Leeuwen in Moremi

We verbleven een week in het Moremi Game Reserve, waar we veel Leeuwen tegenkwamen, waaronder deze jonge mannetjes Leeuw
Jonge mannetjes Leeuw, één van de vele Leeuwen die we tegenkwamen in het Moremi reservaat

Na ons wat minder geslaagde bezoek aan Elephant Sands met z’n toeristische drukte, zochten we de rust van de Okavango delta. In de delta kregen we veel Leeuwen te zien.

Naar de Okavango delta

Na Elephant Sands rijden we via Nata naar Maun, de toegangspoort tot de Okavango delta. Eerst twee dagen in alle rust ver van de bewoonde wereld aan de rand van de delta en daarna een week in het Moremi Game Reserve.

Zonsondergang aan de rand van de Okavango Delta

We zijn al vaak in Moremi geweest. Toch is ieder bezoek weer spannend en zeker de moeite waard. Elke keer is het ook weer anders dan eerdere bezoeken. Moremi is wat mij betreft dan ook één van de fraaiste wildparken in Afrika. Veel wild en in vergelijking met veel andere reservaten zijn er niet overdreven veel toeristen. Dit heeft vooral te maken met de afgelegen en moeilijk bereikbare ligging. Daarnaast zijn er maar vier campings waar je kan overnachten. Soms best lastig als de campings vol zijn, maar het beperkt natuurlijk het aantal toeristen.

Tijdens eerdere bezoeken aan Moremi zagen we niet zo heel veel Giraffes, maar dit maal was het anders en kregen we heel veel Giraffes te zien. Waarom we dit keer zo veel Giraffes zagen weet ik niet. Wellicht bezochten we dit keer gewoon meer Giraffe vriendelijke gebieden.
Portret van een Giraffe met een Ossenpikker

Heel veel Leeuwen

Ook dit jaar kregen we weer veel wild te zien. Grote kuddes Buffels, veel Giraffes en uiteraard Lechwe’s (Moerasantilope) en andere Antilopen. Hoogtepunten waren de vele Leeuwen die we zagen.

Zo vonden we de groep Leeuwen bij het dode Nijlpaard. Hebben de Leeuwen het Nijlpaard gedood of vonden ze een dood Nijlpaard? Ik weet het niet. Normaal gesproken hebben Nijlpaarden weinig te duchten van Leeuwen. Ze zijn te groot en de dikke speklagen maken het moeilijk voor een Leeuw om een Nijlpaard te doden. Daarnaast is een Nijlpaard in het water vrijwel onkwetsbaar voor Leeuwen die niet zo graag in het water komen. Het vredige tafereeltje op de foto wordt verstoord door de Krokodillen die aanstalten maken om een vorkje mee te prikken van het Nijlpaard. De rivier op de achtergrond is de Khwai River
Groep Leeuwen bij een gedood Nijlpaard

Het meest bijzondere avontuur was onze ontmoeting met een groep Leeuwen die een Nijlpaard hadden gedood. We observeerden deze groep gedurende twee dagen; bijna een ‘once in a lifetime’ ervaring. Normaal gesproken staan Nijlpaarden niet op het menu bij de grote katten en alleen al daarom was deze ontmoeting heel bijzonder. Het was onduidelijk of de Leeuwen het Nijlpaard daadwerkelijk hadden gedood of dat ze een dood Nijlpaard hadden gevonden. Hoe het ook zij, ze deden zich te goed aan het vlees en verdedigden het karkas furieus tegen opdringende Krokodillen.

De Leeuwen bij het karkas van een Nijlpaard. Ook een paar krokodillen willen meegenieten van dit feestmaal. Let op hoe voorzichtig één van de Leeuwen probeert om de Krokodillen te ontwijken. NB deze video is 480p

Ook waren er hele jonge welpen in de groep en waren er veel sociale interacties. Kortom er was voortdurend actie en de tijd die we doorbrachten bij de Leeuwen schoot voorbij. Prettige bijkomstigheid was dat we in een afgelegen deel van Moremi waren waardoor we het grootste deel van de tijd alleen waren, zonder andere storende safarigangers. Een ervaring om nooit te vergeten! De foto’s spreken verder voor zich.

Een van de Leeuwinnen had hele jonge welpen, volgens mij niet veel ouder dan een maand. De moeder had ze verstopt in het struikgewas en hield ze van een afstand in de gaten. Ze communiceerde voortdurend met de welpen door lage keelgeluiden te maken. Toen we de tweede dag terugkwamen zagen we de welpen niet meer. Kennelijk had de moeder het nodig gevonden om de welpen verder weg te verstoppen om ieder risico te vermijden.
Leeuwen welp
Eén van de Leeuwinnen eet van het dode Nijlpaard
Een stuk of vijf Krokodillen wilden best een hapje mee-eten van het dode Nijlpaard. De Leeuwen accepteerden dit niet en zo nu en dan probeerden ze de Krokodillen te verjagen. Veel konden ze echter niet doen, want een Krokodil is een geduchte tegenstander die een onvoorzichtige Leeuw best te grazen kan nemen.
De Leeuwen proberen de oprukkende Krokodillen te verjagen
Toen we de volgende ochtend terugkwamen hadden de Leeuwen het Nijlpaard karkas, of wat er nog van restte, in de bosjes gesleept. Kennelijk om die lastige Krokodillen een hak te zetten. Ook Gieren kunnen zo minder gemakkelijk bij het karkas komen. Fotografisch gaf dit wel het probleem dat een deel van de Leeuwen groep min of meer onzichtbaar in het struikgewas lag.
Leeuwin eet van het Nijlpaard karkas
Vol trots liep deze Leeuwin rond met een stuk Nijlpaard, wellicht een poot al is dat lastig te zien. Een paar andere Leeuwen wilden deze trofee afpakken, maar ze liet dat niet toe. Echt serieus was het allemaal niet en ik had meer het idee dat er een soort spel werd gespeeld met dit onderdeel van het Nijlpaard
Leeuwin met een stuk poot (?) van het Nijlpaard

Geef een reactie

Close Menu