Naar Portugal

Steile rotskust van de Algarve in de buurt van Armacao in het zuiden van Portugal
Steilkust van de Algarve in het zuiden van Portugal

De trip naar Andalusië in het zuiden van Spanje in het voorjaar van 2019 is ons uitstekend bevallen en daarom gaat onze gebruikelijke voorjaarstrip dit jaar naar een vergelijkbaar gebied: zuid Portugal.

Naar zuid Portugal

Vreemd genoeg was ik voor deze trip nog nooit in Portugal geweest. Visioenen met overvolle stranden bevolkt door roodverbrande noord Europeanen hielden me altijd tegen om dit land te bezoeken. Wel kwam ik op internet steeds weer veel foto’s tegen van fraaie kust landschappen in de Algarve in het zuiden van Portugal. Misschien moest ik toch maar eens gaan fotograferen in dit gebied! Ik haalde dus diep adem, bereidde me voor op het ergste en organiseerde een trip van ruim twee weken in het zuiden van Portugal. Vliegen naar Faro, van daar via de zuidkust naar het westen, langs de westkust omhoog en ten slotte met een grote boog door het binnenland terug naar Faro.

Ik maakte deze foto een half uurtje na zonsondergang tijdens het zogenaamde 'blauwe uur'. Op de achtergrond is de plaats Albufeira te zien.
Seastack voor de kust van de Algarve in het zuiden van Portugal

De Algarve

De zuidkust van de Algarve rondom Faro is feitelijk één groot vakantiepark. Ieder stadje, hoe klein ook, heeft rijen vakantie appartementen in de aanbieding. Natuur is er dan ook buiten de kust niet of nauwelijks te vinden. Tenzij je de gekte van de huidige toeristen industrie wilt vastleggen dus niet echt een aanrader voor een fotograaf. De kust is echter schitterend met fraaie steile kalksteen kliffen en seastacks. Als fotograaf moet je het dus hebben van die kust. Gelukkig viel het erg mee met de toeristische drukte. We waren er in het laagseizoen in februari en de meeste vakantie appartementen stonden leeg. Vooral rond zonsopkomst had ik dus de kust en de stranden voor me zelf, maar ook later op de dag zagen we relatief weinig mensen op de meeste stranden.  

Ik maakte deze foto met een 1000x ND filter om een belichtingstijd van 20sec te realiseren, waardoor het water van de zee vervaagd is.
Seastack voor de kust van de Algarve bij zonsopkomst

Naar het westen

Vanaf Amarcao, waar we de eerste dagen bleven, reden we langs de kust naar het westen. Na Lagos neemt de dichtheid van vakantie appartementen langs de kust wat af en is er ook in het binnenland wat meer ruimte voor de natuur. Plaatsje als Sagres en Vila de Bispo zijn bijvoorbeeld nog steeds niet extreem toeristisch en daarom ook redelijk rustig. Al met al kijk ik best tevreden terug op de eerste dagen in het zuiden van Portugal. Het binnenland langs de kust moet je vergeten maar fotografisch is er langs de kust van de Algarve genoeg te beleven.

De kust van de Algarve ten westen van Faro bestaat voornamelijk uit kalksteen en het is dus een echt karstgebied met grotten en vreemd gevormde rotspartijen
Close-up van een rotswand langs de kust in zuid Portugal

Fotograferen met een drone in Portugal

Ik had mijn drone meegenomen om luchtfoto’s en video’s te kunnen maken. Vooral langs de kust zijn fraaie opnames te maken. Vliegen met een drone in Portugal geeft weinig problemen. De regels zijn vergelijkbaar met die in Nederland en, wat mij betreft zeer positief, de mensen gaan er relaxed mee om. Geen gezeur aan je kop van mensen die van alles willen weten. Ik heb meestal ’s ochtends vroeg gevlogen als het licht nog mooi is. Ook stoor je in de vroege uurtjes andere mensen wat minder.

De foto van de zuidkust in Portugal werd gemaakt met een drone een uurtje na zonsopkomst. Het is een verticaal panorama opname van 3 samengevoegde opnames.
Luchtopname van de steile rotskust aan de Algarve

Geef een reactie

Close Menu