Portret van een leeuw

Portret van een leeuw, gefotografeerd in het Central Kalahari Game Reserve in Botswana
Portret van een leeuw

Dit portret van een leeuw maakte ik in het Central Kalahari Game Reserve in Botswana. De foto hierboven wijkt flink af van het originele raw bestand dat uit de camera kwam. Het hoe en waarom van mijn bewerkingen laat ik hier zien.

Het Central Kalahari Game Reserve

Dit reservaat in centraal Botswana is het grootste en meest afgelegen reservaat in het zuiden van Afrika. Met een oppervlakte van ruim anderhalf keer Nederland is dit het op één na grootste wildreservaat in de wereld. Wie rondtrekt in dit reservaat wordt geconfronteerd met een vrijwel oneindige ruimte waarin je volledig zelfvoorzienend moet zijn. Tijdens en vlak na het regenseizoen in de Botswaanse zomer (november tot april) trekken enorme aantallen planteneters naar de voedselrijke graslanden in het vlakke noorden van het reservaat. Roofdieren waaronder leeuwen komen mee met al deze grazers.

Typisch savanne landschap met droog gras, een Acacia boom en lage struiken in het Central Kalahari Game Reserve in Botswana
Landschap in het Central Kalahari Game Reserve met Acacia boom

Het onderwerp van dit bericht, de mannetjes leeuw,  lag tezamen met een paar vrouwtjes rustig te doezelen in de schaduw van wat struiken toen ik hem vond. Tot frustratie van veel fotografen is slapen en doezelen overdag de normale bezigheid van leeuwen. Knap saai dus en weinig inspirerend. Maar ja, een leeuw is een leeuw en ik kon met mijn 4WD op zo’n 10 meter afstand van de groep leeuwen komen. Omdat het toch wel redelijk uniek is om zo, zonder gestoord te worden door allerlei andere toeristen, rustig bij zo’n groep leeuwen te verblijven, bleef ik ze urenlang observeren. Ook maakte ik natuurlijk vanuit het raam van mijn auto een hele serie foto’s. Beslist geen topfoto’s want de leeuwen waren als gezegd behoorlijk inactief, maar toch leuk en spannend om te doen.  

De leeuw op het originele raw bestand

Leeuw gefotografeerd in het struikgewas in het Central Kalahari Game Reserve
Portret van een leeuw: versie 1 origineel raw bestand na lichte bewerking

De foto hierboven, versie 1, is het origineel van één van de opnames die ik maakte na wat lichte bewerkingen in Lightroom. Opname condities waren: Canon full frame camera met 70-200mm objectief, ISO320, 1/320 sec bij f/8. Wat mij betreft geen echt bijzondere foto. De leeuw is goed scherp, maar de achtergrond van struikgewas is rommelig en ook de lichte plek rechtsboven vind ik niet fraai. Maar ja, ik kon die leeuw natuurlijk moeilijk vragen om ergens anders te gaan liggen. Ook moest ik de leeuw vanuit de auto enigszins van boven fotograferen, hetgeen niet optimaal is. Liever had ik de leeuw liggend op mijn buik op zijn ooghoogte gefotografeerd. Vanuit zo’n liggende positie zou de leeuw imposanter overkomen, maar ik vrees dat ik dat niet overleefd zou hebben. Toch maar gefotografeerd vanuit mijn veilige auto dus.

Wat ik wel sterk vind in de opname zijn die kille starende ogen die je als het ware fixeren. In alle bewerkingen heb ik me dus geconcentreerd op die ogen.

Bewerkingen in Photoshop

Portret van een leeuw: versie 2 uitsnede aangepast

De eerste bewerking die ik uitvoerde was het totaal veranderen van de uitsnede (versie 2 hierboven). Door een groot deel van de linkerzijde en delen van onder en bovenkant weg te snijden wordt het beeld minder rommelig en komen de ogen prominenter in beeld. Ook heb ik het beeld iets tegen de klok in gedraaid zodat de kop recht staat. De verplaatsing van de kop vanuit het centrum naar de linkerzijde is wat onconventioneel, maar bevalt me wel in dit geval. De lichte plek rechts met wat rommelige struiken en een wat ongedefinieerd leeuwenachterste is echter nog steeds prominent aanwezig.

Portret van een leeuw: versie 3 rechterzijde vervaagd
Portret van een leeuw: versie 4 rechterzijde vervaagd en donkerder

Vervagen van de rechterzijde leverde versie 3. Dit wordt al beter, maar de rechterzijde is nog steeds te licht. In versie 4 werd de rechterzijde donkerder gemaakt, maar dit beeld bevalt me toch niet.

Portret van een leeuw: versie 5 rechterzijde vervangen door een vaag zwart wit beeld

Uiteindelijk besloot ik de hele rechterzijde maar te vervangen door een zwart wit foto met wat vage structuur.  versie 5 begint al ergens op te lijken, maar wat mij betreft moeten de ogen nog prominenter in beeld komen. Ik maakte de ogen daarom iets lichter en verzadigder. Door vervolgens het totale beeld iets donkerder te maken ontstond het eindresultaat onder, een foto waarin je als het ware naar die ogen wordt getrokken.

In dit eindresultaat zijn de ogen prominent aanwezig; je blik wordt als het ware naar die ogen gezogen. Een overdreven bewerkt beeld van een leeuw? Wellicht als je kijkt door de ogen van een natuurfotograaf, maar dit beeld biedt wel een andere kijk op een leeuw dan al die duizenden standaard leeuwen die op internet circuleren.
Portret van een leeuw: het eindresultaat

Door op het laatste beeld te klikken krijgt u een grotere versie te zien. Meer foto’s uit Afrika vindt u hier.

Geef een reactie

Close Menu