Te veel Olifanten

Portret van een Olifant. Deze foto maakte ik bij Elephant Sands, waar veel Olifanten komen drinken uit een kunstmatige waterbron

Na Bwabwata National Park reden we via Ngoma naar Botswana waar ik een aantal locaties op het oog had om Olifanten te fotograferen.

Olifanten in Chobe

Het Chobe National Park in het noordoosten van Botswana en dan speciaal het gedeelte langs de Chobe river is altijd een absoluut hoogtepunt voor wie dieren wil fotograferen. In het droge seizoen van juni tot en met oktober is het een droge boel in het park. Veel dieren trekken dan noodgedwongen naar de rivier om aan hun noodzakelijke vocht te komen. Je ziet in het droge seizoen dus altijd heel veel dieren langs de rivier, waaronder ook heel veel Olifanten. De meeste dieren zijn niet heel schuw en meestal laten ze zich ook nog eens prima fotograferen. Top dus als je van natuur-fotografie houdt.

Een van de vele foto's die ook dit keer maakte in Chobe National Park. Canon 5Ds R met 100-400mm objectief iso400 1/800sec bij f/7,1
Groepje Olifanten op de oever van de Chobe River
Een vredig tafereel deze Giraffe met een groepje Bavianen. De Giraffe lijkt te drinken, althans hij heeft de houding die Giraffes aannemen om te drinken. Er is daar echter geen water en ik neem daarom aan dat hij mineralen van de bodem likt. De Bavianen zitten rustig te eten. Je ziet Bavianen en allerlei hoefdieren vaak samen want dat geeft meer veiligheid. Ze waarschuwen elkaar (onbewust) als er gevaar dreigt.
Giraffe met een paar Bavianen op de spoelvlakte langs de Chobe River

We zijn in het verleden vaak in Chobe geweest en daarom beperkten we ons bezoek dit maal tot drie dagen. Wat kort misschien voor zo’n fraai wildpark maar nog steeds wel langer dan wat de meeste toeristen doen. Het was in elk geval lang genoeg  om weer een serie fraaie opnames van Olifanten te kunnen maken. Ook onze ontmoeting met een groep van meer dan 25 leeuwen was memorabel. Helaas konden we ze niet in actie fotograferen, maar het grote aantal maakte deze ontmoeting toch heel bijzonder.

Hoeveel Leeuwen staan er op deze foto? Ik kom tot 15 individuen. Buiten deze foto lagen er nog meer dan 10 en de totale groep telt dus meer dan 25 leeuwen. Ik had nog nooit zo'n grote groep Leeuwen bij elkaar gezien. Helaas vertoonden de Leeuwen weinig animo om iets anders te doen dan slapen. Soms rolden ze om of maakten ze een klein ommetje om daarna weer in slaap te vallen. Actiefoto's zaten er dus niet in, maar toch was dit een heel bijzondere ontmoeting!
Slapende leeuwen in Chobe National Park

Senyati

Senyati is een safari camp in de buurt van Kasane. Je kan er huisjes huren en kamperen. Ook organiseren ze allerlei activiteiten zoals boottochten op de Chobe river en trips naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. Wat ons betreft is Senyati echter vooral interessant omdat ze een ondergrondse schuilhut hebben bij een waterbron van waaruit je dieren, die komen drinken kunt fotograferen vanuit een laag standpunt. Vooral Olifanten weten de weg naar de waterbron te vinden, maar ook Buffels en Giraffes komen regelmatig op bezoek. Zo’n schuilhut spreekt natuurlijk iedere wat meer ervaren natuurfotograaf aan. Het is immers een welkome aanvulling op de foto’s die je meestal schiet vanaf een wat hoger standpunt als je vanuit een auto fotografeert.

Een oude Panasonic GX8 camera heb ik omgebouwd tot Infrarood camera en regelmatig maak ik daar wat foto's mee. Het is moeilijk om van te voren te voorspellen hoe het resultaat er uit zal zien en de resultaten zijn daarom wisselend. GX8 met 14-140mm objectief iso200 1/400sec bij f/7,1
Infrarood opname in valse kleuren van de Savanne in de buurt van Kasane

We waren hier een paar jaar geleden en we bewaren goede herinneringen aan dat bezoek. Olifanten bezochten de drinkplaats toen regelmatig. Het was buitengewoon imponerend om deze grote beesten op korte afstand te kunnen fotograferen. Ze torenen ver boven je uit als je in zo’n lage schuilhut zit. We hadden dus hoge verwachtingen. Helaas mocht het niet zo zijn. Gedurende de drie dagen dat we er waren lag de bron er meestal verlaten bij. Wat bavianen en een paar impala’s brachten een kort bezoek en dat was het wel zo ongeveer. De enige Olifanten die we zagen, kwamen ’s nachts. Overdag lieten ze zich niet zien. Om toch niet helemaal met lege handen te staan heb ik wat geëxperimenteerd met nachtfotografie. De foto hieronder werd gemaakt met iso 25600. Het resultaat valt me nog wel mee, maar echt fraai is het natuurlijk toch niet.

