Wolzakverwering

 

Dit perfecte ei van Graniet gefotografeerd in Namibie is ontstaan door wolzakverwering
Wolzakverwering van Graniet in Namibië

In augustus 2015 fotografeerde ik in het Tiras gebergte in Namibië dit perfecte ei van graniet ontstaan door ‘wolzakverwering’.

Wolzakverwering door erosie in woestijnen

Namibië bestaat voor een groot gedeelte uit woestijnen en half-woestijnen. Hier kom je vaak de meest bizarre erosie vormen tegen. Bij landschapsfotografen staat Namibië dan ook bekend om z’n prachtige woestijn landschappen. Steenklompen van graniet zoals dit ‘perfecte ei’ ontstaan door zogenaamde wolzakverwering (spheroidal weathering in het engels). Het voert wat ver om in het kader van dit bericht uit leggen hoe wolzak verwering precies in z’n werk gaat. Wie geïnteresseerd is kan echter op internet genoeg informatie vinden. Altijd als ik in een woestijngebied zulke spectaculaire erosie vormen tegenkom ben ik gefascineerd. Vaak besteed ik dan ook uren aan het fotograferen ervan. In de loop der jaren heb ik vele fraaie voorbeelden van wolzak verwering kunnen fotograferen in de woestijnen van Namibië en Australië.

Fotografische gegevens

De foto boven werd gemaakt vanaf statief met een Mamiya/PhaseOne middenformaat camera met Leaf digitale achterwand: ISO 100, 1/15 sec bij f/11.

Geef een reactie

Close Menu