De woestijn van Hoya de Guadix

Bij zonsopkomst zijn de kleuren in de woestijn van de Hoya de Guadix en de Spaanse regio Andalusië geweldig
Woestijn in de Hoya de Guadix gefotografeerd met een drone

We gaan nog even terug naar Spanje waar we in februari  een fototrip fototrip naar Andalusië maakten. In dit bericht komt de woestijn van Hoya de Guadix aan de orde.

On-Europese landschappen in de Hoya de Guadix

De Spaanse regio Andalusië is uitermate droog. Zo droog zelfs dat er een aantal woestijnen liggen. De landschappen zijn on-Europees en doen eerder denken aan de landschappen die je vindt in het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Ik was hier nooit eerder geweest maar enig zoekwerk op internet gaf me een goed idee van de fotografische mogelijkheden: voornamelijk woestijn landschappen aangevuld met interessante historische zaken zoals de Dolmen bij Gorafe en omgeving. We bleven 5 dagen in dit gebied; twee dagen in Freile bij het Negratin stuwmeer en 3 dagen in Gorafe, waar we overnachtten in één van de grotwoningen waar Andalusië ook beroemd om is.

Ik fotografeerde dit landschap een half uurtje voor zonsopkomst. De lucht wordt al verlicht door de opkomende zon en het indirecte licht dat via de lucht op het landschap valt is dan nog mooi zacht. Na zonsopkomst wordt het directe zonlicht al snel te hard en onstaan lelijke zwarte scahuwen in het landschap.
Woestijn landschap in de Hoya de Guadix
Interieur van onze grotwoning in Gorafe. Op de Hoya de Guadix zijn honderden van dit soort grotwoningen te vinden.

Fotograferen rond zonsopkomst en zonsondergang

In de woestijn hadden we vijf dagen stralend weer en dat beperkte de fotografische mogelijkheden wel enigszins. Overdag is het licht met zulk stralend weer zelfs in de winter veel te hard om goede landschapsfoto’s te maken. Uitsluitend fotograferen dus rond zonsopkomst en zonsondergang. Tussen pakweg 9 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags moesten we ons dus richten op andere zaken. Maar niet getreurd. Zonnig weer weer met overdag milde temperaturen is toch ook wel heel plezierig als je veel buiten bent. ’s Nachts daalde de temperatuur onverwacht sterk. Iedere nacht vroor het. Autoruiten krabben dus en voor zonsopkomst was het behoorlijk blauwbekken tijdens het  fotograferen.

Vormen en kleuren in dit landschap zijn spectaculair en rond zonsopkomst en zonsondergang maak ik altijd veel meer foto's dan ik ooit zal kunnen gebruiken.
Zonsondergang in de woestijn

Graven uit de steentijd in Gorafe

Gorafe is een klein plaatsje met zo’n 500 inwoners. Het ligt diep verscholen in een dal dat de rivier Gor heeft uitgeslepen in het desolate landschap. Meer dan 5000 jaar geleden woonden hier al mensen in primitieve nederzettingen. Het gebied rond Gorafe en het nabijgelegen Alicun is dan ook een archeologische ‘hotspot’ bekend om z’n Dolmen, graven uit de steentijd. Ze zijn wel wat vergelijkbaar met onze Hunnebedden in Drente. Er zijn er meer dan 200 gevonden. Veel van die Dolmen zijn weinig meer dan een gat in de grond met wat grote stenen, maar er zijn ook een aantal goed bewaarde exemplaren die een bezoek zeker waard zijn. Verder is er in Gorafe een groot museum geheel gewijd aan de archeologie in het gebied rond Gorafe. 

Dit is één van de beter bewaarde Dolmen , graven uit de steentijd, die rond Gorafe zijn gevonden. Het was een stevige wandeling om deze Dolmen te bereiken. Het is een HDR opname want de foto werd gemaakt rond het middaguur toen het licht behoorlijk hard was.
Dolmen in Gorafe

Amandelen en olijven

Andalusië is ook bekend om z’n amandelbomen.  Boomgaarden met amandelen en olijven wisselen elkaar af. Kennelijk zijn dit de weinige bomen die, weliswaar met hulp van flink wat irrigatie, nog wel willen groeien in het woestijnachtige klimaat van Anadalusië. Amandelbomen bloeien in februari/maart en we bezochten het gebied dus precies in de goede tijd. Veel foto’s dus van bloeiende amandelbomen. 

Zonder irrigatie is het gebied zelfs voor de taaie amandelboom te droog. Boomgaarden vind je dus vooral daar waar water voor irrigatie aanwezig is.
Bloeiende Amandelboom

Ik heb ook veel gevlogen met een drone om foto’s en video’s vanuit een ander perspectief te maken. Grappig is dat ik van boven af oude, inmiddels verdwenen, boomgaarden kon herkennen in de woestijn. Waarschijnlijk hadden ze vanwege de droogte het loodje gelegd. De bomen zelf waren totaal verdwenen, maar een boomgaard patroon was dan nog herkenbaar in het landschap beneden.

Vanuit dit andere pesrpectief ziet zo'n landschap er ineens totaal anders uit.
Boomgaarden met amandelen en olijven van boven gefotografeerd met een drone

Geef een reactie

Close Menu