De Puna

 

Het puimsteen veld (Campo de piedra pomez) op de Puna in de buurt van El Penon in het noord westen vn Argentinië (16-4963)
Het puimsteen veld in de buurt van El Penon

Een reis door het noorden van Argentinië is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Puna. Het laatste deel van onze fotoreis door Zuid Amerika brachten we daarom door op deze woestijnachtige  hoogvlakte.

De Puna – een hoogtepunt

Niet alleen de geweldige landschappen maken zo’n bezoek tot een hoogtepunt. Ook letterlijk is het een hoogtepunt, want de Puna ligt grofweg tussen 3000 en 4500 meter hoogte.  Een reis in dit gebied brengt je soms zelfs boven de 5000 meter. Enig acclimatiseren vooraf is dan ook aan te raden en het is zeker geen gebied voor hartpatiënten.

Het landschap op de Puna wordt totaal gedomineerd door vulkanen. Ontelbare kegels van vulkanen rijzen op uit het landschap en de bodem bestaat overal uit lava, vulkanische as of andere vulkanische producten. Een minder prettige kant van het gebied is de wind die hier ongenadig kan heersen. De dag begint relatief kalm. In de loop van de dag gaat het echter waaien en de middagen zijn meestal ronduit stormachtig.

Woestijn landschap met rode heiuvels in de buurt van het dorpje Tolar Grande op de Puna in het noordwesten van Argentinië (16-5343)
Woestijn landschap in de buurt van het dorpje Tolar Grande

Spectaculaire landschappen

We reisden een dag of 10 over de Puna. Het waren 10 dagen met ademnood vanwege de hoogte (als we weer eens te veel wilden doen), vechten tegen de wind, maar ook met uitermate spectaculaire landschappen. Wat te denken bijvoorbeeld van het puimsteen veld bij El Penon (Campo de piedra pomez in het Spaans). Een gestolde lavastroom, die door winderosie is omgezet in de meest fantastische vormen. Hier leerde ik ook hoe winderosie in de praktijk werkt. Fotograferen in de vliegende storm terwijl het lichaam gegeseld werd door rondvliegend zand, vulkanisch stof en ander los materiaal is beslist een aparte ervaring.

Het puimsteen veld (Campo de piedra pomez) op de Puna in de buurt van El Penon in het noord westen vn Argentinië (16-4955)
Het puimsteen veld in de buurt van El Penon bij zonsondergang

Tolar Grande

De Puna is uitermate droog en het gebied is daarom grotendeels onbewoond. Toch zijn er een aantal oases met authentieke dorpjes als Antafogasta de la Sierra en Tolar Grande. Hier is het leven eigenlijk niet zo heel veel veranderd is in de afgelopen 100 jaar. De bewoners zijn veelal van indiaanse afkomst en oeroude gebruiken als het eren van ‘moeder aarde’ spelen nog steeds een grote rol. Het bezoeken van deze dorpjes maakt een reis over de Puna dan ook heel bijzonder.

Portret van een inwoner van het authentieke dorpje Tolar Grande in het noordwesten van Argentinië (16-5125)
Portret van een inwoner van Tolar Grande

Geef een reactie

Close Menu