Namibië en Botswana terugblik

Hyena's kome je veel tegen in Namibië en Botswana. In Botswana hadden we ze in Moremi zelfs op het kampeerterrein dicht bij ons kampvuur
Hyena drinkt uit waterbron in Etosha nationaal park, Namibië

We zijn al weer enige tijd terug in Nederland. Tijd dus om terug te blikken op onze recente trip naar Namibië en Botswana.

Namibië en Botswana 2022; wat viel tegen

Zes weken Namibië en Botswana;  het was weer een geweldig avontuur en de tijd vloog voorbij. Veel beleefd, veel foto’s en veel video’s. Toch waren er ook wel zaken die wat tegenvielen. Zoals eerder beschreven waren onze bezoeken aan de Cheeta View Lodge in Namibië en Elephant Sands in Botswana om uiteenlopende redenen beslist geen hoogtepunten.

We maakten deze trip in de periode half september tot eind oktober. Met name in Botswana is dat heetste periode en dat hebben we geweten. Regelmatig liep de temperatuur in de loop van de dag op tot boven 40 graden Celsius. Beslist onaangenaam. Voor wat betreft het spotten van dieren is deze periode de beste tijd, maar de extreme hitte moet je wel voor lief nemen.

Dit droge landschap is typisch voor het eind van de droge periode in Namibië en Botswana. Ik maakte de foto eind september.....nog een paar weken en dan zal het gaan regenen en krijgen de bomen weer blad. Panasonic GH6 met 7-14mm objectief iso200 1/500sec bij f/7,1
Kale bomen en struiken in het noorden van Namibië

Een laatste dieptepuntje was de weg in het westen van het nationale park Etosha. Eén groot wasbord en daardoor vrijwel onberijdbaar.  Niet harder rijden dan 30 kilometer per uur, maar zelfs bij deze lage snelheid bang zijn dat de auto uit elkaar zou vallen. Heel bijzonder! Er werd gewerkt aan de weg, dus wellicht is dit probleem in de toekomst opgelost. Voor ons was het echter een drama dat ik niet snel zal vergeten.

Grazend Wrattenzwijn. Ik maakte deze video in het westen van het Bwabwata nationaal park, Namibië. NB: de video is 480p

Namibië en Botswana 2022; hoogtepunten

Hoogtepunten waren natuurlijk de vele ontmoetingen met wilde dieren. Daarvoor gingen we tenslotte naar Afrika. De Olifanten in Bwabwata en de Leeuwen in Moremi beschreef ik al eerder, maar er was natuurlijk veel meer te zien in de verschillende reservaten. Feitelijk was er regelmatig sprake van één grote stoet van dieren. Eén bijzondere ontmoeting wil ik nog wel speciaal noemen. Op een namiddag in Chobe kruiste een kudde van honderden, wellicht zelfs meer dan duizend Buffels ons pad. Ze kwamen uit het hogere deel van Chobe en waren op weg naar de rivier om te drinken. Een buitengewoon imponerend gezicht, vooral ook omdat ik ze fraai in laag tegenlicht kon fotograferen en kon vastleggen op video.  

Kudde Buffels op weg naar de Chobe River om te drinken. NB: video is 480p

Wandelen in het noorden van Namibië

Op dit soort reizen zit je vaak heel lang in de auto. Afstanden zijn lang. Daarnaast moet je rekening houden met de aanwezigheid van wilde dieren, die niet allemaal even mensvriendelijk zijn. Daarom kan je in de meeste reservaten de auto uitsluitend verlaten als je op een camping bent. Even de benen strekken is er vaak niet bij. Dus was het heel prettig dat we met name in het noorden van Namibië een aantal dagen verbleven in gebieden, zoals Ovita Wildlife Restcamp en Kaoko Bush Lodge, waar je flink kan wandelen zonder gevaar te lopen opgegeten te worden door een Leeuw. Misschien geen absolute hoogtepunten, maar toch een plezierige afwisseling.

