Vogelfoto’s in panorama

Vogelfoto's in panorama formaat. Hier een foto van een Wilde zwaan met twee kuikens zwemmend in meertje in Oost IJsland - Whooper Swan with two chicks swimming in lake in East Iceland
Een vogelfoto in 1×3 panorama formaat: Wilde zwaan met twee kuikens

Foto’s in panorama formaat maak je meestal van statische onderwerpen en een vogelfoto in dit formaat kom je daarom niet zo vaak tegen. 

Een vogelfoto in panoramaformaat; twee manieren

Er zijn feitelijk twee manieren om foto’s in panorama formaat te maken. De eenvoudigste manier is uiteraard om een foto in standaard formaat te maken, bijvoorbeeld in het formaat 2×3, en daarna onder- en bovenkant af te snijden. Bij beweeglijke dieren als vogels werkt deze methode snel en eenvoudig, maar het nadeel is wel dat het aantal pixels in de hoogte gering is. Bovenstaande foto van een Wilde zwaan met jongen in IJsland werd op deze wijze gemaakt, maar de foto is slechts 1400 pixels hoog. Leuk als kleine foto voor het web, maar niet geschikt om groot af te drukken.

Wil je meer pixels in de hoogte, bijvoorbeeld om een grotere afdruk te maken, dan zal je meerdere foto’s moeten samenvoegen. Vaak is dit lastig te realiseren bij vogels omdat ze voortdurend bewegen. In de loop der jaren heb ik echter een aantal malen een vogelfoto in panorama formaat gemaakt door meerdere foto’s te ‘stitchen’. In dit bericht een paar voorbeelden.

Opvliegende flamingo

James flamingo opvliegend uit een zoutmeer op de Altiplano in het noorden van Chili - James's Flamingo taking off from a saltlake at the Altiplano in northern Chile
James flamingo (Phoenicoparrus jamesi)

Bij de zoutmeren op de Altiplano hoog in de Chileense Andes tref je veel flamingo’s aan, waaronder deze opvliegende James Flamingo. Het is een foto van één Flamingo die ik vroeg in de ochtend maakte vanaf statief met een full frame camera en 500mm objectief. Ik draaide de camera mee met de opvliegende vogel waarbij ik een aantal foto’s maakte. Naderhand werden de foto’s samengevoegd tot één panoramische foto van ruim 17000×3800 pixels. Mijn statief was voorzien van een balhoofd. Niet ideaal, want tijdens het meedraaien kantelde ik ongemerkt de camera iets. Hierdoor kostte het nogal wat tijd om alles weer netjes horizontaal te krijgen bij het samenvoegen van de foto’s.

Pelikaan leert vliegen

Juveniele Roze pelikaan in de Makgadikgadi zoutpan te Botswana probeert voor het eerst te vliegen - A juvenile White Pelican is trying to fly for the first time in the Makgadikgadi saltpan in Botswana
Jonge Roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus)

In de Makgdikgadi zoutpan in Botswana heb ik pelikanen gefotografeerd. In september, als de jongen bijna volgroeid zijn gaan ze proberen te vliegen. Een vermakelijk gezicht, want de zware vogels zijn nog heel onhandig. Ze vliegen even op en vallen dan weer terug op aarde. Deze foto van een half volwassen Roze pelikaan werd op dezelfde manier gemaakt als de foto van de opvliegende flamingo. Ook hier werd een een full frame camera met 500mm objectief gebruikt. De uiteindelijke foto heeft een formaat van ruim 16000×3500 pixels.

Noordse sternen op jacht

Noordse sternen vissend tussen de ijsbergen in het gletsjermeer Jökulsarlon in het zuiden van IJsland - Arctic Terns fishing among the icebergs in the glacial lake Jökulsarlon in southern Iceland
Vissende Noordse sternen (Sterna paradisea)

Bij het IJsmeer in IJsland fotografeerde ik deze Noordse sternen tegen de achtergrond van een ijsberg. Ik maakte meerdere foto’s met een full frame camera en 400mm objectief, steeds één links en dan één rechts. Later zocht ik de meest geschikte uit om samen te voegen. Het samenvoegen van linker en rechter deel deed ik handmatig, want samenvoegen met stitching software gaf steeds wel ergens een halve vogel in het eindresultaat. Ook werden twee halve vogels aan de rechterzijkant verwijderd. De uiteindelijke foto meet 9200×3300 pixels.

 

Geef een reactie

Close Menu