wat achtergrond informatie te zien.

Geef een reactie

Close Menu