Springbok vergadering

Deze Springbok groep zoekt verkoeling in de schaduw van een Kameeldoorn boom. Veel schaduw geeft de kale boom echter niet
Sprinbokken zoeken verkoeling in de schaduw van een Kameeldoorn boom

Dit springbok gezelschap staat te schuilen onder een boom in Etosha National Park, Namibië tijdens de heetste periode van de dag rond 2 uur ’s middags.

De Springbok

De Springbok is een veel voorkomende vrij kleine antilope in het zuiden van Afrika. Je komt ze bijna overal tegen, vaak in grote groepen. Ze zijn vooral actief rond zonsopkomst en –ondergang. Springbokken zijn goed bestand tegen het droge klimaat in het zuiden van Afrika. Indien er geen water voor handen is schijnen ze jarenlang niet te drinken. Het noodzakelijke vocht nemen ze dan op uit de planten die ze eten. Maar als er water in de buurt is maken ze daar dankbaar gebruik van. Het dier dankt zijn naam aan de vreemde hoge sprongen die het soms maakt: recht omhoog waarbij de 4 poten stijf worden gehouden. Ik heb dit springen regelmatig gezien, maar helaas nooit kunnen fotograferen. Het springen gebeurt meestal totaal onverwacht en als je dan je camera gereed hebt is het al weer voorbij.

In de bronsttijd vechten mannetjes Springbokken verbeten om de vrouwtjes.  Het lijkt er hard aan toe te gaan, maar slachtoffers vallen er eigenlijk nooit.
Vechtende mannetjes Springbokken

De bijeenkomst

Zoals hierboven gezegd maakte ik deze foto van een groep Springbokken in Namibië. De zon staat hoog aan de hemel en met een graad of 35 is het behoorlijk heet. Er is vrijwel geen schaduw en het licht is lelijk hard. Meestal maak ik dan geen foto’s, maar deze groep Springbokken trok natuurlijk mijn aandacht. Ze staan dicht opeengepakt onder een Kameeldoorn boom, die nu, in het droge seizoen, geen bladeren heeft. Veel schaduw geeft die boom niet maar de Springbokken proberen kennelijk te profiteren van ieder beetje schaduw. Helaas is er niet genoeg ruimte voor iedereen. De twee Springbokken links hebben net met veel getrek en geduw geprobeerd een plaatsje onder de boom te veroveren, maar ze werden met alle macht verdreven en moeten in de brandende zon blijven staan.

Veel schaduw geeft de kale Kameeldoorn boom niet, maar toch gaan deze Springbokken dicht op elkaar staan om ieder plekje schaduw te kunnen gebruiken. Ik vraag me af of het met al die opeengepakte lijven niet warmer is dan buiten de schaduw in de zon.
Sprinbok vergadering in de schaduw

Ondanks het harde licht ben ik tevreden met deze foto. Een prijs zal ik er niet mee winnen, maar het is wel een foto met een verhaal, dat mij terugvoert naar die hete dag in Namibië.

Geef een reactie

Close Menu