Fjord in Alaska

Ik fotografeerde het fjord in Alaska. De vliegende Jan van Gent fotografeerde ik op IJsland in 2006. De foto werd flink bewerkt in Photoshop zoals te lezen valt in dit bericht
Fjord met Jan van Gent: een composiet foto uit 2018

Deze composiet foto van een fjord in Alaska maakte ik tijdens mijn laatste reis naar dit land in 2018. Laten we eens kijken hoe dit beeld tot stand kwam.

De basis foto van het fjord

Ik maakte de foto vanaf een boot. De horizon werd laag in beeld geplaatst om de fraaie wolken lucht boven het fjord en de bergen te benadrukken. Ik gebruikte een 24 mm objectief met instellingen  1/500 sec bij f/7.1 en iso 400. De iso waarde is natuurlijk aan de hoge kant, maar ik maakte de boottocht vooral om zeedieren te fotograferen. Hierbij is een korte sluitertijd nodig en dat vergt natuurlijk een wat hogere iso.

Na wat standaard bewerkingen in Lightroom verkreeg ik onderstaand beeld. De lucht is niet dramatisch genoeg. Daarnaast vind ik de golven in het zeewater minder fraai.

Deze foto van het fjord is vlak, de lucht niet dramatisch genoeg en ik vind de golfjes op de zeespiegel minder fraai. Een hoop te verbeteren dus
Fjord in Alaska na wat eenvoudige standaardbewerkingen in Photoshop

Omzetten naar zwart wit

De foto werd omgezet naar zwart-wit met behulp van Nik software, waarbij onderstaand beeld ontstond. De lucht is veel dramatischer geworden en geeft voor mijn gevoel beter de harde omstandigheden in dit fjord weer.

Met behulp van Nik software werd de foto omgezet naar zwart wit
Fjord in Alaska na omzetting in zwart wit

De golven in het zeewater zijn nog niet zo fraai en dat heb ik aangepast door de onderzijde te vervagen met het bewegings filter. Dit gaf onderstaand beeld. Het begint al ergens op te lijken, maar ik was nog niet tevreden. De lucht is weliswaar fraai dramatisch geworden, maar toch te ‘standaard’ naar mijn gevoel.

Fjord in Alaska: het zeewater is vervaagd

Modificeren van de lucht boven het fjord

Ik zette het beeld om naar een smart object. Vervolgens paste ik op de lucht het radiaal zoom filter toe. Het centrum van de zoom beweging fixeerde ik op de witte wolk net links van het centrum. Dit geeft een fraai effect op de lucht, terwijl ook de bergen interessante ‘stralen krans’ krijgen. Het beeld is nu echter op sommige plaatsen te vaag geworden. Aangezien ik met een smart object werkte, kon ik de vervaging lokaal verminderen door met zwart te schilderen op het smart object masker. Dit geeft onderstaand beeld

Vervaging van lucht en water geeft de foto van het fjord een wat mysterieus aanzien
Fjord in Alaska: lucht bewerkt met radiaal zoom filter

De laatste stappen

Ik was tevreden met het resultaat tot nog toe, maar ik vind de lucht wat leeg. Een vliegende vogel zou niet misstaan. Ik wilde natuurlijk een vogel toevoegen die ook in dit gebied thuishoort. Het werd een Jan van Gent die ik jaren geleden fotografeerde in IJsland. Uitsnijden van de vogel uit z’n omgeving was standaard werk. Ik plaatste de vogel in het centrum van de zoombeweging.

Door de vliegende Jan van Gent in het lichte centrum van de zoombeweging te plaatsen wordt het oog als het ware naar de vogel getrokken.
Fjord in Alaska met Jan van Gent

Door het zoom vervagen had de foto wat contrast verloren. Ik maakte de foto pittiger met een niveau aanpassing. Tenslotte voegde ik nog een licht vignet toe. Onderstaande foto is het eindresultaat. Wat mij betreft een stuk spannender dan het oorspronkelijke beeld!

Het eindresulaat

This Post Has 2 Comments

  1. Prachtig maar ik vind de oorspronkelijke lucht mooier

Geef een reactie

Close Menu