Watervallen en stroomversnellingen

Watervallen zoals de Hällingsåfallet zijn zeldzaam in het zuiden van Zweden. De meeste watervallen zijn meer stroomversnellingen dan echte watervallen.
De Hällingsåfallet, één van de vele fraaie watervallen waar we langs kwamen. De waterval ligt nogal afgelegen in het noorden van de provincie Jämtland en wordt daarom niet zo heel druk bezocht

Na Bergslagen reizen we naar het zuid Zweedse berggebied en dat betekent heel veel watervallen en stroomversnellingen.

Ontelbare watervallen en stroomversnellingen

De bergen in Zweden liggen als een lang lint in het westen op de grens met Noorwegen. Daarom stromen vrijwel alle rivieren in Zweden oostwaarts om uiteindelijk te eindigen in de Oostzee. De bergen in het zuiden van Zweden zijn niet erg hoog, meest 800-1200 meter. Ook zijn ze door het landijs tijdens de ijstijden behoorlijk afgeslepen. Hierdoor zijn er niet zo heel veel hoge en grote watervallen maar vooral heel veel stroomversnellingen.

Klingforsen, een fraaie stroomversnelling in de rivier Storån

Een uitzondering vormt de Njupeskär, die zich in een nauwe kloof vanaf het Fulufjället zo’n 95 meter naar beneden stort. Het is één van de hoogste watervallen in Zweden. De waterval is zonder meer fraai, maar helaas is het ook altijd druk bij de waterval. En druk betekent hier ook echt druk. Gelukkig waren wij er al vroeg op de dag en konden wij onze auto parkeren op het parkeerterrein en was het wandelpad van ca 3 kilometer naar de waterval nog redelijk rustig. Toen we terugkwamen was het parkeerterrein een afgeladen gekkenhuis en stonden de auto’s tot 6 kilometer voor de parkeerplaats langs de weg geparkeerd. Mensen die later kwamen moesten dus eerst een kilometer of 6 langs een asfaltweg lopen om met de echte wandeling te kunnen beginnen. Snel wegwezen dus!

De Njupeskär is niet heel groot, maar omdat het water zo'n 95 meter naar beneden stort in een nauwe kloof is het best spectaculair. Helaas is het in het zomer seizoen een drukte van belang bij de waterval
De Njupeskär, één van de fraaiste watervallen in het zuiden van Zweden

Na de bergen stromen de rivieren door heuvelachtig laagland. Het verval is echter aanzienlijk. Ontelbare stroomversnellingen zijn het resultaat. Op een enkele uitzondering na zijn Zweedse rivieren dan ook volstrekt onbevaarbaar voor grotere schepen. Fotografisch gezien zijn al die stroomversnellingen natuurlijk een uitdaging en we hebben dan ook alles bij elkaar vele uren gewandeld langs allerlei rivieren.  

Drone opname van de bovenloop van de rivier Storån in midden Zweden

Naar het Zweedse fjäll

Als gezegd zijn de bergen in het zuiden van Zweden niet bijzonder hoog. Met 800-1200 meter liggen ze net boven de boomgrens die hier op een meter of 800 ligt. Daarboven ligt een min of meer vlakke hoogvlakte, fjäll in het Zweeds, met ontelbare meertjes en riviertjes en een enkele wat hogere bergtop. Vooral met een drone kan je dit karakteristieke landschap uitstekend fotograferen.

Het patroon van ontelbare meertjes, moerassen en riviertjes op de relatief vlakke hoogvlakte is vooral van boven met een Drone goed te fotograferen
Luchtopname van de de hoogvlakte bij Stekenjokk

Het zuid Zweedse fjäll leent zich ook prima voor allerlei wandelingen. Het hoogteverschil is beperkt en je hebt meestal naar alle richtingen ruim zicht. Fotografisch gezien is het natuurlijk minder spectaculair dan bijvoorbeeld de bergen in Noorwegen. Het zuid Zweedse fjäll heeft echter een heel eigen karakter. Grootste probleem met fotograferen was eigenlijk het weer: steeds maar stralend weer met strak blauwe luchten. Fijn om te kamperen en te wandelen maar niet zo heel spannend om te fotograferen. Zelfs geen fraaie zonsopkomsten of –ondergangen.

Steeds maar weer stralend weer met strakblauwe luchten. Fijn om te wandelen maar minder geschikt om te fotograferen. Het was dan ook een verademing toen deze stapelwolken ontstonden in het westen aan het eind van de dag.
De hoogvlakte bij Stekenjokk gefotografeerd tijdens een wandeling
Deze zomerboerderijen werden/worden uitsluitend in de zomer gebruikt als het vee hoger in de bergen wordt geweidt.
Oude traditionele zomerboerderij in de buurt van Ljungdalen

Geef een reactie

Close Menu