El Torcal

Grillige kalksteenpilaren in het Karstgebied van El Torcal bij zonsondergang
Kalksteen pilaren in het natuurgebied El Torcal

Deze foto van kalksteenrotsen bij zonsondergang maakte ik in het Karstgebied El Torcal de Antequerra.

Naar El Torcal

We sloten onze foto trip naar Andalusië in februari 2019 af met een tweedaags bezoek aan El Torcal, een natuurreservaat een kilometer of 40 ten noorden van Malaga. Het is een Karstgebied met allerlei grillig gevormde kalksteen rotsen.

Ik maakte de foto van de rij kalksteen pilaren een paar minuten voor zonsondergang toen het laatste zonlicht nog op de rotsen viel. Het is een panorama opname van twee samengevoegde liggende foto’s. Opname condities zijn als volgt: Canon 5Ds R ISO100 100mm f/10 1/20sec. Standaard afwerking in Lightroom resulteerde in foto 1.

Kalksteenpilaren in El Torcal bij zonsondergang
Foto 1: standaard afwerking van het RAW bestand in Lightroom

Een donkere lucht

Foto 1 is aardig, maar ik vind de lucht te licht. Ik maakte daarom de lucht donkerder in Photoshop door in een aanpassingslaag de luminantie van het blauw sterk terug te nemen. Door ook de verzadiging van het blauw terug te nemen wordt het blauw meer grijs, hetgeen ik fraaier vind dan het diepe blauw dat ontstaat als de verzadiging niet wordt teruggenomen. Ook maakte ik de lichte partijen iets lichter met een niveaus aanpassingslaag. Het resultaat is foto 2.

Kalksteenpilaren in El Torcal bij zonsondergang
Foto 2: de kalksteen pilaren tegen een donkerder lucht

Nog extremer

Foto 2 vind ik al beter, maar ik wil een nog extremer verschil tussen lucht en rotsen bereiken. Nu is de egaal blauwe lucht in deze foto eenvoudig te selecteren en afzonderlijk aan te passen. Ik selecteerde de blauwe lucht en maakte deze een stuk donkerder met een curven aanpassingslaag. Door deze aanpassing krijgt de lucht een sterk blauwe kleur, die ik niet kan waarderen. Ik nam daarom de verzadiging van de lucht sterk terug. Ik verhoogde verder het overall contrast in het beeld met een curven aanpassingslaag. Tot slot werd een vignet aangebracht. Het eindresultaat is te zien in foto 3.

Kalksteenpilaren in El Torcal bij zonsondergang
Foto 3: het eindresultaat met extreem donkere grijsblauwe lucht en een sterk vignert

Door op foto 3 te klikken krijgt u een groter beeld te zien.

Geef een reactie

Close Menu