Westkust van Portugal

De westkust van Portugal is woester en meer verlaten dan de kust van de Algarve in het zuiden.
Branding op de westkust van Portugal bij Vila do Bispo

Op onze Portugese trip rijden we via de zuidkust van de Algarve naar de westkust van Portugal.

Westkust van Portugal

De westkust van Portugal is minder toeristisch en woester dan de kust van de Algarve. Ook hier domineren steile rotswanden de kust, maar de kleuren zijn wat minder spectaculair dan het rood en oranje aan de Algarve. Daar staat tegenover dat de eindeloze stranden vaak totaal verlaten zijn. Al die fraaie baaien had ik dus veelal voor mezelf zodat ik in alle rust kon fotograferen.

Dit is een panorama foto van 6 samengevoegde opnames gemaakt met de drone een half uurtje na zonsopkomst.
Luchtfoto van de westkust van Portugal in de buurt van Vila do Bispo

Fotografisch aantrekkelijk zijn met name de vele rotspartijen op en langs het strand. De donkere rotsen vormen een fraai contrast met het gele zand en het is een uitdaging om in de chaos een fraaie compositie te creëren.

Deze fraaie structuren van geërodeerde rotsen op het strand bij eb vragen erom om gefotografeerd te worden. Het was voor het eerst bewolkt weer, hetgeen een plezierige afwisseling was na al die strakblauwe luchten.
Strand bij Vila Nova de Milfontes

De branding aan de westkust van Portugal

De branding aan de westkust van Portugal is uniek. De lange oceaandeining loopt hier stuk op het Europese vasteland en of het nu waait of niet, het leidt steevast tot buitengewoon spectaculaire beelden. Vooral waar de branding stuk loopt op de rotsen krijg je een goed idee van de oerkrachten die hier een rol spelen. Ook vanaf een wat hoger standpunt krijg je een uniek overzicht. Ik heb dan ook veel met de drone boven de branding gevlogen. Eerst toch wat aarzelend, want die drone moest toch maar niet in zee verdwijnen. Alles verliep echter probleemloos en ik kon vanaf een meter of 10 hoogte, lager durfde ik toch niet in verband met het opspattende water, foto’s en video’s maken. 

Bovenstaande video van ruim één minuut geeft een indruk van de branding op de westkust van Portugal. Het eerste deel geeft een overzicht vanaf een hoogte van ca 25 meter, dan volgt een close-up gemaakt vanaf een hoogte van een meter of 10. Als de branding op de rotsen slaat lijkt het wel alsof je in een vulkaan kijkt. Het laatste deel van de video laat dezelfde rots zien, maar nu gefilmd vanaf de kust met een Panasonic GH5 camera. Het uiteenspatten van het zeewater op de rots werd 3x vertraagd. Om ruimte besparen is de video 480p.

De Portugese kustplaats Vila Nova de Milfontes ligt ingeklemd tussen de atlantische oceaan links en de rivier Mira rechts. Het panorama werd gemaakt met een drone en bestaat uit 14 samengevoegde opnames.
Luchtfoto van Vila Nova de Milfontes aan de westkust van Portugal
Deze foto werd een half uurtje voor zonsopkomst gemaakt bij het miniscule vissershaventje Lapa de Pombas
Kustlandschap bij Porto de Pesca de Lapa de Pombas

Ooievaars

Portugal is een land voor Ooievaars. Op onze trip door het zuiden van Portugal kwamen we ze heel veel tegen. We waren er in het vroege voorjaar en de Ooievaars waren duidelijk bezig met nestelen. Erg schuw waren ze niet, maar ze wilden wel dat je een gepaste afstand bewaarde. Als ik onder een nest ging staan, vertrokken de bewoners toch snel. Ze hielden duidelijk van gezelschap. Op sommige plaatsen was iedere paal, electriciteitsmast of boom bezet met een nest en dan konden we weer kilometers rijden zonder een nest te zien. Voor ons was het onduidelijk waarom bepaalde locaties zo aantrekkelijk waren en andere gemeden werden. 

Overal zagen we Ooievaars in het zuiden van Portugal. Op sommige plaatsen was letterlijk ieder paal of electriciteitsmast bezet met een nest. Langs de westkust van Portugal vertonen de Ooievaars uniek gedrag: ze maken nesten in de rotsen langs de kust. Nergens anders ter wereld gebeurt dit. In de buurt van Vila Nova de Milfontes zagen we een aantal van deze nesten in de steilkust, maar ik kon er helaas geen goede foto's van maken. Ik zou recht tegen de zon in hebben moeten fotograferen.
Ooievaar op nest in het zuiden van Portugal

Geef een reactie

Close Menu