Neushoorn gevecht

Zwarte neushoorn of Puntlipneushoorn: tijdens een gevecht staan twee mannetjes dreigend tegeover elkaar
Zwarte neushoorn: twee mannetjes driegend tegenover elkaar

In het Etosha Nationaal Park in het noorden van Namibië fotografeerde ik een gevecht tussen twee Zwarte neushoorns (Diceros bicornis).

De Zwarte neushoorn

De Zwarte neushoorn of Puntlipneushoorn is één van de twee soorten neushoorns die voorkomen in Afrika. De soort is ernstig bedreigd voornamelijk omdat de hoorn op de zwarte markt z’n gewicht in goud waard is. De gemalen hoorn zou geneeskrachtige werking hebben,  zo is het idee in veel Aziatische landen. Totale onzin, want de hoorn is in feite chemisch gezien hetzelfde als haar of nagel. Helaas leidt deze nonsens in landen als China een hardnekkig bestaan waardoor stropers nog steeds goed kunnen verdienen aan de (illegale) jacht op dit kolossale beest. In Namibië lijkt het redelijk goed te gaan met de neushoorns. Althans, in Etosha zag ik in 2015 duidelijk meer Neushoorns dan in de periode 2007 tot 2010.  

Neushoorns zijn solitaire dieren met een groot territorium. Ze komen elkaar dus niet zo vaak tegen en confrontaties tussen neushoorns zijn daarom betrekkelijk zeldzaam. Namibië is echter een droog land waar alle dieren in de droge tijd (juni t/m oktober) naar de weinige waterputten trekken. Bij zulke waterputten kunnen ook neushoorns elkaar dan tegen komen. Zolang de dieren elkaar kennen zijn ze redelijk tolerant ten opzichte van elkaar. Mannetjes echter die elkaar niet kennen kunnen agressief zijn, zeker in de periode dat de vrouwtjes vruchtbaar zijn. Ze dreigen dan naar elkaar en soms loopt het uit in een echt gevecht.  

Een langdurige confrontatie

Het gevecht dat ik fotografeerde vond plaats bij een waterput en duurde meer dan 3 uur. Het grootste deel van de tijd werd besteed aan dreigen, zonder dat ze elkaar echt aanvielen.

Zwarte neushoorn of Puntlipneushoorn: tijdens een gevecht staan twee mannetjes dreigend tegeover elkaar
Zwarte neushoorn: twee mannetjes staan dreigend tegenover elkaar

Slechts nu en dan werd het menens en vielen ze elkaar echt aan. Op onderstaande foto  is goed te zien dat de neushoorn links tijdens het gevecht de hoorn van z’n tegenstander pijnlijk in zijn hals voelt. Hij probeert daarom met een voorpoot (tevergeefs) deze hoorn te verwijderen. In deze houding bleven ze vele minuten staan. Door op de foto te klikken krijgt u een grotere foto te zien.

Zwarte neushoorn: twee zwarte neushoorns of Puntlipneushoorns in gevecht bij een waterput in Etosha National Park in Namibia
Vechtende Zwarte neushoorns

Omdat alles zo lang duurde werden de vechtersbazen moe en in de video is te zien dat één van de twee wil gaan zitten, waarschijnlijk omdat hij wil uitrusten. De ander staat dat echter niet toe en valt onmiddellijk aan.

 

Rhino fight from Chris Stenger on Vimeo.

Een pauze om te drinken

Op onderstaande foto is te zien dat de confrontatie nu en dan onderbroken werd om een slokje te drinken. Na dit soort onderbrekingen werd het gevecht echter weer vrolijk voortgezet. Wat was uiteindelijk de afloop? Ik weet het niet. De zon ging onder en het werd te donker om nog iets te zien. De vechtersbazen waren echter nog steeds bezig.

Zwarte neushoorn of Puntlipneushoorn staat te drinken uit een waterput in Etosha National Park in Namibië
Zwarte neushoorn bij waterput

Meer verhalen over dieren?

Wilt u meer foto’s zien of verhalen horen over mijn avonturen met dieren in Namibië? Kom dan naar één van van mijn Mondiavisueel voorstellingen over Namibië.

N.B. de Mondiavisueel voorstellingen over Namibië zijn inmiddels afgerond!

Geef een reactie

Close Menu