Het 360 graden panorama

Een 360 graden panorama gemaakt in de Maan vallei (Valle de la Luna) in het noordoosten van Chili
360 graden panorama in de Maanvallei in Chili

Tijdens mijn recente fotoreis naar Zuid Amerika maakte ik een aantal 360 graden panorama’s.

De wereld om je heen in een plat vlak

De wereld 360 graden om je heen weergeven in het platte vlak van één enkele foto. Het levert altijd fascinerende foto’s op. Als kijker probeer ik me bij zo’n panorama altijd voor te stellen hoe de werkelijkheid er uit zag. Dat is vaak best lastig. Het landschap voor je, naast je en achter je in één plat vlak; het is moeilijk voor te stellen. Toch is dat wat je ziet in zo’n 360 graden panorama.

Het maken van een 360 graden panorama is eigenlijk verrassend eenvoudig. Met een fisheye lens maak je 4 opnames waarbij je de camera steeds 90 graden draait. Panorama stitching software zoals PTGui maakt vervolgens van deze 4 opnames één enkel panorama dat de wereld 360 graden om je heen weergeeft. Het maken van de foto’s kan vanuit de hand of vanaf statief. Ik zelf werk meestal vanaf statief. De software om het uiteindelijke panorama samen te stellen is echter weinig veeleisend en heel precies werken vanaf statief is niet noodzakelijk. Voor wat betreft de techniek wil ik het hierbij laten, want op internet zijn al veel handleidingen voor het maken van 360 graden panorama’s te vinden. Een uitstekende ingang vind ik de serie video tutorials op Pano-guru.com.

360 graden panorama van Valle de la Luna

De foto hierboven geeft de Valle de la Luna (Maanvallei) bij San Pedro de Atacama in het noorden van Chili weer. Aan de linker- en rechterzijde van de foto is dezelfde door de zon verlichte heuvel te zien. In feite is dit dus een 400 graden panorama. De werkelijkheid is voor te stellen door de foto als een cylinder om je heen te buigen waarbij linker en rechterzijde aan elkaar gekoppeld worden.

360 graden panorama van Quebrada de Cafayate

De foto hieronder geeft een uiterst nauwe kloof in de Quebrada de Cafayate in het noorden van Argentinië weer. De kloof op de foto is slechts een paar meter breed en heeft loodrechte wanden. Hierdoor wordt vrijwel het hele panorama gevuld met de wanden van de kloof. De bovenzijde van het panorama geeft de nauwe opening naar de blauwe lucht boven de camera weer. Dit deel van het panorama is uiteraard sterk vervormd om het te kunnen weergeven in het platte vlak van de foto.

De foto’s worden weergegeven in het standaard formaat van 600 px breed. Dit is aan de kleine kant voor deze panorama foto’s. Een grotere afbeelding (1000 px breed) wordt verkregen door op één van de foto’s te klikken.

Een 360 graden panorama gemaakt in de Quebrada de Cafayate (Quebrada de las Conchas) in het noordwesten van Argentinië.
Een 360 graden panorama van een slotcanyon in de Quebrada de Cafayate

Geef een reactie

Close Menu