De Zezel

Deze Zebra met afwijkende kleur is een Zezel, een kruising tussen een Zebra en een Ezel

Deze foto van een nogal vreemd gekleurde Zebra, een Zezel, maakte ik enige jaren geleden in Etosha Nationaal Park in Namibië.

De Zezel; Zebra of Ezel?

Ik maakte de foto tijdens het droge seizoen. Bij de waterputten wemelt het dan altijd van de dorstige dieren. Veel grote grazers, waaronder natuurlijk heel veel Zebra’s. De foto is er één in lange reeks van Zebra’s die ik die dag fotografeerde. Ik kan me na al die jaren eigenlijk niet meer herinneren dat ik deze foto met de vreemd gekleurde Zebra maakte. Kennelijk sprak de foto me ook naderhand weinig aan want al jaren lang lag hij werkeloos geparkeerd op een harde schijf.

In het droge seizoen wemelt het bij waterputten in Namibië altijd van de grote grazers zoals deze Zebra's - In the dry season, water wells in Namibia are always teeming with large grazers such as these Zebras
Zebra’s drinkend uit een waterput in Etosha Nationaal Park, Namibië

Omdat reizen tijdens de Corona crisis toch niet mogelijk was, heb ik die reis- en fotografie arme periode maar gebruikt om al die tienduizenden foto’s uit het verleden weer eens door te nemen.  Kan ik er nog wat mee? Zitten er foto’s tussen die ik over het hoofd heb gezien? Vooral foto’s uit een verder verleden kunnen vaak met moderne software een beter resultaat opleveren dan zeg een jaar of tien geleden. Ook is mijn kijk op foto’s in de afgelopen 15 jaar beslist wel veranderd. Allemaal redenen dus om al die oude foto’s nog eens goed door te nemen. Leuk werk vol herinneringen. Zo kwam ik ook deze foto van een Zezel tegen, een kruising tussen een Zebra en een Ezel.

De Zesel; kruising tussen Zebra en Ezel

Een Zezel is dus een kruising tussen een Zebra en een Ezel. In het Engels wordt zo’n kruising Zonkey genoemd. Meestal tussen een Zebra hengst en een Ezel merrie. Vrijwel altijd is een Zezel zelf onvruchtbaar omdat het een oneven aantal chromosomen bezit. Om een Zezel te maken moet je een Zebra (44 chromosomen in een Steppe Zebra) combineren met een Ezel (62 chromosomen). Het resultaat is een dier met 53 chromosomen. Dit geeft natuurlijk problemen bij de Meiose, de reductie deling in de geslachtsorganen. Zezels worden regelmatig gekweekt op boerderijen en in dierentuinen, maar zijn zeldzaam in de vrije natuur.

De Zesel is een kruising tussen een Zebra en een Ezel die in de vrije natuur weinig voorkomt- The Zonkey is a cross between a Zebra and a Donkey that is rare in the wild
De Zesel gefotografeerd in Namibië. Klik op de foto voor een groter beeld!

In dit geval vraag ik me natuurlijk wel af waar deze Zezel in vredesnaam vandaan komt. Is een wilde Zebra hengst buiten Etosha op avontuur gegaan om te paren met een tamme Ezel? Is een verwilderde Ezel merrie een Zebra hengst tegen het lijf gelopen? We zullen het nooit weten. Wat ik achteraf wel betreur is dat ik slechts één foto van dit fenomeen heb gemaakt. Kennelijk heb ik heb me toentertijd niet gerealiseerd dat ik iets bijzonders voor de lens had. Een Zebra met een afwijkende rare kleur; niet interessant genoeg. Helaas.

Geef een reactie

Close Menu