Het Varanger schiereiland

De kust van het noorden van het Varanger schiereiland in de buurt van Berlevåg in middernachtzon
Kust in het noorden van het Varanger schiereiland

Het Varanger schiereiland is een prima bestemming voor natuurliefhebbers. We fotografeerden er in het voorjaar.

Varanger: rust en stilte

We bezochten dit schiereiland in het uiterste noorden van Noorwegen in mei toen er nog vrijwel geen andere toeristen waren. Een oase van rust en stilte dus. Vooraf had ik me wel afgevraagd of deze periode niet wat vroeg in het jaar was en of de wegen wel sneeuwvrij waren. Dat viel mee. We hebben vrijwel constant stralend weer gehad met temperaturen die opliepen tot boven de 25 C. Uitsluitend op de hoogvlakte in het centrale deel bleek nog wat sneeuw te liggen. Of dit alles normaal is weet ik niet, maar voor ons was het in ieder geval bijzonder aangenaam. Wel werd ons in het plaatsje Vardø verteld dat er een maand eerder nog een meter sneeuw in het dorp lag. Niets meer van te zien dus toen wij er waren!

Golvende heuvels gladgeslepen door de gletsjers van de laatste ijstijd domineren het beeld op het fjell in het centrum van Varanger. Het is eind mei en er ligt nog wat sneeuw, maar veel is het niet. Mamiya 645D met Leaf digitale achterwand en 35mm objectief, ISO200 1/160sec bij f/10 vanaf statief
Landschap op het centrale hoogland

Ontsnapt aan de greep van de laatste ijstijd

Het schiereiland is ongeveer even groot als de provincie Zuid Holland. Geografisch is het te vergelijken met een omgekeerd soepbord, waarbij het centrale hoogland zo’n 600 meter hoger ligt dan de kust. Door de noordelijke ligging is het gebied arctisch en ligt de boomgrens op zeeniveau. Het is er dus boomloos en kaal. Golvende heuvels, gladgeslepen door gletsjers, domineren het landschap. Echte bergen tref je er niet aan. De kust is ruig met plaatselijk steile kliffen. Op het eerste gezicht is dit alles wellicht wat minder spectaculair dan veel andere gebieden in Noorwegen maar dit totaal verlaten landschap dat net ontsnapt lijkt aan de greep van de laatste ijstijd is toch heel bijzonder. 

Fotografische mogelijkheden

De zon gaat in mei niet onder in deze noordelijke streken. Vrijwel de hele dag staat de zon laag boven de horizon en je hebt dus ook 24 uur per dag fraai licht om te fotograferen. Het Varanger schiereiland is een prima bestemming voor natuurfotografen, vooral vogelfotografen en landschapsfotografen. Langs de kust wemelt het van de zeevogels en het vogeleiland Hornøya bij de plaats Vardø is een hoogtepunt. We waren er in het broedseizoen en het eiland was (over)bevolkt met broedende vogels: Aalscholvers, Alken, Zeekoeten, Meeuwen etc. Papegaaiduikers die er ook veel zouden moeten zijn zagen we echter bijna niet!

Kuifaalscholver gefotografeerd op het vogeleiland Hornøya. We bezochten het eiland tijdens de broedtijd en deze aalscholver wil z'n nest verfraaien met het kleine steentje dat hij in de bek heeft. Canon 5D Mk2 met 500mm objectief, ISO400 1/250sec bij f/5,6, vanaf statief.
Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis)

Vanuit Vardø rijd je langs de kust door een spectaculair landschap verder naar het noorden om uiteindelijk uit te komen in Hamningberg waar de weg eindigt. Eens was Hamningberg een belangrijke vissersplaats maar tegenwoordig is het verlaten. Een monument en een soort spookstad met een aantal fraaie huizen uit het eind van de 18e eeuw. We zijn twee dagen gebleven op dit eind van de wereld en het leek alsof er geen andere mensen bestonden. Ons enige gezelschap waren de zeevogels en een vos die in de verlaten haven liep te schooien.

Hamningberg ligt helemaal in het noordoosten van Varanger en is toch een beetje het eind van de wereld. Tegenwoordig kan je er met de auto komen, maar op kaarten uit de 60-er jaren van de vorige eeuw, toen ik voor het eerst in Noorwegen kwam, was Hamningberg totaal geïsoleerd van de rest van de wereld; Er liep geen autoweg naar Hamningberg! Mamiya 645D met Leaf digitale achterwand en 80mm objectief, ISO50 25sec bij f/8 vanaf statief, panorama van 2 samengevoegde liggende foto's. De foto werd gemaakt rond middernacht. De kleur in de lucht onstaat door de zon die rond middernacht nog net boven de horizon staat in deze tijd van het jaar; een zonsondergang die uren duurt!
Het verlaten vissersplaatsje Hamningberg
Deze opportunistische vos was één van de weinige levende wezens die we zagen tijdens ons verblijf hier. Canon 5D Mk2 met 200mm objectief, ISO400 1/200sec bij f/6,3, uit de hand.
Vos in de haven van Hamningberg
Een symbolische weergave van het verleden toen Hamningberg een belangrijke have was. Canon 5D Mk2 met 24mm TS objectief, ISO50 1/50sec bij f/10, vanaf statief
Hamningberg; oude bootjes op de kust

Ook het noorden van Varanger is fotografisch gezien interessant. Om er te komen moet je terug naar het zuiden langs de kust en dan over de hoogvlakte om uiteindelijk weer af te dalen naar de kust. Ook hier weer spectaculaire kustlandschappen, zoals de Syltefjord en het gebied in de buurt van de plaats Berlevåg.

Dit fjord ligt maar een paar kilometer verwijderd van Hamningberg, maar een directe weg is er niet. Terugrijden dus en vervolgens over het fjell weer noordwaarts om hier te komen; alles bij elkaar al gauw een halve dag rijden. Geen probleem echter want er is onderweg een hoop te zien! Mamiya 645D met Leaf digitale achterwand en 80mm objectief, ISO50 25sec bij f/8 vanaf statief
Het Syltefjord in het noorden van Varanger in middernachtzon

Door op de foto’s te klikken krijgt u grotere foto’s te zien. Meer foto’s van Scandinavië en Noorwegen kunt u hier zien.

Geef een reactie

Close Menu