Iglesia de Santa María del Naranco

De kerk van de heilige Maria op de berg Naranco bij Oviedo in noord Spanje werd gebouwd in de achtste eeuw
De Iglesia de Santa María del Naranco bij Oviedo in noord Spanje

Deze foto van de Iglesia de Santa María del Naranco is de eerste in de nieuwe rubriek ‘Foto van de maand’ op mijn website. Deze kerk ligt net buiten Oviedo in de Spaanse provincie Asturië.

Achtergrond van de Iglesia de Santa María del Naranco

De heilige Maria kerk is een romaanse kerk die ligt op een helling van de berg Naranco. Van waar de kerk ligt heb je een fraai uitzicht over Oviedo. Het gebouw, dat voltooid werd in 848, was oorspronkelijk een koninklijk paleis. In de dertiende eeuw werd het omgebouwd tot kerk en gewijd aan Maria. Sinds 1985 is het een UNESCO werelderfgoed.

Fotograferen van de kerk

Ik bezocht de kerk tijdens een fotoreis langs de noord Spaanse kust in februari 2018. Om niet uitsluitend kustlandschappen te fotograferen had ik op internet ook een aantal andere potentiële onderwerpen opgezocht, waaronder deze middeleeuwse kerk. Het was wat somber regenachtig weer toen ik eenmaal bij de kerk stond. Ik fotografeerde de kerk vanaf verschillende standpunten en deze opname beviel me uiteindelijk het best. Aan de linkerzijde zijn nog net de buitenwijken van Oviedo te zien. De opname gegevens zijn als volgt: Canon 5Ds R met TS-E 17mm f/4 L ISO100 1/50sec f/10 vanaf statief. Omdat het contrast tussen lucht en kerk erg groot was maakte ik drie belichtingen met 1/20sec, 1/50sec en 1/250sec. Om de kerk wat meer ‘ruimte’ te geven maakte ik een ‘verticaal’ panorama van 2 opnames door het shiftobjectief naar boven te bewegen. De aldus verkregen 6 opnames voegde ik samen in Lightroom tot één HDR panorama. 

HDR panorama van de Iglesia de Santa María del Naranco samengesteld uit 6 opnames
Het HDR panorama na basisbewerking in Lightroom

Wat wilde ik weergeven?

Het HDR panorama is na de basisbewerking in Lightroom best aardig maar echt tevreden was ik toch niet. De sombere sfeer die dit massieve middeleeuwse gebouw uitstraalt bij zwaarbewolkt weer komt slecht tot uitdrukking. Dat moet dus anders en ik werkte de foto om naar zwart wit. Tijdens het omwerken naar zwart wit voerde ik tevens het contrast in de lucht op, met onderstaand resultaat.

Omgewerkt naar zwart wit met Nik software

Deze zwart wit versie was voor mij al een flinke stap in de goede richting, maar het totaal ontbreken van kleur beviel me toch niet. Door de zwart wit laag in Photoshop enigszins transparant te maken bracht ik met name in de kerk toch weer wat kleur terug. Ook voerde ik het contrast in de lucht nog wat verder op.

Toch maar wat kleur teruggebracht in de kerk

Foto’s die stevig bewerkt zijn, laat ik altijd enige weken liggen om er daarna weer naar te kijken om te zien of ik nog steeds tevreden ben met het resultaat. Zo ook bij deze opname. Toen ik de laatste versie na enige weken terugzag, kwam ik tot de conclusie dat de kerk wat meer ruimte moest krijgen, met name in de lucht, waardoor de foto nog grootser en dreigender zou worden. Met Photoshop maakte ik extra ruimte rond de kerk aan de beide zijkanten (8%), aan de onderzijde (4%) en in de lucht (12%).

Het eindresultaat

Door op het eindresultaat te klikken krijgt u een grotere versie te zien.

Geef een reactie

Close Menu