Ik fotografeerde deze termietenheuvel, waaruit een struik groeit, net na zonsopkomst tijdens een lange wandeling in het noorden van Namibië. Eindelijk even de benen strekken tijdens een reis met veel stilzitten in de auto. Canon 5DsR met 24mm objectief iso100 1/25sec bij f/9,0
Termietenheuvel in het noorden van Namibië

De Onguma schuilhut

In het noorden van Namibië bezochten we ook een schuilhut in het Onguma Game Reserve. Ik ben geen echte liefhebber van eindeloos zitten in een schuilhut. Toen we in 2019 in Namibië waren heb ik gefotgrafeerd vanuit een schuilhut in Mount Etjo, maar dat was geen groot succes. De Onguma hide staat echter goed bekend en ik wilde het daarom wel weer eens proberen.

Ik maakte deze foto vanuit de schuilhut in het Onguma Game Reserve op de grens met Etosha nationaal park. Door het lage standpunt torenen de dieren als het ware boven je uit en komen ze goed uit tegen de lucht. Het mannetje probeert duidelijk het drinkende vrouwtje te verleiden. Canon 5DsR met 100mm iso400 1/1600sec bij f/7,1
Giraffen bij waterbron

Het was inderdaad een goede schuilhut die veel mogelijkheden biedt om dieren eens vanuit een ander, heel laag standpunt te fotograferen. Nadeel is wel dat de tijden voor een bezoek aan de schuilhut nogal beperkt zijn; uitsluitend ’s ochtends vanaf een uur of 8 tot 12. De mooie tijden rond zonsopkomst en zonsondergang zijn dus niet beschikbaar, hetgeen ik toch wel een gemis vind. Plezierig was wel dat we alleen in de schuilhut waren; kennelijk is er weinig belangstelling om een ochtend in zo’n schuilhut te zitten. Alles bij elkaar was ons bezoek aan de schuilhut behoorlijk succesvol en toch wel één van de hoogtepunten op onze trip. Veel wild bezocht de waterbron voor de schuilhut. Helaas geen Leeuwen of andere heel spectaculaire dieren, maar er was voldoende te fotograferen om tevreden terug te kijken.

Toekomst

Gaan we in de toekomst nog eens terug naar het zuiden van Afrika? Verveelt het niet als je er al zo vaak bent geweest? Wilde dieren vervelen eigenlijk nooit. Iedere keer dat ik deze landen bezocht, zag ik toch weer nieuwe dingen. Wel wil ik in de toekomst de landen eens in het natte seizoen bezoeken. Altijd zag ik Namibië en Botswana in de droge tijd, de periode van eind mei tot eind oktober. Veruit de beste tijd om wilde dieren te zien, maar het land is dan erg droog en wat betreft landschap niet altijd op z’n fraaist.

Ik maakte deze foto in het Moremi Game Reserve aan het eind van de dag. Dit was er één van een groep van 5 mannetjes Leeuwen. Ze begonnen net wakker te worden na een dag lang luieren en slapen. De volgende ochtend vond ik de groep terug bij het karkas van een Buffel die ze 's nachts hadden gedood. Canon 5DsR met 200mm iso 640 1/60sec bij f/7,1
Portret van een mannetjes Leeuw

Aan het eind van onze trip zaten we duidelijk in de overgang naar het natte seizoen. We kregen een aantal flinke regenbuien voor onze kiezen. Toen we de laatste nacht in de buurt van Windhoek op dezelfde game farm kampeerden als de eerste nacht van onze trip was het landschap van een droge halfwoestijn veranderd in een soort wetland. Ook zagen we dat de Meervallen in het nabijgelegen meer begonnen te paren(video onder). Voor hen was het droge seizoen duidelijk voorbij. Wat we zagen smaakte duidelijk naar meer. Daarom zou ik deze landen eens in de natte tijd willen bezoeken. Minder spectaculair voor wat betreft de dieren, maar daar staat een fraaier landschap tegenover…..een nieuwe uitdaging dus!

Parende Meervallen in een meer in de omgeving van Windhoek

Geef een reactie

Close Menu