Bwabwata National Park

Bwabwata National Park is een park voor Olifanten. Deze kudde zoekt aan het eind van de dag verkoeling in de Kwando rivier.
Olifanten zoeken verkoeling in de Kwando rivier in het Bwabwata National Park

Tijdens onze trip naar het zuiden van Afrika bezochten we het Bwabwata National Park in het noorden van Namibië.

Bwabwata in de Caprivistrip

Het Bwabwata National Park ligt in de Caprivistrip, dat eigenaardige uitsteeksel in het noordoosten van Namibië. Aangezien de naam Caprivi afkomstig is van de voormalige kolonisator Duitsland, spreekt men tegenwoordig liever van het Zambezi-gebied. Lange tijd is de Caprivistrip gesloten geweest voor toeristen vanwege de burgeroorlog in het aangrenzende Angola. De strijdende partijen trokken regelmatig de grens over en het was domweg te gevaarlijk om in dit gebied te reizen.

Ik maakte deze opname uit de hand vanaf een boot. Canon 5Ds R met 200mm objectief, iso800 1/1250 bij f/7,1
Zonsondergang langs de Kwando rivier in Bwabwata National Park

Pas in 2008 kon ik voor het eerst door dit gebied reizen. Met uitzondering van het stuk rondom de Kavango rivier was die Caprivistrip toen niet zo heel interessant. De Namibische onafhankelijkheidsstrijd tegen Zuid Afrika en later de burgeroorlog in Angola hadden een grote tol geeist. Lokale bewoners vertelden toen dat de militairen jaren lang hadden geschoten op alles wat bewoog. De wildstand was gedecimeerd en veel wild heb ik in 2008 dan ook niet gezien. De natuurgebieden in het noorden van Botswana waren toen veel interessanter.  

Moeras antilopen vind je in Bwabwata vooral langs de Kwando rivier. In de open uiterwaarden vlakbij het water zijn ze beter beschermd tegen roofdieren, dan in de drogere bosgebieden. Canon 5Ds R met 100-400mm objectief iso400 1/1250sec bij f/7,1
Moeras antilope in hoog gras

Bwabwata: herstel van de natuur

De laatste jaren is er echter veel ten goede veranderd. Een groot gedeelte van de Caprivistrip is nationaal park geworden. Feitelijk is de hele strip tussen de plaatsen Divundu en Kongola, een gebied van pakweg 100×40 kilometer, nu beschermd gebied geworden. Bijzonder aan dit reservaat is dat er een paar dorpjes in het park liggen. Het streven is om de bewoners intensief bij de verdere ontwikkeling van het park te betrekken.

Tijdens ons bezoek in 2022 zagen we vooral in de wat drogere delen van Bwabwata veel Koedoe's. Canon 5Ds R met 100-400mm objectief iso 400 1/1000sec bij f/7,1
Koedoe stier knabbelend aan de struiken

In de afgelopen jaren heeft de wildstand zich dus behoorlijk kunnen herstellen. Ook stelt Bwabwata een belangrijke trekroute voor Olifanten veilig. Toen ik in 2019, 11 jaar na mijn eerste bezoek, het westelijk deel van Bwabwata bezocht kon ik de resultaten al zien. De natuur zich had zich spectaculair hersteld en ik kwam veel Olifanten, Buffels en allerlei Antilopen tegen. We zagen zelfs al een aantal Leeuwen. Daarom besloten om dit keer het oostelijk deel van Bwabwata, het Kwando Core Area, bij de plaats Kongola te bezoeken.

Ik fotografeerde deze Waterbok 's ochtends vroeg in de uiterwaard van de Kwando rivier. Canon 5Ds R met 100-400 mm objectief, iso400, 1/640sec bij f/7,1
Waterbok stier in Bwabwata National Park

Ervaringen in 2022

We brachten 5 dagen door in Bwabwata. We kampeerden 3 nachten op een camping net buiten het park in de buurt van Kongola en 3 nachten in het park op de Nambwa camping. Bwabwata was zonder meer een bijzondere ervaring en zeker één van de hoogtepunten van onze trip. We zagen heel veel wild, dat zich ook nog eens uitstekend liet fotograferen. Vooral Olifanten stalen wat mij betreft de show. We hadden in Namibië en Botswana natuurlijk altijd al heel veel Olifanten gezien, maar het fotograferen van honderden Olifanten die verkoeling zochten in de Kwando rivier was toch wel heel uniek.

Vlak voor zonsondergang zoekt deze kudde Olifanten verkoeling in de Kwando rivier. NB: de resulutie van deze video is 854×480 pixels

Daarnaast ook veel ander wild zoals Waterbokken, Nijlpaarden, Bavianen en Moerasantilopen om er maar een paar te noemen. Bwabwata in z’n huidige toestand is zonder meer vergelijkbaar met Chobe en Moremi, die andere hoogtepunten in dit gebied van Afrika. Groot voordeel is bovendien dat er (nog) maar weinig bezoekers komen. Ontbrak er iets? Ja, we zagen dit keer geen Leeuwen. Jammer, maar gezien al het andere moois dat we tegenkwamen en meemaakten was dat geen echt groot gemis. Die Leeuwen zouden we in de komende weken wel tegenkomen!

Wat peinzend staat deze Olifant naar mij te kijken. Aggresief was de Olifant niet, meer nieuwsgierig. Ik maakte deze foto half verscholen achter een boom, maar toen de Olifant steeds dichter bij kwam vond ik het toch maar beter om me terug te trekken in de auto. Je weet immers maar nooit. Panasonic GH6 met Leica 100-400mm objectief, iso200 1/200sec bij f/7,1
Olifant op de oever van de Kwando rivier
In het Kwando Core Area van Bwabwata zijn op diverse plaatsen uitzichtplatforms gebouwd voor bezoekers. Het zijn prima locaties om in alle rust dieren te observeren en te fotograferen. Ook kan je er de benen strekken na een eindeloze zit in de beschermende auto. Bavianen gebruiken deze uitzichtsplatform echter als speelterrein. Toen we eens wat hadden gegeten op zó'n platform kwam er een grote groep Bavianen opdagen. Ze wilden duidelijk het platform in bezit nemen. Uiteindelijk werden ze zo opdringerig dat we maar besloten om de Bavianen hun zin te geven. Volwassen aggressieve Bavianen zijn immers geen lieverdjes en kunnen zeker gevarlijk zijn. We gaven de Bavianen dus hun zin en vertrokken .waarna de Bavianen het platform omtoverden tot een soort circus arena.
Deze Baviaan diet zich te goed aan de waterplanten op de oever van de Kwando rivier

Geef een reactie

Close Menu