Wat doen deze Olifanten?

 

Afrikaanse Olifant (Loxodonta africana), twee vechtende stieren, waarbij de overwinnaar de overwonnene vernedert door hem te dwingen tot een schijnparing.
Afrikaanse Olifant (Loxodonta africana), twee vechtende stieren bij een waterpoel.

Afgelopen september 2015 fotografeerde ik in Namibië net na zonsondergang deze Afrikaanse Olifant stieren en nog steeds vraag ik me af hoe ik dit beeld moet interpreteren. Lijkt duidelijk zult u wellicht zeggen; twee parende Olifanten natuurlijk. Echter, als u goed kijkt, zult u zien dat beide Olifanten van het manlijk geslacht zijn en de voor de hand liggende verklaring is dus niet juist. Voordat ik de foto maakte hadden beide stieren al een minuut of 20 lopen vechten, waarbij het er redelijk heftig aan toe ging. Uiteindelijk was de grotere stier de duidelijke winnaar en op de foto is dat ook de stier die boven op de andere kruipt; letterlijk de bovenliggende partij dus. Toont de winnaar hier zijn superioriteit door op deze wijze zijn tegenstander te vernederen? Of is hier toch iets anders aan de hand? Was het gevecht wellicht een vorm van vriendschappelijk sparren en is hier sprake van een soort homosexuele relatie zoals dat ook in de literatuur wel wordt beschreven bij Olifanten. Tot op heden heb ik nog geen definitief antwoord weten te vinden, maar curieus is het gebeuren op de foto wel.

This Post Has 4 Comments

 1. eiiiiiiiiiiiiiiiiiillllllllllllll dat is zo vies

 2. Een vrouwtjes oliefant heeft een lange clitoris die veel weg heeft van een penis. Het orgaan wordt een pseudo-penis genoemd en maakt het onmogelijk het geslacht vast te stellen door alleen naar de geslachtsorganen te kijken.
  De vrouwtjesolifant (koe) moet haar pseudo-penis intrekken alvorens het mannetje kan penetreren – alsof je een sok binnenste buiten keert!
  De ingang bij het vrouwtje zit niet onder de staart maar onderaan tussen de benen.

  1. Luc,
   Dank voor je reactie. Grappig dat het stukje dat ik over de Olifanten schreef na meer dan 4 jaar ineens weer boven komt drijven.
   Wat betreft je reactie zelf kan ik alleen maar zeggen dat ik geen expert ben op het gebied van de anatomie van de geslachtsorganen van Olifanten. Ik wist dat Hyena vrouwtjes een pseudo penis hebben, maar Olifanten, dat wist ik niet. In allerlei algemene artikelen over Olifanten in bijvoorbeeld Wikipedia wordt het verschijnsel ook niet genoemd. Maar goed, je bent nooit te oud om wat te leren en dus heb ik maar eens wat rondgeneusd op internet om er wat meer van te weten te komen. Na lang zoeken kwam ik uiteindelijk een paar artikelen (zie o.a. hier) tegen over de pseudo-penis bij vrouwtjes Olifanten, waar ook beschreven staat hoe één en ander bij Olifanten in z’n werk gaat. Zoals wordt verwoord in één van die artikelen is seks bij Olifanten zonder toestemming van de koe door de pseudo-penis onmogelijk. Kortom weer wat geleerd. Nogmaals dank.

Geef een reactie

Close Menu