Okaukuejo

Zonsopkomst bij Okaukuejo
Zonsopkomst bij het Okaukuejo Restcamp in Etosha

Na een week Moremi in Botswana rijden we terug naar Namibië om het nationale park Etosha te bezoeken

Etosha

Voor veel mensen is het nationale park Etosha het hoogtepunt van een bezoek aan Namibië. Het reservaat is groot. Met ruim 22.000 km2 is het niet veel kleiner dan ons Nederlandje. Het barst er van het wild dat bovendien zeker in het droge seizoen (mei tot eind oktober) eenvoudig is te spotten. Bij veel waterbronnen is het dan een komen en gaan van dieren. Altijd is er wel iets te zien en te beleven.

Ik fotografeerde deze Afrikaanse Grondeekhoorn aan de rand van de camping bij Okaukuejo. Het zijn kleine diertjes en dieren fotografeer je het liefst vanuit een standpunt op hun ooghoogte. Dat betekent in dit geval dus op de buik in het zand. Geen pretje op de stoffige camping van Okaukuejo! Canon 5DsR met EF100-400mm objectief iso500 1/200sec bij f/7,1
Afrikaanse Grondeekhoorn (Xerus inauris)

Toch zijn er altijd natuurfotografen die Etosha maar niets vinden. Het zou niet meer zijn dan een grote dierentuin. Zit wat in, maar ik ben het er toch niet mee eens. Reservaten als Bwabwata in de Caprivistrip en Moremi in Botswana zijn woester, ongerepter en zeker avontuurlijker. Is echter niet ieder wild reservaat in zekere zin een soort dierentuin? De goede bereikbaarheid, het gemak van de campings en de grote aantallen wilde dieren zorgen er echter wel voor dat ik altijd met hoge verwachtingen en veel plezier terugkom in Etosha. Dit reservaat heeft mij dan ook nooit teleurgesteld.

Evenals Springbokken en Impala's gaan Gemsbokken bij Okaukuejo vaak tot de buik het water in. Ze komen meestal in groepjes van 2 tot 6 of 7 dieren. Ze zijn meestal wat 'humeurig'en ik zag ze vaak wat kibbelen in het water, hetgeen natuurlijk leuke plaatjes op kan leveren. Panasonic GH6 met 300mm 200iso 1/1000sec bij f/7,1
Gemsbokken (Oryx oryx) in de waterhole

Okaukuejo

Etosha heeft een viertal restcamps met toeristische faciliteiten om te overnachten. Dit jaar zijn we alles bij elkaar 9 dagen in Etosha geweest. De meeste nachten kampeerden we op één van de restcamps, waarvan 3 nachten op de camping van Okaukuejo. Eerlijk gezegd zijn de campings buiten het reservaat veel beter; meer ruimte, meer schaduw en veel beter sanitair. Je moet dan echter wel iedere keer het park inrijden, toegangsprocedures doorlopen etc. en dat gaat natuurlijk van je kostbare tijd af. Met name rond zonsopkomst en zonsondergang, wanneer het licht fotografisch gezien het fraaist is, wil je eigenlijk geen tijd verliezen!

Olifanten bezoeken de Okaukuejo waterhole regelmatig. Vaak grote kuddes, maar ook solitaire stieren zoals in deze video is te zien. (NB: deze video is 480p)

Kamperen bij Okaukuejo

Kamperen in het park heeft dus grote voordelen. De camping van Okaukuejo is echter een absoluut dieptepunt. Veruit de slechtste camping waar ik ooit kampeerde in Namibië. Een stoffige zandvlakte zonder enige schaduw en dat is best een probleem in oktober, de heetste maand van het jaar met temperaturen die oplopen tot 40+. Verder kampeer je dicht op je buren en is het sanitair niet geweldig. Waarom dan toch kamperen op Okaukuejo en niet net buiten het park, 25 kilometer naar het zuiden?

Net na zonsopkomst ligt de Okaukuejo waterhole er verlaten bij. In de droge tijd is dit meestal het enige moment van de dag dat je geen of vrijwel geen dieren ziet bij het water. In de loop van de ochtend trekken meer en meer dieren naar de bron. Het is eind oktober en de donkere dreigende lucht met ook een regenbui is typisch voor de start van het regenseizoen. We hebben dan ook een paar fikse buien gehad tijdens ons verblijf in Etosha. Canon 5DsR met 35mm iso200 1/125sec bij f/8
De waterhole bij Okaukuejo net na zonsopkomst

Daar is maar één reden voor: de waterbron, of waterhole zoals het in Namibië wordt genoemd. Die waterhole is één van de fraaiste in Namibië. Een eindeloze stoet van dieren komt er iedere dag. Zeker in het droge seizoen is het een komen en gaan van dieren die komen drinken en verkoeling zoeken. Bij de waterhole zit je eerste rang. Bijna eindeloos zijn de mogelijkheden om dieren te observeren en te fotograferen.

Veel grazers zoals deze Springbok, maar ook Gemsbokken en Impala's gaan vaak helemaal tot de buik het water in. Het geeft aan dat ze zich behoorlijk veilig voelen, want in het water zijn behoorlijk kwetsbaar. Krokodillen zijn er natuurlijk niet in de waterhole, maar ik zag toch regelmatig (vooral 's nachts) Leeuwen bij Okaukuejo. Panasonic GH6 met 400mm iso200 1/1000sec bij f/7,1
Bijna eindeloos zijn de mogelijkheden om dieren, zoals deze Springbok, te fotograferen bij Okaukuejo

Enige nadeel; je bent vrijwel nooit alleen. Er zijn vaak massa’s toeristen. De waterhole van Okaukuejo is wereldberoemd. Er staat sinds 2022 zelfs een camera die continue beelden uitzendt via een Youtube kanaal. Ook Wild Earth TV laat regelmatig een live stream van de waterhole lopen. Maar als je door de drukte heen bijt en ook de wat rustiger momenten, die er toch nog wel zijn, benut, is de Okaukuejo waterhole een must voor iedereen die wilde dieren wil fotograferen. Nu zijn we natuurlijk ook niet 24 uur in de drukte bij die waterhole gaan zitten. Een paar uur per dag vonden we genoeg. De rest van de tijd brachten we door in wat rustiger en meer avontuurlijke delen van Etosha.

Puntlip Neushoorn bij de Okaukuejo waterhole. Ik maakte deze video met een Panasonic GH6 camera bij zonsondergang. (NB: deze video is 480p)
Tijdens zonsondergang liep ik nog even naar de waterhole, maar omdat ik niet verwachtte veel bijzonders aan te treffen had ik mijn statief in de auto laten liggen. Ik vond dit toch wel een interessant beeld en maakte het daarom maar snel 'uit het handje'. Canon 5DsR met 400mm iso500 1/200sec bij f/6,3
Impala bij de waterhole bij zonsondergang

Geef een reactie

Close Menu