Pixabay ervaringen

Deze foto van twee vechtende Springbokken uploadde ik in januari 2021 naar Pixabay
Twee vechtende Springbokken

Deze foto van twee vechtende Springbokken uploadde ik naar Pixabay in december 2020. Sindsdien werd de foto vele malen gedownload van deze site. In dit bericht ga ik in op een aantal ervaringen met deze vrije download site.

Wat is Pixabay?

Evenals Unsplash, waarover ik al eerder berichtte, is Pixabay een site waar geüploade foto’s gratis gedownload kunnen worden. In grote lijnen zijn de regels voor beide sites vergelijkbaar: downloaden kan gratis en je mag gedownloade foto’s zelfs commercieel gebruiken. Verkopen of aanbieden van gedownloade foto’s via andere sites is echter niet toegestaan.

Er zijn ook een paar verschillen tussen Unsplash en Pixabay. In tegenstelling tot Unsplash beoordeelt Pixabay de kwaliteit van geüploade foto’s. Foto’s die niet voldoen aan bepaalde kwaliteits criteria worden niet aanbevolen, featured in het Engels. Non-featured foto’s blijven wel in het account van de maker staan maar de Pixabay zoekmachine vindt ze niet meer. Dit leidt er toe dat de kwaliteit van foto’s die je zoekt op Pixabay gemiddeld genomen wat beter is dan die op Unsplash. Ook biedt Pixabay de mogelijkheid om via Paypal een vergoeding te doneren aan beeldmakers voor gedownloade foto’s; een kop coffee zoals dat heet in Pixabay taal.

Pixabay: algemeen

In de periode december 2020 en juni 2021 uploadde ik een kleine 50 foto’s naar Pixabay. Evenals in het geval van Unsplash uploadde ik niet mijn beste foto’s naar Pixabay, maar laten we zeggen foto’s die ik beschouw als betere tweede keus. Foto’s die ik om wat voor reden dan ook nooit gebruikt had en die al jaren stof  lagen te verzamelen op een harde schijf. De meeste van die foto’s werden aanbevolen door de Pixabay moderators en een viertal kreeg het predikaat “Editors Choice”. Dit laatste leidt altijd tot een enorme hausse aan downloads. Ik verwijderde 4 non-featured foto’s. Daarnaast verwijderde ik ook 4 featured foto’s die weinig gedownload werden en waar dus kennelijk weinig belangstelling voor bestond. Momenteel staan er nu 37 foto’s van mij op Pixabay.

Ik plaatste de foto van de vechtende Springbokken in januari 2021. De foto kreeg het predikaat ‘Editorial choice’. Tussen januari en juni 2021 werd de foto ruim 28000 keer bekeken en ruim 25000 keer gedownload. Het aantal downloads is waarschijnlijk overdreven, want in in de eerste weken na plaatsing was het aantal downloads groter dan het aantal views hetgeen me toch wat vreemd voorkomt. Maar het is wel duidelijk dat de foto populair is!

Twee vechtende Springbokken; een populaire foto gezien het aantal downloads

Positieve ervaringen

Levert plaatsen van foto’s op Pixabay wat op? Je kan dan denken aan zaken als geld, naamsbekendheid, verkeer naar je website en plezier.

Voor wat betreft geld was ik toch wel positief verrast. In het halve jaar sinds ik begon met uploaden van foto’s naar Pixabay, waren er toch een aantal mensen die geld doneerden als ze een foto van mij hadden gedownload. De bedragen waren klein, variërend van 1 tot 5 euro, en ik zal er niet rijk van worden, maar toch. Positief dus. Ook positief waren de bedankjes van beeldbewerkers en kunstenaars die ik mocht ontvangen omdat ze één van mijn foto’s gebruikt hadden in hun werk!

Plaatsen van foto’s op Pixabay levert weinig naamsbekendheid op. De meeste mensen die mijn foto’s gebruikten geven geen credits aan mij als fotograaf en mijn foto’s blijven zo dus anoniem. Toch ben ik ook wel degelijk sites tegengekomen die mijn foto’s gebruikten en mij netjes de credits gaven als fotograaf. Maar helaas zijn dat uitzonderingen. Dit betekent ook dat je niet mag verwachten dat het aantal bezoekers dat je trekt naar je website zal groeien door het plaatsen van foto’s op Pixabay (of Unsplash). In de bezoekers statistieken van mijn website zag ik dan ook geen duidelijke toename van het aantal bezoekers sinds december 2021.

Dan tot slot plezier dat je zou kunnen beleven als bijvoorbeeld andere websites je foto’s gebruiken. Dit is zeker een positief punt en ik vind het fascinerend om te zien waar de foto van de vechtende Springbokken zoal terecht komt. Vooral toeristische safari sites gebruiken de foto van de vechtende Springbokken, hetgeen natuurlijk voor de hand ligt. Maar ook op minder voor de hand liggende sites vindt de foto een plaatsje. Een paar leuke voorbeelden zijn een site over huwelijksproblemen, een aankondiging voor een bokswedstrijd en een site over fitness training. Ook financiële sites lijken gek te zijn op vechtende Springbokken. Wat minder geslaagd vond ik het gebruik op een site die reclame maakt voor de jacht op wilde dieren; het schieten van een Springbok kost Rand 1200 (ongeveer 100 euro).  

Negatieve ervaringen

De meest negatieve ervaring is dat grote stockfoto agentschappen als Getty Images (iStock) en Shutterstock, Pixabay foto’s van mij verkopen. De foto van de vechtende Springbokken is daarbij favoriet en werd door 7 verschillende personen (2 op iStock en 5 op Shutterstock) te koop aangeboden. Een zekere Ali Raza maakte het daarbij het bontst. Hij bood 20 van mijn 37 Pixabay foto’s te koop aan via iStock. Nu ben ik weliswaar niet ernstig geschokt door dit misbruik; ik ben niet naïef en ik had wel verwacht dat mensen zich niet aan de regels zouden houden. Dat het zo schaamteloos zou gebeuren bij de grote stockfoto bureaus had ik echter toch niet verwacht.

Wat kan je doen in zo’n situatie. Ik zou m’n schouders kunnen ophalen en niets doen. Het gaat immers om een beperkt aantal foto’s waar ik zelf al niet veel meer mee deed. Dat andere mensen met mijn werk te koop lopen en geld verdienen is voor mij echter toch een brug te ver. Ik heb iStock en Shutterstock dus gemaild en hen het dilemma voorgelegd. Tot mijn verrassing reageerden ze razendsnel door de foto’s direct te verwijderen.

Eenzelfde negatieve ervaring had ik met wallpaper sites, die gratis achtergronden aanbieden voor smartphones etc. Ook op diverse van zulke sites vond ik een aantal van mijn foto’s terug. De vechtende springbokken waren niet in trek bij wallpaper sites maar onderstaande leeuw bijvoorbeeld wel

 

Ik fotografeerde deze luie rustende Leeuw in 2009 in het Moremi Game Reserve in Botswana
Lion

Conclusies

Wat kan je nu uit het bovenstaande concluderen? Er zijn zeker positieve punten te vinden in het uploaden van foto’s naar free download sites als Pixabay en Unsplash. Wat bij mij echter vooral blijft hangen is dat er toch wel erg veel mensen rondlopen die misbruik maken van deze sites en schaamteloos de regels overtreden. Mij heeft het geleerd dat je heel goed moet nadenken over welke foto’s je upload en dat je niet al te grote verwachtingen moet hebben van het effect.

Geef een reactie

Close Menu