IJsbergen in Groenland

Witte IJsbergen steken af tegen een dreigende lucht in de Disko baai in west Groenland
IJsbergen in de Disko baai, Groenland

Momenteel maak ik een fotoreis naar dit grootste eiland ter wereld. Het is een schitterend land voor ieder die houdt van ruige ongerepte landschappen.

Groenland: onherbergzaam en arctisch

Het binnenland is bedekt met een gigantische ijskap en slechts de kustgebieden zijn ijsvrij en bewoonbaar. De weinige dorpjes liggen daarom ook allemaal aan de kust, voornamelijk de westkust. Deze gebieden mogen dan ijsvrij zijn, ze zijn onherbergzaam en woest. Afgezien van de kleine nederzettingen wonen er dus vrijwel geen mensen.

Met ongeveer 850 inwoners is Qeqertarsuaq de enige plaats op Disko eiland. Het dorpje heeft een supermarkt en een paar hotels en in de omgeving kan je schitterend wandelen. Afgezien van de ijsbergen in zee doet het landschap me erg denken aan dat in noord Zweden.
Qeqertarsuaq, de kleine nederzetting op Disko eiland

Het land is tegenwoordig vanuit Kopenhagen eenvoudig te bereizen. Voor het fotograferen van poolgebieden is een bezoek daarom zeker een aan te raden. Je bent als fotograaf vrij om te gaan en staan waar je wilt en niet gebonden aan allerlei regels die voor poolreizen naar bijvoorbeeld Spitsbergen of Antarctica wel gelden. Ook is een trip naar Groenland een stuk eenvoudiger en vooral ook goedkoper te realiseren dan een reis naar Spitsbergen of Antarctica. Om deze laatste landen te bezoeken is een groepsreis in feite de enige mogelijkheid.

Ontelbare ijsbergen

Jaren geleden, het was nog in het analoge tijdperk, bezocht ik het oosten van Groenland. Dit keer besloot ik echter naar het gebied rondom de Disko baai in het westen te gaan. Momenteel ben ik in Ilulissat, ook wel de ijsberg hoofdstad van de wereld genoemd, vanwege de vele ijsbergen die hier in zee drijven. Eens waren deze ijsbergen onderdeel van de centrale ijskap, maar via vele gletsjertongen stroomt het ijs naar zee waar het afkalft onder vorming van gigantische ijsbergen.

De ijsbergen die ronddrijven in de Disko baai vormen een fotografisch hoogtepunt van de eerste orde en ik heb ze dan ook eindeloos gefotografeerd. Ze kunnen indrukwekkend groot zijn; sommigen zijn groter dan een flink flatgebouw. Wind en zeestromingen stuwen ze eindeloos voort waardoor het landschap voortdurend verandert. Ook veranderen de ijsbergen voortdurend met het veranderen van het licht. Een laagstaande zon geeft de ijsbergen een totaal ander karakter dan bijvoorbeeld bewolkt weer.

Ontelbare ijsbergen drijven in de Disko baai. Ze varieren in grootte van kleine ijsklompjes tot groter dan een flatgebouw.
IJsbergen voor de kust bij Ilulissat

Het ijsfjord

Een tweede hoogtepunt bij Ilulissat is het wereldberoemde ijsfjord, dat helemaal vol ligt met ijsbergen afkomstig van de gletsjer Sermeq Kujalleq. Met een stroomsnelheid van vele tientallen meters per dag is dit actiefste gletsjer ter wereld. Door klimaatverandering is de stroomsnelheid van de gletsjer toegenomen van ca. 20 meter per dag (voor het jaar 2000) tot meer dan 40 meter per dag tegenwoordig. De afgekalfde ijsbergen drijven door het 500 meter diepe fjord richting Ilulissat, waar ze in de ingang van het fjord stuiten op een oude grond-morene. Hier lopen ze vast totdat ze ver genoeg zijn gesmolten om deze barrière 250 meter beneden de zeespiegel te passeren. Het ijsfjord is een UNESCO erfgoed gebied. Waarschijnlijk was de ijsberg waarop de Titanic ooit te pletter liep afkomstig uit het ijsfjord bij Ilulissat.  

Aan het einde van het ijsfjord lopen de ijsbergen vast op een onderzeese morene die zo'n 250 meter beneden de waterspigel ligt. Pas wanneer de onderzijde minder dan 250 meter onder water steekt kan de ijsberg het ijsfjord verlaten.
Het uiteinde van het ijsfjord bij Ilulissat

Geef een reactie

Close Menu