Tijdens ons bezoek aan Senyati kwamen er helaas uitsluitend 's nachts Olifanten naar de waterbron om te drinken. Niet ideaal dus om te fotograferen. Toch heb ik het maar geprobeerd. Panasonic GH6 met 14-140mm objectief iso25600 1/20sec bij f/5,6. Op het ruwe beeld was behoorlijk wat ruis aanwezig en dat werd grotendeels verwijderd met Topaz denoise sotware. Gezien de omstandigheden is het resultaat redelijk,maar een prijs zal ik niet winnen met deze foto
Olifant ’s nachts gefotografeerd bij Senyati

Elephant Sands

Elephant Sands is net als Senyati een safari camp met kampeerterrein waar je ook huisjes kan huren. Het ligt een kilometer of 150 ten zuiden van Kasane. Evenals Senyati heeft Elephant Sands een waterbron waar Olifanten komen drinken. Er is echter geen schuilhut en je fotografeert gewoon vanaf het terras van de lodge. We waren hier nooit eerder geweest. Op internet had ik echter enthousiaste reviews gelezen. Ik was dus benieuwd wat Elephant Sands ons voor Olifant ervaringen zou brengen.

Om deze foto te maken ben ik op een tafel gaan staan zodat ik enigszins boven de Olifanten stond. De (storende) huisjes op de achtergrond kan ik er dan eventueel 'afsnijden'. Ik maakte deze foto net voor zonsondergang toen het wat rustiger was bij de waterbron en er wat minder Olifanten waren dan op het midden van de dag.
Elephant Sands: een overzicht van de waterbron met Olifanten

Om maar direct met de deur in huis te vallen; het viel ons tegen. Niet dat er geen Olifanten waren. Er waren juist heel veel Olifanten. Feitelijk veel te veel. Vanaf een uur of 12  ’s ochtends stond de waterbron vol met Olifanten. Het waren er tientallen. Ik heb ze niet geteld, maar ik schat dat er op sommige momenten meer dan 50 Olifanten in de toch vrij kleine waterbron stonden. Het waren er zo veel dat ze onnatuurlijk gedrag gingen vertonen. Naar mijn ervaring zijn Olifanten normaal gesproken onderling behoorlijk tolerant, maar hier waren ze voortdurend aan het vechten en elkaar aan het wegduwen om maar bij het meest verse water te komen.

De middelste Olifant probeert een plekje te bemachtigen bij de plaats waar het verse water uitstroomt. De beide andere Olifanten proberen dat uit alle macht te voorkomen door tegen de nieuwkomer aan drukken om zo de weg naar het verse water af te sluiten.
Olifanten bij de waterbron van Elephant Sands

Nu zou je natuurlijk kunnen denken dat dit natuurlijk gedrag is als er te weinig water is. Dan moet je wel bedenken dat de bron bij Elephant Sands kunstmatig is. Als deze kunstmatige bron er niet zou zijn, zouden de Olifanten naar een ander gebied trekken, bijvoorbeeld de Chobe River in de buurt van Kasane, waar veel meer ruimte is, zodat ze elkaar niet dwarszitten.       

Het grootste deel van de waterbron bij Elephant Sands is een grote modderpoel geworden en vers water is alleen te drinken op de plaats waar het water binnenstroomt. Olifanten nemen graag een modderbad en hoewel het allemaal niet zo fris is, de modder is gemengd met poep en urine, lijken de Olifanten het allemaal wel ok te vinden. Om te voor komen dat allerlei storende elementen op de foto komen, moest ik veel foto's heel scherp inkaderen zoals op deze foto. Canon 5Ds R met 400mm objectief iso400 1/800sec bij f/7,1
Close up van een Olifant in de modder bij Elephant Sands

Ook was het druk met andere toeristen, waarvan een deel zich vooral bezighield met zich vol laten lopen met alcohol en een ander deel vooral heel erg luidruchtig was. Ook het kampeerterrein was geen succes. Een stoffige kale vlakte zonder enige schaduw. Geen prettige plaats als de temperatuur ’s middags oploopt tot meer dan 40 graad Celsius (oktober is de heetste maand in Botswana). Tot slot was het een probleem om de Olifanten te fotograferen zonder storende achtergrond. De huisjes die Elephant Sands verhuurde stonden in een grote cirkel rondom de waterbron. Op de meeste foto’s krijg je er dus automatisch zo’n huisje bij. Dit voorkom je uitsluitend door Olifanten uiterst krap in te kaderen op de foto. Niet ideaal dus!  

Wellicht ben ik wat te negatief over Elephant Sands, want het is natuurlijk best uniek om zo veel wilde Olifanten op een paar meter afstand te kunnen observeren en fotograferen. Als je echter, zoals wij, al vaak wilde Olifanten in alle rust hebt kunnen observeren zonder dat er blèrende kinderen om je heen rennen dan is dit niet de plaats die we in ons hoofd hadden voor een natuurbeleving met Olifanten. Een stel Nederlanders die we spraken op het kampeerterrein dacht er overigens net zo over. Ze besloten een dag eerder dan gepland te vertrekken om te ontsnappen aan deze (onverwachte) kermis.

Niet zo'n heel bijzondere foto van een Olifant denkt u wellicht. Toch maak ik vaak van dit soort foto's omdat ik ze kan gebruiken in composiet beelden die ik samenstel in Photoshop. De Olifant staat er fraai op, inclusief de poten (vaak staan deze gedeeltelijk verscholen in gras of struiken), zonder storende elementen in de voorgrond. Het 'uitknippen' van deze Olifant is daardoor relatief eenvoudig. Iets van onderen gefotografeerd waardoor het dier wat imposanter lijkt. Enige probleem met deze foto is de zon op z'n achterste, waardoor dit het lichtste deel van Olifant is geworden. Daar zal ik nog wat aan moeten werekn als ik de foto ga gebruiken in een composiet.
Olifant in Chobe National Park

Geef een reactie

Close Menu