De Cardon cactus

 

Deze reusachtige cardon cactussen werden gefotografeerd bij zonsopkomst in de buurt van de plaats Humahuaca
Cardon cactussen bij zonsopkomst in de Quebrada de Humahuaca

De imposante Cardon cactus (Echinopsis atacamensis) is wel de meest opvallende plant als je door het noord westen van Argentinië reist.

De Cardon – een metershoge gigant

Ze zijn niet te missen en op de meest barre plaatsen in dit droge gebied kom je deze meters hoge giganten tegen. Nu ben ik geen speciale liefhebber van cactussen; ik ben net iets te veel in aanraking gekomen met de stekels tijdens het fotograferen.  De Cardon kan echter op mijn sympathie rekenen. Vooral de grotere exemplaren met veel vertakkingen zijn schitterend. De armen in wanhoop ten hemel gericht alsof ze vertwijfeld vragen “wat doe ik in vredesnaam in dit droge land?”.

De grootste cactus ter wereld

De Cardon is de grootste cactus ter wereld, maar groeit uiterst traag. Na een jaar of vijf is een zaailing pas een paar cm hoog. Ook zijn de zaailingen kwetsbaar omdat ze vanwege hun geringe omvang water slecht kunnen vasthouden. Het zaadje moet daarom liefst in de schaduw van een andere plant vallen. Na een jaar of vijftig bereikt de plant een hoogte van ca 2 meter en vindt de eerste bloei plaats. De grootste exemplaren bereiken uiteindelijk een hoogte van 10-15 meter maar dan zijn ze wel honderden jaren oud. Vooral vroeger werd het hout in dit droge en vaak vrijwel boomloze land veel gebruikt als bouwmateriaal.

Cardon cactussen in Quilmes

Het onderstaande exemplaar fotografeerde ik in Quilmes, één van de best bewaarde steden uit de pre-Columbische periode voor de Spaanse kolonisatie in de 15e eeuw. Een tilt-shift objectief was nodig om deze reus netjes op de foto te krijgen. Gezien de hoogte van zo’n 10 meter (mijn echtgenote meet 1,60 meter) moet deze Cardon een paar honderd jaar oud zijn. Quilmes werd uiteindelijk door de Spanjaarden veroverd in 1667. Zou deze gigant dit nog meegemaakt hebben?

Reuzen Cardon cactus gefotografeerd bij de pre-Columbische historische ruines van Quilmes in Argentinië
Reuzen Cardon cactus gefotografeerd bij de ruines van Quilmes in Argentinië

Geef een reactie

Close Menu